Verema 2019

El Penedès, per un preu just del raïm

Els viticultors del Penedès fan vaga per protestar pel preu del raïm que els paguen les grans empreses del cava

Unes 500 persones i uns 300 tractors han participat avui en la jornada d’aturada de la verema i de mobilització convocada per Unió de Pagesos, Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) i l'Associació de Viticultors del Penedès

Els pagesos es concentren i fan marxes lentes de tractors per denunciar que cobren per sota del cost de producció

Àmplia participació a la protesta convocada pels viticultors del Penedès en contra dels baixos preus del raïm i del vi per a cava . EIX

Àmplia participació a la protesta convocada pels viticultors del Penedès en contra dels baixos preus del raïm i del vi per a cava . EIX

Unió de Pagesos, Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya i l’Associació de Viticultors del Penedès han organitzat una jornada de vaga en la verema aquest dijous per protestar pel preu que les grans empreses productores de cava els paguen el raïm. Han denunciat que les companyies enguany han imposat una retallada del 28% respecte l’any passat, que en alguns casos deixa en 0,30 euros el quilo de raïm. Els viticultors han afirmat que la xifra està per sota del cost de producció, estimat en uns 40 cèntims. Després de concentrar-se davant el cementiri de Sant Sadurní d’Anoia (Alt Penedès) s’han desplaçat fins a les instal·lacions de Codorniu i Freixenet, on s’han reunit amb directius i han llegit un manifest, respectivament. També s’han manifestat davant l’Ajuntament del municipi. A continuació s’han desplaçat cap a Vilafranca del Penedès per protestar davant del consistori i el Consell Regulador del Cava.

Unes 500 persones i uns 300 tractors han participat avui en la jornada d’aturada de la verema i de mobilització convocada per Unió de Pagesos, Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) i l'Associació de Viticultors del Penedès a l’Alt Penedès per protestar contra el preu del raïm i del vi base per a vi i cava. Les entitats han fet una crida per aturar la verema i no entregar raïm als cellers, davant l’anunci dels cellers més grans de retallar un 28% els preus en origen, tornant a cotitzacions de 1998.

La mobilització, sota el lema Preus justos per al raïm i el vi base per a vi i cava. Per a la pagesia i el territori, ha començat amb una concentració a les 9 h al costat del Cementiri de Sant Sadurní d’Anoia, per iniciar la marxa cap a les seus d’empreses elaboradores i institucions. Després de traslladar-se fins a les seus de les Caves Codorniu i de les Caves Freixenet, els viticultors s’han traslladat a l’Ajuntament de Sant Sadurní d’Anoia, on han estat rebuts per l’alcalde. Posteriorment es dirigiran al celler Segura Viudas, a l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès, on els rebrà el tinent d’alcalde de Desenvolupament econòmic, i a la seu del Consell Regulador del Cava, on seran rebuts pel president de l’entitat.

A les 17 hores els tractors iniciaran una marxa lenta des del Pavelló Firal de Vilafranca del Penedès fins a les Bodegues Torres i, posteriorment, fins al Celler García Carrión, on acabarà la mobilització de protesta.

Els representants de les tres entitats han llegit un manifest en el qual recorden els problemes que pateix el sector, lligats al domini de les companyies elaboradores que mouen més volum, que determinen el preu i els paràmetres de producció sense cap compromís amb els productors i el territori, i pensant només en la rendibilitat econòmica immediata.

Els convocants han destacat que el vi i el cava són productes lligats al territori i han demanat la implicació de tothom per no córrer “un greu perill de deslocalització”. Així mateix, han reclamat a les empreses que apostin inequívocament per la qualitat per no caure en el perill de la banalització del producte.

Per a les entitats, tot i que el cava acusa més la davallada de preus, aquesta també afecta el mercat dels vins. A més, consideren que els preus baixos que es volen imposar no són justificables, com tampoc ho son les retallades de compra a última hora, que aboquen a la pagesia a una situació difícil.

En el manifest, els convocants han posat èmfasi en què “uns preus tan baixos enfonsen el prestigi de les denominacions d’origen, atès que  no hi ha prestigi sense un preu digne i just per a tots”, i han exigit el compromís de tots els operadors per contribuir a prestigiar el producte de les denominacions d’origen catalanes. En aquest sentit, han exigit a les administracions, inclosa la local, que garanteixin l’equilibri territorial i intercedeixin davant les empreses; al Ministeri d’Agricultura, que limiti la inscripció de noves hectàrees de vinya a la DOP Cava, i al Departament d’Agricultura, que contribueixi a plantejar mesures per assolir un equilibri entre l'oferta i la demanda.

Pel que fa a les grans empreses compradores, les entitats reclamen que donin un valor adequat a la feina dels viticultors i al producte que els ofereixen, ja que el seu marge comercial no es pot incrementar posant en risc la viabilitat de les explotacions que els ofereixen una matèria primera de qualitat per elaborar el producte final.

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!Articles d'opinió


SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!