Crisi a la indústria

El Govern també es compromet a destinar ajuts públics a Bosch per reconvertir la fàbrica

Tremosa diu que farà l'esforç que faci falta per salvar tots els llocs de la planta de Castellet i la Gornal

ACN/ Mar Rovira Vilafranca del Penedès 17-09-2020 20:43 Lectures 3147
El conseller d'Empresa s'ha reunit aquesta tarda a Vilafranca amb el comitè d’empresa de Bosch, l’alcalde de Vilafranca i el de Castellet. Ajuntament

El conseller d'Empresa s'ha reunit aquesta tarda a Vilafranca amb el comitè d’empresa de Bosch, l’alcalde de Vilafranca i el de Castellet. Ajuntament

El conseller d'Empresa i Coneixement, Ramon Tremosa, s'ha compromès a destinar ajuts públics per evitar el tancament de la companyia Robert Bosc a Castellet i la Gornal. Dimarts ja va anunciar una línia d'ajuts per als treballadors de la cristalleria de Saint-Gobain de l'Arboç, que estan en vaga des de principis de mes i pendents de ratificar en assemblea el preacord. El titular d'Empresa, que s'ha reunit aquest dijous a la tarda amb els representants del comitè d'empresa de Bosch, ha avançat que el govern espanyol també destinarà ajudes per impulsar la reconversió industrial de les comarques del Penedès. "El Govern farà tot l'esforç que faci fatal per consolidar i aguantar tots els llocs de treball un temps més", ha dit.

El conseller d'Empresa i Coneixement ha explicat que aquest matí ha mantingut una reunió telemàtica amb el secretari d'Estat d'Indústria, en la qual, diu, el govern espanyol s'ha compromès també a destinar ajuts per "afavorir" la reconversió de les plantes de Robert Bosch i Saint-Gobain cap a una producció de productes amb més valor afegit. "Aquesta crisi és conjuntural a diferència del 2020 i es pot acabar d'una manera ràpida, tal com ha vingut. És qüestió d'aguantar els llocs de treball uns mesos més, perquè d'aquí a un any la situació econòmica pot ser molt diferent", un cop se superi la pandèmia, apunta Tremosa.

Per aquesta raó, l'executiu català a través de la Direcció General d'Indústria treballarà per atorgar línies d'ajuts per les fàbriques afectades pels ERO a les comarques de l'Alt i Baix Penedès. Tot i això, Tremosa no ha avançat la quantitat que hi destinaran perquè estarà condicionada a la inversió que hi vulguin fer les companyies i, també, en funció de la partida que hi aporti el govern espanyol. "Veurem quina part finança la Generalitat i quina l'Estat. També tenim la fantàstica notícia del fons de recuperació de la Unió Europea, ja que alguns projectes de reconversió industrial es podran acollir a aquests fons", ha destacat.

De la seva banda, el president del comitè d'empresa de Robert Bosch, Carlos Teruel, ha valorat que és molt positiu la implicació de les administracions, ja que es troben en una situació "desesperant". Els ajuts poden tornar a "engrescar la multinacional a apostar per nosaltres o fins i tot per realçar que hi ha una inversió de cara un possible comprador, participació o inversió. La prioritat nostra és mantenir els llocs de treball", sigui a Bosch o en una altra companyia, ha dit.

Tereuel també ha subratllat que és molt important que la conselleria d'Empresa i Coneixement estigui en contacte amb la gerència de la multinacional. "Al cap i a la fi és qui pren les decisions i nosaltres no tenim aquesta possibilitat", ha completat. Pel que fa a les mobilitzacions, des del comitè d'empresa expliquen que majoritàriament els treballadors han votat a favor de convocar una vaga indefinida, però que encara no han establert el calendari. A banda, també tenen previst manifestar-se conjuntament amb els treballadors de Saint-Gobain i d'Alfisa, també afectats pel tancament de la fàbrica.

Pendents de la ratificació del preacord entre els treballadors i la direcció de Saint- Gobain

En paral·lel, el conseller d'Empresa ha valorat positivament el preacord que han assolit el comitè d'empresa de la cristalleria de Saint-Gobain amb la direcció aquesta matinada i, que a hores d'ara, encara està pendent de ratificar-se en assemblea per part de la plantilla. "L'acord que s'ha signat és molt millor del que hi havia fa dos dies, ara com a mínim hi ha un compromís per escrit de l'empresa, on es compromet a recol·locar tots els treballadors", ha assenyalat Tremosa. De fet, segons el conseller, el compromís és reubicar els empleats afectats per l'ERO de la divisió Glass a les plantes que la companyia té arreu de l'Estat Espanyol. A més, Tremosa ha explicat que el document recull que la multinacional es compromet també a asseure's en una taula de negociació amb el Govern.

Superfícies comercials

Hi haurà pastís per tothom

Sixte Moral

Ens volem convertir en uns zona clapejada de grans espais comercials?

ENQUESTA WEB

Davant de l'augment del risc de rebrot i dels positius, el Govern admet que treballen en noves restriccions que podrien passar per un confinament de cap de setmana o un confinament domiciliari durant 15 dies

Creus que és necessari un nou confinament domiciliari per controlar la pandèmia?


No