DO Cava

Unió de Pagesos acusa Henkell Freixenet d'obrir una guerra en el sector del cava al demanar una liberalització més gran de les normes

El sindicat fa notar que les declaracions del vicepresident de l’empresa tenen lloc justament a l’inici del procés electoral a la DO Cava que ha de portar el relleu dels vocals

Unió de Pagesos acusa l’empresa Henkell Freixenet, l’empresa que elabora i embotella més vi escumós de qualitat sota la DO Cava, de fer xantatge i d’iniciar una guerra oberta en el sector del cava arran de les declaracions del vicepresident i conseller delegat del Grup Freixenet, Pere Ferrer, ahir, a La Vanguardia, en les quals apel·lava als nous vocals que sorgeixin del procés electoral al Consell Regulador de la Denominació d’Origen Cava a assumir un viratge de 180 graus de les normes de la DO, i trencar el consens aconseguit recentment per tirar endavant el Pla estratègic del Cava, i en darrera instància, la intenció explícita de marxar de la DO Cava si no aconsegueix que el consell li doni suport.

Cal recordar que el 2019 aquesta empresa va decidir reduir un 30% el preu del raïm i del vi pagat als viticultors catalans, preu que encara es va reduir més el 2020 i el 2021, al·legant una situació d’excedents en l’àmbit de la DO Cava. En aquell moment, el consell regulador va lluitar unànimement per limitar les noves plantacions de vinya i, per tant, per no créixer en superfície i evitar més excedents. A més, es va aprovar un Pla estratègic basat en la zonificació i la segmentació del producte, el què va suposar més reconeixement d’origen i reducció de rendiments i producció ecològica per a caves superiors.

Unió de Pagesos denuncia que, justament quan es comença a posar en marxa aquest pla, i aprofitant el canvi de vocalies del consell regulador de la DO Cava, del vicepresident i conseller delegat del Grup Freixenet planteja la flexibilització (bàsicament un augment) de rendiments, l’autorització de noves varietats, la reducció dels mesos d’elaboració, etc.

El sindicat també recorda que ha denunciat a les xarxes que la mateixa empresa elabora i ven ampolles de Prosecco al costat d’ampolles de cava i a un preu més elevat als lineals dels supermercats, mentre que els viticultors d’aquesta denominació italiana reben al voltant de 80 cèntims pel seu raïm, enfront els 18 cèntims que han percebut molts viticultors catalans. En aquest sentit, Unió de Pagesos reclama a Henkell Freixenet contractes plurianuals amb els seus proveïdors de raïm i de vi i que mostri la voluntat de compensar adequadament la matèria primera que utilitza.

El sindicat ha sabut, a més, que probablement el Grup Freixenet presentarà candidatura, no a una sinó a dues vocalies del nou consell regulador, amb el suport de la patronal AECAVA, associació que agrupa, en termes econòmics, el 80% dels cellers de la DO Cava. En el cas de confirmar-se aquesta informació, i vistes les propostes de l’empresa, Unió de Pagesos es demana si la majoria de cavistes en donen suport i, per tant, estan d’acord en produir més i experimentar amb nous equilibris al sector. El sindicat ha demanat una reunió urgent amb el president de l’associació, Damià Deàs.

Unió de Pagesos demana respecte, responsabilitat i coherència tant a AECAVA com a Henkell Freixenet, i ja que fins ara les regles del joc acceptades han estat les de la denominació d’origen, requereix que plantegin solucions que tinguin per objectiu mantenir el conreu de la vinya al nostre territori i, alhora, que tots els elements de la cadena de producció i elaboració siguin remunerats adequadament.

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!

SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!