Carril bici

Carta oberta a l'alcaldessa de Vilanova, Olga Arnau

Oga Arnau i Antoni Palacios. Eix

Oga Arnau i Antoni Palacios. Eix

Il·lustríssima Senyora Alcaldessa, 

A principis d'aquest mes de març, veïnat i comerciants del barri de Molí de Vent, apreníem per la premsa, que un projecte de construcció de carril bici es duria a terme durant l'any en curs a l'Avinguda de Francesc Macià, entre la Rambla Arnau i el carrer Josep Coroleu. L'esmentada actuació ens va agafar per sorpresa, permetent-nos seguidament un conjunt de consideracions fer-vos arribar. 

Entrats en la dinàmica de la mobilitat sostenible quant a les tendències actuals dins de les transformacions de les ciutats, entenem que és importat subratllar els avenços que suposen certes polítiques públiques que han vist llur gènesi en les darreres dècades, encaminades a vetllar pel benestar de la ciutadania i la qualitat de l'entorn urbà, així com pel medi ambient. Hem de ser alhora conscients i curosos dels reptes i esculls que afrontem en la planificació de la mobilitat dels anys a venir. Disseny, que en efecte ha d'orientar-se vers un repartiment equitatiu de l'espai urbà, mitjançant el diàleg, la co-creació, la participació bidireccional i apoder ser, el consens dels diferents actors implicats. 

Què en sabíem i què ha aportat el barri del Molí de Vent en relació amb la política pública concernida? L'associació veïnal rebé un correu electrònic el mes de setembre de l'any 2020, on era convocada a la primera Mesa de Mobilitat local, contesa en la qual s'explicà el projecte de carril bici de la Rambla Samà, alhora que algunes minses pinzellades referents al carril bici de l'Avinguda de Francesc Macià es presentaren. I això seria tot d'ençà d'aquella Mesa de Mobilitat i fins que aparegué l'esmentada notícia referent a la prompta execució del projecte de carril bici als mitjans locals, ara dos mesos fa. L'elaboració i l'adopció d'aquesta política pública s'han donat sense que cap dada provenint de veïnat o comerciants hagi estat recollida. 

El passat 7 d'abril, representants de l'entitat ens reunírem, juntament amb l'AV de Sant Joan, amb els regidors de Mobilitat i Participació, Sr. Palacios i Sr. Garriga, així com amb els tècnics i tècniques i caps de departament respectius. A banda de valorar positivament laceleritat amb la qual la trobada s'organitzà -un mes després que demanéssim la mateixa-, i certs tímids condescendents tints amb què se'ns tractà, ens quedàrem estupefactes en conèixer que el carril bici començaria a rodar durant la segona quinzena de maig. En cas de no haver demanat reunió, quan ens haguéssim assabentat? 

El malestar és palpable al barri, el comerç no entén com no se l'ha pogut ni tan sols informar d'un projecte transcendental per llur activitat econòmica, quan àrees de càrrega i descàrrega seran a llunyania reubicades i quan no es presenta un informe sobre l'impacte econòmic que suposarà la pèrdua de més de cent trenta places d'estacionament. Per la seva banda, el veïnat deslegitima una política pública creada d'esquena a ell, sense que cap de les existents alternatives vetllant per minimitzar l'impacte en la supressió de places d'aparcament es contempli, en un projecte eminentment absent en el Pla de Mobilitat Urbana vigent a la capital garrafenca. 

A banda de creativitat, es requereix mètode per a una empresa d'aquestes mides, com ha estat tradició en aquelles polítiques públiques que han transformat el barri del Molí de Vent, si no es vol al fracàs abocar-la. La voluntat política és més que necessària per resoldre un conflicte que ens ha vingut imposat, i que malauradament no és excepció en les maneres de fer que en la legislatura política en curs han caracteritzat diverses polítiques locals, especialment les concernents a la mobilitat urbana. 

Exposats els presents fets i donada la voluntat constructiva de l'associació, us emplacem a fer el necessari per aturar la implementació del nou carril bici fins que un diàleg seré i constructiu entre Ajuntament, veïnat i comerciants es consumi amb la fita de resoldre les qüestions lligades a reduir l'impacte de la desaparició de places d'estacionament al barri i a repensar les àrees de càrrega i descàrrega necessàries per a un funcionament efectiu dels comerços. 

Aprofitem aquesta avinentesa per a saludar-vos ben atentament, 

Associació de Veïnes i Veïns del Molí de Vent

 

Amb el suport de:

Viu Comerç
Gremi d’Hostaleria de Vilanova
Associació de Veïns de Sant Joan
Associació de Veïns Centre Vila
Associació de Veïns de l’Aragai
Associació de Veïns del Nucli Antic
Associació de Veïns del Prat de Vilanova
Associació de Veïns de la Collada - els Sis Camins
Associació de Veïns del Fondo Somella
Associació de Veïns de la Geltrú
Associació de Veïns de Mas Tapet
Associació de Veïns de la Masia Nova
Associació de Veïns Can Marqués
Associació de Veïns Plaça de la Sardana
Associació de Veïns Casernes
Associació de Veïns Tacó
Associació de Veïns Santa Maria
Federació d’Associacions de Veïns de Vilanova i la Geltrú Fem Unió

 

 

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!Últims articles publicats


SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!