Territori

La CUP s’oposa al projecte d’Agroparc impulsat pel Grup Ametller

Roda de premsa de la CUP a les portes de l'Ajuntament de Gelida. Eix

Roda de premsa de la CUP a les portes de l'Ajuntament de Gelida. Eix

En una roda de premsa celebrada aquest passat dilluns davant de l’Ajuntament de Gelida, govern del qual dona suport al projecte del Grup Ametller, la CUP ha anunciat que s’oposa al projecte de l’Agroparc. La roda de premsa ha comptat amb la presència de la diputada cupaire Laia Estrada i de la Plataforma Stop Agroparc, que després de la compareixença han mantingut una reunió per tal d’explorar totes les vies possibles per aturar el projecte.

La CUP denuncia que aquest projecte suposa una recalificació de sòl agrari que incrementa el sòl industrial en un 26% en el sector de Can Juncoses i entén que respon a un model de territori basat en l’especulació i que deixa barra lliure als interessos privats per gestionar el territori en beneficis propi. La formació de l’esquerra independentista ha insistit que cal que l’ordenació del territori es gestioni des de l’administració pública i que no es deixi en mans de grans empreses i ha contraposat la proposta d’Agroparc amb altres models pel Penedès que s’han plantejat des del moviment de defensa del territori i des de sindicats agraris, com poden ser la Regió Agroalimentària del Penedès i la instauració del model de Parc Agrari en algunes zones del Penedès per tal de garantir un model agrícola sostenible, respectuós amb l’entorn natural i que garanteixi la supervivència dels petits pagesos.

El regidor de la CUP a Gelida, Quim Navales, ha explicat als mitjans que la CUP es fa seves les al·legacions que han presentat tant els diferents col·lectius ecologistes com el sindicat Unió de Pagesos. Navales ha destacat que aquest projecte ja arrenca l’any 2007 amb un govern del PSC que va voler impulsar el pla parcial de Can Juncoses i que ja es va haver d’aturar degut a la pressió veïnal. En aquest sentit, el regidor cupaire ha destacat el canvi de posicionament d’ERC i ha reclamat a Lluïsa Llop que retorni als seus compromisos electorals que en cap cas contemplaven un projecte d’aquestes característiques. La CUP acusa a ERC d’anar de la mà del Grup Ametller per impulsar aquest projecte que obre la porta a destruir l’entorn forestal i agrari del Penedès.

A la roda de premsa també ha intervingut el representant de la Plataforma Stop Agroparc, Jordi Asensi, que ha desgranat els motius pels quals s’oposen a aquest macro-projecte qüestionant el model d’agricultura intensiva i de regadiu que el Grup Ametller vol impulsar. Els ecologistes han destacat que la zona en la que es vol construir aquest projecte és un corredor natural de gran importància que connecta sis comarques i que a més a més és una zona de nidificació de l’àguila cuabarrada, espècie autòctona i en perill d’extinció que evidentment es veuria perjudicada per la pressió humana que implica aquest projecte amb 90.000 visitants anuals previstos. A més a més, a banda de l’impacte paisatgístic les membres d’aquesta plataforma també han destacat l’enorme pressió sobre els aqüífers que suposarà aquest projecte tant pel que fa el model agrícola basat en l’extensió d’hivernacles com la vessant industrial i turística.

Per la seva banda, la diputada Laia Estrada ha denunciat que el projecte d’Agroparc Ametller respon «a un determinat model de país basat en l’especulació, que posa els interessos empresarials per davant del territori i de la seva gent i que té com a màxim exponents projectes com els Jocs Olímpics del Pirineu o el Hard Rock del Camp de Tarragona» a més a més, la diputada de la CUP assegura que en el cas del projecte d’Ametller té la particularitat que s’ha volgut disfressar amb una operació de greenwashing per blanquejar els interessos privats del Grup Ametller i ha reclamat que la Generalitat tombi el projecte. Estrada ha subratllat que l’ordenació del territori no es pot deixar en mans privades i ha reclamat al govern d’ERC i Junts un compromís ferm deixar enrera un model territorial basat en l’especulació. Per acabar, Laia Estrada s’ha compromès en nom de la CUP a treballar conjuntament i donar suport a les mobilitzacions del moviment ecologista per aturar el projecte d’Agroparc.

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara!
SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local