Externalització

Comunicat del PSC sobre la dissolució de l'Organisme Autònom AISSA

Davant l’anunci del govern de Vilanova i la Geltru de dissoldre l’Organisme Autònom d’Atenció Integral Social i Sanitària (AISSA), el PSC vol manifestar la seva frontal oposició a la proposta realitzada i refermar el seu compromí s amb el model d’atenció integral social i sanitària en el qual la ciutat és pionera i una referència al país, així com, el seu ple suport a les reivindicacions expressades pels treballadors i treballadores de l’ens.

AISSA, que actualment gestiona la residència «Els Josepets», el Centre d’Atencio Primària Integral (CAPI) Baix-a-Mar, els centres de dia «Masbau» i del CAPI Baix-a-Mar, el Servei d’Atenció Domiciliària, el Punt de Trobada, les dutxes socials i el menjador social va ser creat el 2019, a proposta del govern del moment format per bona part dels actuals regidors d’ERC i Junts, com a successora del Consorci de Serveis a les Persones (CSP) amb la finalitat de garantir la viabilitat dels serveis la continuí tat del model.

Tres anys després, el govern d’Olga Arnau, proposa la dissolució d’AISSA i el desmembrament dels serveis que passarien a ser gestionats per diferents ens, entre els quals el govern de la Generalitat i una Societat Limitada de cara cter pu blic i depenent de la Generalitat i la Diputacio de Girona.

Aquesta proposta, que s’anuncia que anirà al ple del dia 25 de juliol i que fins avui ni s’ha explicat ni s’ha treballat amb la resta de grups polítics ni amb els representants dels treballadors, posa fi a un model d’atenció d’èxit i pioner a casa nostra, impulsat l’any 2009, i que té per objectiu una atenció transversal i integradora en l’àmbit social i de salut i que situa veritablement les persones al centre de l’atenció, a través d’una coordinació real i efectiva dels serveis socials, dels serveis sanitaris i dels serveis d’atenció a la dependència. Un model, a més, que en el moment de la seva creació teixia aliances amb altres agents clau per a la millora de la qualitat de vida de les persones com entitats sense afany de lucre o la UPC per tal d’avançar en l’atencio a les persones més vulnerables i en la garantia del seu benestar.

Per als i les socialistes aquesta decisió suposa, també, la pèrdua de qualitat en els serveis prestats en renunciar a la gestió de la mateixa des de la ciutat, amb l’increment de les dificultats per respondre a les demandes de les persones usua ries, així com, la impossibilitat de dur a terme millores i noves accions per a la prestació d’un millor servei a la ciutadania.

D’altra banda, el canvi de gestió suposaria la traició del govern a la seva promesa d’equiparar les condicions laborals de les treballadores de la residència, dels centres de dia i del servei d’atenció domiciliària, un sector essencial per al benestar de les persones més vulnerables i amb un dels convenis més baixos, amb les dels treballadors de l’Ajuntament. Una promesa del govern del 2019 i reiterada pel govern actual fa pocs mesos en un Ple municipal i que s’ha estat negociant amb el comitè en els darrers mesos.

Ara, aquesta promesa és la que fa servir el govern per justificar els elevats costos salarials i la impossibilitat de continuar prestant directament els serveis. Els i les socialistes volem reiterar el nostre compromís amb el model d’atenció integral social i sanitària que actualment funciona a la ciutat i amb que els serveis prestats continuïn essent gestionats des de la proximitat com una garantia de la qualitat dels mateixos i de la seva adequació a les necessitats de la ciutadania.

Així mateix, manifestem el nostre suport als treballadors i treballadores d’AISSA que presten un servei fonamental per a la qualitat de vida de la ciutadania, molt especialment, de les persones grans i en situació de dependència i que, després de les promeses incomplertes del govern veuen amb incertesa el seu futur laboral. El model de gestió dels serveis socials, sanitaris i d’atenció a la dependència  és una qüestió de model de ciutat, de prioritats polítiques i que no es pot amagar darrera condicionants de gestió o de viabilitat econòmica la solució dels quals, sense cap mena de dubte, esta en una bona gestió del govern municipal que ha optat per rentar-se les mans i renunciar a la prestació directa d’aquests serveis.

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!

SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!