La CUP critica el model de Fires i Festes que imposa la regidoria de Cultura

Concert de Fires i Festes de Sant Sadurní. Ajt. Sant Sadurní

Concert de Fires i Festes de Sant Sadurní. Ajt. Sant Sadurní

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Els concerts de pagament, la desaparició de la mostra gastronòmica «Menjars del Món», la manca d’espais de participació, la improvització i la falta de paritat als escenaris, són algunes de les qüestions més polèmiques per a la CUP Sant Sadurní i que posen en qüestió les polítiques de la regidoria de Cultura. Pels cupaires, la gestió de les Fires i Festes d’enguany ha causat una gran polèmica entre alguns sectors de la societat sadurninenca que s’han mostrat reticents als canvis impulsats per la regidoria de Cultura. La CUP ja havia alertat que el nou model impulsat en les passades de les Fires –amb l’excusa de la pandèmia– suposaven un anar en contra d’unes festes el màxim d’obertes i participatives per teixir comunitat i reforçar vincles entre veïns i veïnes. Llavors, la CUP ja va criticar la implantació del sistema de pagament dels concerts i la manca de voluntat de la regidora Castellví per avançar cap a la paritat damunt dels escenaris.

Els concerts de pagament

En les darreres edicions i amb l’excusa de la pandèmia, la regidoria de Cultura, Marta Castellví, ha avançat cap a un model de pagament dels concerts de les Fires i Festes. En aquest sentit, la CUP ja va alertat als espais i comissions de valoració de les passades fires que aquest model no es podia generalitzar ja que limita l’accés a bona part dels sadurnincs i sadurninenques, especialment el públic jove i en situació de precarietat. A més, el model de pagament dels concerts s’allunya del fet d’entendre les festes com a punt de trobada de totes les persones de la vila, i s’acosta a un model de festival privat. Per la CUP, l’ajuntament no ha de competir dins d’aquest model de festivals i troba injustificable l’aposta de caps de cartell amb un catxet de més de 42.000 euros. D’aquesta manera, com ha quedat demostrat enguany, només s’aconsegueix que assisteixin al concert els fans incondicionals del grup en qüestió, assolint un nivell d’assistència molt per sota de les expectatives. Aquest fet no serveix per recuperar la inversió ni per oferir propostes culturals que no es troben als grans circuits privats, tal com haurien de fer les institucions públiques.

Las manca de participació

En els darrers mesos la CUP ja ha alertat de la voluntat del govern d’ERC i Junts de restringir la participació en la gestió de les Fires i Festes. En els darrers anys la pèrdua de pes de la Comissió de Festes s’ha traduit en la imposició d’un model de gestió de les festes cada vegada més centralitzat. Aquest model de funcionament s’ha traduit també en el tancament d’altres espais de participació i la marginació dels agents externs que contribuïen a organitzar les Fires des de fora de l’ajuntament. A més a més, la CUP ja va denunciar internament la voluntat de la regidoria de privatitzar la gestió de les barres dels concerts que tradicionalment han gestionat les entitats del poble i que suposen una font important de finançament pel teixit associatiu. Tot i que finalment es va aconseguir tirar enrera aquesta pretensió, han estat les entitats les que han acabat gestionant les barres, ja que la manca de previsió per part de la regidoria de Cultura, així com les traves burocràtiques, han dficultat enormement aquesta tasca.

La desigualtat de gènere als escenaris

Un altre dels aspectes que la CUP porta denunciant des de 2019, és la manca de paritat damunt dels escenaris de les Fires i Festes. En aquest sentit, un any més cal denunciar la manca de voluntat política de la regidora de Cultura, Marta Castellví, per fer una aposta valenta per la igualtat de gènere. Una any més s’ha quedat lluny de la paritat amb 28 homes i 18 dones, amb l’agreujant de que tots els caps de cartells –destacats pel mateix ajuntament– són homes (Casa Azul, Els Pets i Mag Lari). La CUP vol recordar que des de l’any 2019 hi ha una moció aprovada per unanimitat pel plenari del consistori, en que tots els grups es comprometen a garantir la paritat damunt dels escenaris dels principals esdeveniments culturals de Sant Sadurní, especialment  durant les Fires i Festes.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!
SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local