Horaris comercials

Pitjors condicions laborals i menys serveis als barris

Terrenys destinats per un supermercat al barri de la Collada-Sis Camins

Terrenys destinats per un supermercat al barri de la Collada-Sis Camins

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Aquest passat dilluns SOM VNG vam votar en contra del manifest que va proposar el govern per a la constitució de la Taula de Contractació Local: una declaració d’intencions que les empreses no tenen l’obligació de complir. Per a nosaltres, aquesta mesura és fum i una forma de guardar-se les espatlles per part del govern municipal, que ja veu venir que tant l’obertura comercial dels diumenges a tota la ciutat, com el nou centre comercial Masia Barreres II, suposarà empitjorar les condicions laborals de les treballadores de la ciutat. 

De fet, la UGT va anunciar la darrera setmana, després d'uns mesos advertint d'aquesta possibilitat, que marxava de l'acord social que permetia obrir els comerços en diumenge a Barcelona. La raó és que les empreses vulneren constantment el pacte que van signar. Les declaracions del portaveu del sindicat són contundents: "Hem fallat. Hem contribuït a precaritzar una mica més el sector, i fins aquí hem arribat". Aquesta mesura impulsada al PSC a Barcelona i també a Vilanova (encara que finalment fos el govern independentista que ho ha pogut executar amb el seu suport) s'ha venut sempre amb el mateix argument: la promesa de molts nous llocs de treball (milers van dir a Barcelona, centenars a Vilanova). Els fets, però, demostren el contrari. Els informes dels sindicats a Barcelona, demostren que en comptes de nous llocs de treball, s'allarguen les jornades laborals de les treballadores existents.

A la capital de Catalunya la majoria de les empreses han vulnerat tots els acords: s'ha incomplert el requisit de voluntarietat a l'hora de proposar treballar el diumenge, la compensació per diumenge treballat amb dissabte festiu o dia de descans de qualitat i també, rebre una retribució d'acord amb dietes de les mateixes treballadores. Si res de tot això s'està complint a Barcelona... Per què hauria de ser diferent a Vilanova? I és que com diu la dita: “quan vegis la barba de ton veí pelar… posa la teva a remullar.” 

En aquest sentit, aquest dilluns també es va demostrar que el govern va instrumentalitzar a les veïnes i veïns del barri de la Collada-Sis Camins amb la promesa de la ubicació d'un supermercat si s'aplicava l'excepcionalitat per a l'obertura els diumenges a tota la ciutat. En resposta a una pregunta de SOM VNG,  el regidor Jordi Medina va reconèixer que ja no hi ha cap gran supermercat interessat en ubicar-se a la Collada. Cal recordar quan va anunciar que "el supermercat de la Collada serà una realitat el 2022", o que la mesura responia a “una compensació territorial” i que un cop decretada la desregulació: “a curt termini el que veurem serà l’obertura d’establiments d’alimentació a La Collada-El Sis Camins”. Una falsedat més i és que com dèiem, la normativa catalana ja preveu que petitos comerços d’alimentació puguin obrir els diumenges sense aplicar cap excepcionalitat. Per tant, aplicar aquesta desregulació el que fa és facilitar l’oligopoli comercial. És a dir, que les grans cadenes, aprofitant una normativa feta a la seva mida, puguin acabar devorant tot el mercat i oferint menys serveis als barris. 

A més, les darreres informacions periodístiques respecte a els establiments que hi haurà al nou centre comercial Masia Barreres II que té previst obrir al desembre, sembla que confirmen que Conforama cau, i que els principals comerços confirmats són els trasllats dels Decathlon i Mercadona de Sant Pere de Ribes. També el Fitness Park que competirà amb Gimnasos DIR (Vila Lauren) i MediaMarkt. Cada vegada costa més veure que això comportarà moltes noves contractacions i ben segur que al municipi veí de Sant Pere de Ribes no els deu semblar una política gaire lleial institucionalment que l'Ajuntament de Vilanova es deixi diners en traslladar els comerços que són a la seva vila.

De debò que per aquesta proposta calia posar a la contra els petits comerços del centre de la ciutat, aprovar excepcions urbanístiques i invertir fins a mig milió d'euros públics en accessos de carretera? Per a aquest viatge no necessitàvem alforges! En conclusió, les noves dades de què disposem ratifiquen les nostres advertencies sobre les conseqüències de l'obertura dels diumenges a tota la ciutat i la implantació d'un nou centre comercial: precarització de les condicions laborals a la ciutat i menysteniment del petit i mitjà comerç local i de se la va rendibilitat. És per això, que SOM VNG plantegem com a única solució possible, que el govern que sorgeixi de les urnes del 2023 reverteixi l'excepcionalitat turística.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!
SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local