Estrangeria

La ILP per la regularització extraordinària de persones migrants supera les 400.000 signatures

ILP per la regularització extraordinària de persones migrants. Eix

ILP per la regularització extraordinària de persones migrants. Eix

Una campanya transversal i diversa està aconseguint mobilitzar a sectors molt diferents de la societat per reclamar la regularització extraordinària de persones migrants que ja viuen i treballen a l’Estat espanyol. La campanya Esenciales ha superat aquesta setmana les 400.000 signatures de suport a una Iniciativa Legislativa Popular que necessita arribar al mig milió de suports.

De l’antiracisme a l’ecologisme passant pel cristianisme

El cap de setmana passat organitzacions cristianes es van mobilitzar per recollir signatures a les portes de les esglésies del país amb motiu de la Jornada Mundial de les persones Migrants promoguda pel Papa Francesc. Alhora, també es recollien suports en mobilitzacions ecologistes amb el suport de col·lectius juvenils pel clima i, de manera paral·lela, a festes populars com la de La Mercè a Barcelona també s’hi van instal·lar taules de recollida de signatures.

El que ha passat aquests dies és una mostra de la gran diversitat que ha aconseguit aquesta Iniciativa Legislativa Popular (ILP) que reuneix a més de 800 organitzacions abanderades per col·lectius i persones migrants.

La reforma del reglament d’Estrangeria no és suficient

Entre 475.000 i 514.000 persones viuen en situació administrativa irregular a l’Estat espanyol, segons les últimes estimacions. Entre elles, 125.000 infants, amb els problemes que la irregularitat suposa a l’hora de garantir els drets bàsics de la infància.

La recent reforma del Reglament d’Estrangeria impulsada pel ministre José Luis Escrivà suposa avenços positius, com ara l’ampliació de la reagrupació familiar, però oblida aspectes bàsics com ara la regularització de les persones que ja viuen i treballen a Espanya, incloses les menors d’edat.

És imprescindible impulsar una regularització extraordinària tan factible com les altres 9 que van promoure al seu moment diversos governs del Partit Popular i del PSOE des de l’any 1996. És aquest el motiu pel qual segueixen els esforços per aconseguir tirar endavant aquesta ILP.

Grans reptes logístics

Es tracta d'una campanya amb grans reptes logístics. Tal com marca la legislació, són necessàries 500.000 signatures, que han de ser recollides físicament en plecs segellats per la Junta Electoral o amb certificat digital. Enviar aquests plecs per correu a tota persona que ho sol·liciti suposa un important esforç.

Encara serà un desafiament més gran reunir tots aquests plecs de les més de 12.000 persones que els han sol·licitat una vegada estiguin plens. El termini per a aconseguir el mig milió de suports necessaris s’acaba el pròxim 23 de desembre i després quedarà la presentació davant el Congrés dels Diputats.

Què és Esenciales

Esenciales és un projecte social format per més de 800 organitzacions socials que té per objectiu promoure una Iniciativa Legislativa Popular per a la Regularització Extraordinària de persones migrants. La seva Comissió Promotora està composta per:

- Regularització JA, un moviment estatal de persones migrants i racialitzades amb gran legitimitat i presència al territori nacional.

- Fundació per a la Ciutadania Global, una organització de defensa dels drets humans.

- Fundació Per Causa, una organització que lluita per aconseguir canvis en la política migratòria a través de la informació, la recerca i la comunicació.

- XARXES, una agrupació de més de cinquanta entitats dedicades a la Cooperació al Desenvolupament.

- Aliança per a la Solidaritat, una ONG de Cooperació per al Desenvolupament membre de la Federació Internacional d’ActionAid.

- Partit Per un Món Més Just, un partit polític que té com a objectiu central defensar la idea de ciutadania global, el respecte dels drets humans i la sostenibilitat ambiental.

Per a més informació

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara!
SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local