25N

Per què els espais no mixtes són essencials

Eix

Eix

És una realitat que totes les dones, independentment de la nostra nacionalitat i de la nostra situació econòmica, física o intel·lectual, de la nostra edat, orientació sexual i classe; totes, absolutament totes som un subjecte d’opressió del sistema cisheteropatriarcal. 

Sabent això, resulta evident que la nostra relació interna i externa no serà la mateixa quan al nostre espai hi hagi figures representatives del col·lectiu opressor. En aquest cas, quan diem col·lectiu opressor ens volem referir als homes. A més, en els espais mixtes, per molt desconstruïdes que ens creguem, es basteix una relació jeràrquica que, encara que a vegades pugui ser ínfima o indetectable, és intrínseca a com ens han educat, a com ens han i ens hem percebut, i a com ens empeny a ser, a actuar i a existir el sistema que respirem (i que ens ofega) cada dia.

Precisament per allunyar-nos d’aquest aire enverinat, d’aquest ofec trampós, necessitem els espais no mixtes, impulsats per dones per a les dones. I tenen moltes raons de pes per existir:

  • Ens faciliten crear un vincle emocional perquè compartim moltes opressions
  • Ens sentim més segures entre iguals, i alhora ens és més fàcil detectar desigualtats entre nosaltres i buscar una interseccionalitat més real
  • Són espais d’empoderament, on ens sentim més lliures i menys jutjades a l’hora d’expressar-nos
  • Fomenten la sororitat, i sabem que les nostres germanes són la nostra millor arma
  • Són la nostra eina per l’empoderament i l’autoorganització contra un opressor comú
  • Partint d’allò viscut individualment, trobem una problemàtica col·lectiva que necessita d’una resposta, també, conjunta
  • Evitem la presència sovint competitiva de molts homes
  • Ens visibilitzem, ens fem costat, ens impulsem
  • Són aquests espais els que ens permeten alçar la nostra veu, crear els nostres discursos i ocupar el nostre lloc en la nostra pròpia lluita

Organitzar-se en un espai no mixte és una decisió política, personal, ètica i determinant. I des de La Ruda hem comprovat, treballant en espais mixtes i no mixtes, que és la nostra manera d’entendre la militància feminista en el nostre col·lectiu. Això no vol dir que no treballem el feminisme en altres grups: al contrari, el feminisme és un pilar bàsic per tota militància que vulgui lluitar per un present i un futur digne. Però els espais no mixtes són imprescindibles perquè els col·lectius oprimits identifiquin les seves necessitats i voluntats, i també perquè els col·lectius opressors reconeguin els seus privilegis i toxicitats. Només així podrem codificar les aliances vertebradores per les nostres llibertats, i per la vida que volem.

Assemblea Feminista La Ruda

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara!
SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local