Vaga

Treball sancionarà els ajuntaments de Sant Sadurní, Riudebitlles i Torrelavit per vulneració del dret a vaga

Jesús Girón (Co.Bas), Jordi Pujol Lizana (CUP Sant Sadurní) i Isaac Ruana (CUP Riudebitlles). Eix

Jesús Girón (Co.Bas), Jordi Pujol Lizana (CUP Sant Sadurní) i Isaac Ruana (CUP Riudebitlles). Eix

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La vaga de recollida de residus que va afectar a 5 municipis penedesencs entre el dies 7 d’octubre i el 18 de novembre encara té conseqüències. El Consorci d’Inspecció de Treball i Seguretat Social de Catalunya ha fet arribar a les parts un informe on es denuncia que 3 dels 5 ajuntaments afectats pel conflicte van vulnerar un dret fonamental com és el dret a vaga. Aquesta vulneració implicarà l’obertura d’un expedient sancionador contra els ajuntaments de Sant Sadurní d’Anoia, Torrelavit i Sant Pere de Riudebitlles.

L’informe emès per l’organisme de treball considera que la instal·lació de contenidors i la retirada periòdica de la brossa acumulada va suposar «un buidat del contingut essencial del dret a vaga» i una «minorització de la pressió» associada a l’exercici del dret a vaga. L’informe cita jurisprudència prèvia tant del Tribunal Suprem com del Tribunal Constitucional que reforcen la il·legalitat de les actuacions d’aquests governs durant la vaga.

Inspecció de Treball deixa clar que «malgrat els ajuntaments no mantenen una relació laboral directa amb els treballadors de l’empresa PreZero és perfectament possible que qui no sigui ocupador del treballador vaguista pugui menyscabar l’exercici del seu dret a vaga». L’informe conclou finalment que l’actuació dels tres ajuntaments «ha afectat, menyscabat i minorat l’efecte de la mencionada vaga, vulnerant així el dret a vaga dels treballadors afectats» i que per tant s’iniciarà un expedient sancionador per part del Departament de Treball.

El regidor de la CUP, Jordi Pujol Lizana, ha denunciat que «la gestió de la vaga per part del govern de Sant Sadurní ha estat nefasta i acusa a Junts i ERC d’aplicar polítiques classistes enfocades només a interessos electorals». Per la CUP el reconeixement per part d’Inspecció de Treball de que els mencionats ajuntaments han vulnerat el dret a vaga confirma el que des de la formació de l’esquerra independentista han estat denunciant des de l’inici del conflicte.

Per la seva banda, Isaac Ruana regidor cupaire a Riudebitlles, ha assenyalat que «que el conflicte s’ha tancat en fals i que des de Més Poble-CUP han demanat al seu ajuntament que denunciï a la Mancomunitat». A més a més, Ruana ha volgut destacar que «PreZero segueix mantenint unes condicions de treball precàries i un estat de manteniment dels vehicles inacceptable».

ERC i Junts al capdavant de la vulneració de drets

La CUP considera que el govern de Sant Sadurní format per Junts i ERC, així com els de Torrelavit (ERC) i Sant Pere (Junts), han actuat al marge de la llei i amb un menyspreu absolut pels drets fonamentals, i que ho han fet de manera conscient ja que els mateixos regidors de la CUP a Sant Sadurní i Sant Pere van alertar als respectius governs d’aquesta situació. Per la CUP la vulneració de drets fonamentals és una línia vermella que cap administració ha de travessar i acusa a ERC i Junts de practicar polítiques classistes i actuar en contra del bé comú només per interessos electoralistes.

La CUP denuncia que l’actuació d’aquests governs va boicotejar els serveis mínims i va disminuir els efectes de la vaga permetent que l’empresa mantingués una posició de força que va allargar el conflicte. Les decisions d’aquests governs, no només van significar un atac frontal contra els drets fonamentals dels treballadors sinó que també van perjudicar de manera molt clara al conjunt de la ciutadania que va veure com el servei de recollida de deixalles s’interrompia durant un mes i mig. A més a més, els costos de la instal·lació dels contenidors, que per exemple a Sant Sadurní han suposat una despesa de més de 43.000 euros i a Riudebitlles de 8.000 euros, de moment han estat assumit pels ajuntaments a l’espera que l’empresa se’n vulgui fer càrrec.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!
SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local