Política municipal

Per pensar-hi una mica

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Posar nota, qualificar, avaluar, no és tasca fàcil. Si ho vols fer de manera objectiva et caldrà primer fixar uns paràmetres comuns sobre els que comparar i analitzar. Mesurar si es compleixen i en quin grau es fa. Si en el fet de  qualificar hi entra la subjectivitat llavors els matisos són molts més nombrosos i alhora més complexos.

No hi ha ningú igual, no hi ha ciutat que tingui les mateixes característiques físiques ni urbanes, ni  tothom parteix de les mateixes possibilitats, ni té les necessàries capacitats per superar un nivell que no li correspongui malgrat sigui l’acceptat en general. Cal qualificar doncs, segons possibilitats i capacitats de cadascú. Pot passar també, que malgrat els esforços, no s’arribi a una qualificació acceptable. Per exemple, a l’hora de valorar la gestió dels governs cal tenir en compte també si hi ha manca de recursos estructurals ja que poca  cosa es podrà fer, més enllà de la bona voluntat que es dóna per descomptat dels qui estan al front dels governs municipals.

Ara hem conegut segons un digital (Nació Digital) que a Vilanova i la Geltrú la  ciutadania no aprova el seu ajuntament. És a dir que l’avalua negativament, el suspen, o si és vol dir amb biaix més positiu, necessita millorar.

Les dades corresponen, segons expliquen, a un macro enquesta de la Diputació de Barcelona feta en el moment en que s’albiren ja les eleccions municipals, però s’ha dir amb franquesa que encara que no t’aprovi la ciutadania en la gestió no vol dir que et deixi de votar. Hi ha uns marges de permissibilitat en l’actuació o, fins i tot, considerar que hi ha problemes que per recursos que s’hi posin sempre aniran, sinó malament, sí almenys de manera deficitària. I encara hi ha una versió més simple, més banal: és millor boig conegut que savi per conèixer.

Però vaja és indicatiu de determinat malestar o també d’indiferència que acostuma a qualificar sempre a la baixa.

El resultats concrets que ofereix l’enquesta i les valoracions a la ciutat són aquets sobre el valor 10, la gestió global de l’ajuntament es situa en un 4,6 per tant suspèn i en temes més específics les valoracions que es fan són: L'aparcament 3, Carrers, parcs i places 4.7. La recollida d'escombraries 4.4,
Les oportunitats de feina: 4.8, L'accés a l'habitatge: 3.7, L'enllumenat: 5.9, La neteja: 4.7, La seguretat ciutadana: 5.6, trànsit: 4, transport públic: 5.9.

Em sembla que no són esbiaixades les respostes perquè la coincidència general de les baixes qualificacions en aparcament i trànsit és una qualificació que es repeteix en la majoria de les ciutats analitzades. És evident que les ciutats són com són i que per més que es vulgui no es poden eixamplar ni es pot convertir tot en aparcament i,segurament, ni així podríem donar cabuda a tots els cotxes que circulen. Fent una repassada per les “notes” sobre temes vinculats als transit i els aparcaments constatem que són les puntuacions més baixes arreu però més altes que a Vilanova. Això vol dir evidentment el tema de mobilitat és un dels problemes més importants que tenen les ciutats, i a Vilanova precisament s’han fet operacions que han estat autèntics nyaps. Resoldre-ho també és un problema que sembla més de fina cirurgia que no pas tallar desacuradament i convertint encara en més ratonera els carrers on es pot circular.

I pel que fa a l’aparcament no hi ha solució. Més cotxes vol dir més espais  ocupats. Ara bé, potser caldria fer un cens de places d’aparcament buides a la ciutat i començar a bonificar aquells que en lloguin o en facin servir una de propietat.

I clar les qualificacions que posem són purament subjectives i segons la percepció que tenim del nostre entorn més immediat. Si jo hagués de qualificar l’enllumenat i la neteja estaria per sota del que diu la mitja dels enquestats. I sobta, la nota sobre el transport, no perquè sigui bona sinó per l’ambigüitat de la pregunta sobretot en una ciutat on hi ha cada dia molts desplaçament fora de ciutat i per tant usuaris de RENFE i d’autobusos, són molt generosos en aquesta puntuació.

Però els resultats són els que són.

Són creïbles aquestes enquestes? En recordo una de semblant que a més oferia projecció de regidors. A una força política li donava majoria absoluta de llarg, però amb la nostra habitual desconfiança de mena no ho veiem clar sobretot quan en l’enquesta es valoraven les biblioteques amb un 8 i la realitat era que la biblioteca en aquell moment era un petit desastre. Obvi, al final ni majoria absoluta ni res que si assemblés. Per tant cal, les enquestes de satisfacció, observar-les amb una certa prevenció. Caldria llegir tots els detalls tècnics. Ja se sap que darrerament les enquestes han fallat i molt perquè fruit d’aquesta mena de demonització del que és la política es tendeix, en general, a valorar negativament la gestió. I cal afegir que en funció de predisposició, si és a favor o contra el govern municipal en aquest cas, s’acaba donant un biaix que no és el real, que és una percepció més o menys compartida per molta gent. Però no hi ha dubte que és un toc d’atenció, i potent, a sis mesos d’unes eleccions municipals que es veuen força interessants. Poca possibilitats hi ha de variar quan la percepció instal·lada és aquesta, almenys en aspectes sectorials i de gestió.

Segur que els partits que tenen representació en prendran nota, els que governen per veure si encara són a temps de corregir les males percepcions però qualsevol gir brusc, polític o de gestió, a poc temps de les eleccions no qualla i els de l’oposició ho aprofitaran legítimament per burxar en els temes que a sentir de la ciutadania fallen.

Però amb tot el més significatiu i preocupant, al nostre entendre, és la percepció i qualificació que fa la ciutadania de temes no tangibles la majoria d’ells però que donen significació a les polítiques de fons d’un ajuntament. Així les dades:

Compromís de l'Ajuntament amb la conservació del medi i contra el canvi climàtic:

Gens: 7.7% / Poc: 29.5% / Normal: 6.6% / Bastant: 42.3% / Molt: 13.8%

Compromís de l'Ajuntament amb la participació ciutadana:

Gens: 12.2% / Poc: 46% / Normal: 2.4% / Bastant: 35.7% / Molt: 3.7%

Compromís de l'Ajuntament amb la transparència:

Gens: 16.7% / Poc: 50.6% / Normal: 4% / Bastant: 24.5% / Molt: 4.2%.

En temes claus com la participació i la transparència la percepció negativa es situa en el 60% i el 70%  respectivament. Mal peça al teler.

La participació bandera que s’aixeca sempre sembla que no es percebuda com una virtut d’aquest ajuntament ni tampoc la transparència, tot i que creiem que  la transparència és un concepte més difús i potser poc entès, la qualificació negativa arriba al 70 %. Aquestes si que són notes preocupants sobretot quan aquestes polítiques han omplert la boca dels governants i n’han volgut fer paradigma de les seves acció al capdavant de l’ajuntament. 

Les dades hauran de portar a fer les reflexions corresponents però a sis mesos de les eleccions són toc d’atenció prou notable com per fer una cert autocrítica com a govern municipal.

Canviar. Difícilment hi són a temps, però quan ens expliquin el que volen fer els propers quatre anys serà el moment també de recordar aquestes dades i veure si es creïble el que prometran en campanya.   

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local