Eleccions municipals

Comunicat de Transformem VNG sobre el Projecte Urbanístic del Nucli Antic

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Fa menys d’una setmana apreníem del Pla de Millora Urbana al Nucli Antic, concernint el solar de més de 8.500 metres quadrats comprés entre el carrer Manuel de Cabanyes i el carrer Tarragona, que començarà a tramitar-se a finals d’aquest mes de febrer. S’hi encabirien una plaça, un equipament pel barri, així com 112 pisos, dels quals 31 serien habitatge social, i qui sap si un aparcament soterrat.

L’AV Nucli Antic aposta per construir habitatge social i per projectar un equipament que sigui seu d’una oficina municipal descentralitzada i de les entitats del barri. El president de l’Associació, en Gregorio Torres, critica la falta de participació ciutadana en tot aquest procés. I és que el període de consulta pública va finalitzar el passat 24 de gener, mentre l’AV se n’ha assabentat pels mitjans.

Al desembre, un estudi de la Diputació de Barcelona afirmava que més del 56% dels vilanovins i les vilanovines suspenen el compromís de l’Ajuntament amb la participació ciutadana, i més del 66% ho fan quant al compromís del govern amb la transparència. Aquest n’és novament un clar exemple, i és que malauradament assistim altre cop a una gran manca de participació ciutadana al nostre municipi.

Des de Transformem VNG lamentem que aquest Govern municipal sigui incapaç de ser proactiu, d’escoltar, i de donar la paraula a les entitats i al veïnat. El Nucli Antic necessita un equipament municipal, històrica demanda del moviment veïnal del barri, però han de ser precisament les veïnes i els veïns els que participin del seu disseny.

Considerant la quantitat d’habitatges buits que hi ha al municipi, o de cases antigues per reformar, tot creixement urbanístic ha de ser planificat i molt curós amb l’entorn. S’ha de tenir en compte que els habitatges projectats al solar en qüestió podrien trencar amb l’estètica del barri, com és el cas de blocs de pisos que recentment s’estan construint al Centre Vila. La solució triga massa a arribar per a molts veïns dels carrers adjacents a Manuel de Cabanyes no s’han pogut arreglar durant les darreres dècades les cases, perquè les condicions del PERI Cap de Creu i els plans generals eren massa dures. Gràcies a la Llei de Barris s’ha pogut fer bona feina al Nucli Antic, tanmateix, ara és el moment de poder treballar perquè l’equipament de barri sigui una realitat.

L’equip de Transformem VNG estarem molt a sobre de què es faci un equipament pel barri del Nucli Antic, on hi hagi una oficina descentralitzada de l’Ajuntament, reprenent les paraules d’en Gregorio Torres d’aquesta setmana a Canal Blau “tenim molta gent gran que ha de fer tràmits, volem que l’Ajuntament vingui al barri”. Cal que aquest nou equipament compti amb un ampli procés participatiu, i que com defensem, sigui seu també de la regidoria de barri, on el regidor o regidora d’aquest, hi sigui presencialment amb horaris d’atenció al veïnat. A banda, el futur Centre Cívic hauria de ser seu de les entitats de la zona que així ho requereixin, espai de trobada per la comunitat i dinamitzador de la mateixa i acollir l’equip de professionals de Treball als Barris, que des de l’IMET vetlla per la inserció sociolaboral al barri del Nucli Antic, fent una excel·lent tasca de cohesió social sobre el terreny.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!
SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local