Carnaval 2023

Vilanova i la Geltrú, un Carnaval atrevit i singular

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Hem heretat per memòria i tradició, amb dos-cents cinquanta anys d'antiguitat, la celebració del Carnaval. Una festa carregada d'actes i trobades:  engalanar carrers, la Xatonada, ball de  disfresses, comparses, guerres dolces, cors, etc.

Vilanova ha estat sempre una ciutat atrevida. Durant la dictadura franquista, concretament l'any 1939 era decretada l'ordre a tot l'estat espanyol de prohibició  d’aquesta festa pagana. La ciutat va fer cas omís i es va continuar celebrant el Carnaval, això sí, d'una manera més discreta.

Les festes han esdevingut  un mecanisme per a trencar amb la pressió del dia a dia. Han obert un parèntesi en les nostres vides i en el funcionament habitual dels pobles i de les ciutats.

I és així que el Carnaval, com a icona i insígnia de les festes, fa que durant uns dies ens atrevim a actuar com si "tot s'hi val".

És cert que l'evolució i la conquesta del ‘dret al descans de la jornada laboral’ ha fet que avui la nostra societat pugui gaudir de temp, espais  i formes per a  trencar amb les rutines imposades. Les ofertes d'oci i de lleure s'ha convertit en una activitat econòmica de primer ordre, que massivament i molt freqüentment podem consumir.  Sobre això caldria reflexionar i valorar fins a quin punt la nostra societat pot sostenir-ho ambientalment i socialment i per a evitar, i aturar,  formes de consum i models d’activitats molt especulatives que s’estan imposant.

I en aquest context, de més moments per a la disbauxa, algú podria pensar que el nostre Carnaval podria deixar de tenir èxit?

Gens al contrari, el Carnaval de Vilanova destaca i es diferencia ja no com l'expressió del trencament amb les imposicions i obligacions, sinó perquè té d'una característica singular. És una festa de participació popular,  creada, mantinguda i organitzada des del teixit d'entitats i col·lectius diversos de la ciutat.

Sí, Vilanova i la Geltrú té un dels 'millors carnavals del món' – amb permís d'alguna ciutat veïna- perquè al llarg de la seva història ha sabut garantir la participació de tothom com fortalesa i tret distintiu. Així hem fet del carnaval vilanoví un element que cohesiona la comunitat, el barri i la ciutat, garantint una  cosa ben senzilla i humana, que  els veïns i les veïnes de la ciutat gaudim de la festa, tot fent comunitat.
Aquests dies, sortirem amb moltes més ganes, després d’uns anys de restriccions per la pandèmia de la Covid19, per a ‘reivindicar’ que a Vilanova i la Geltrú: “ la plaça és nostra” i per a cantar i ballar:

“Carnaval, carnaval
Carnaval te quiero
La la la, lara lara
Bailaremos sin parar
En el mundo entero”

Que visqui el Carnaval de Vilanova i la Geltrú, que el gaudim des de l’alegria, la convivència,  la delicadesa i el màxim respecte.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!
SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local