Pensions

Què, lliguem?

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Lligar, lligar informacions, és una bona manera d'accedir a coneixements. Relacionar informacions dóna un coneixement en relleu del tema que s'està treballant. I això és el que hem fet a Unitat Pensionista.cat. Anem per passos...

Primera informació. La Llei de transparència, 19/2014, de 9 de desembre, "... obliga a los poderes públicos a dar cuenta a la ciudadania, de acuerdo con el principio de responsabilidad, de su actividad y la gestión de los recursos públicos que se han puesto a su alcance...".

Anem per la segona. La llei 21/2021, a la seva addicional sisena, diu que en el termini màxim de sis mesos s'ha d'haver fet l'auditoria i l'informe pertinent per fer-lo arribar a la Comisión de SeguimientoyEvaluación de losAcuerdos del Pacto de Toledo, i que ha d'incloure tant els conceptes que s'han carregat a la Seguretat Social com la seva financiació entre els anys 1967 i 2019. Si tenim present que aquesta llei és de desembre de 2021, el marge de sis mesos acaba a principis de juliol de 2022. A dia d'avui ni s'ha entregat l'informe ni s'ha encomanat l'auditoria.

Tercera informació. El dia 17 de novembre Unitat Pensionista.Cat demana, d'acord amb l'article 105, lletra b de la Constitució i la llei de transparència esmentada, que se li facilitin les dades de l'auditoria de la Seguretaat Social. Aquesta demanda rep resposta de la Secretaria de Estado de Seguridad Social y Pensiones, el dia 18 de gener: recordem que legalment la resposta havia de donar-se com a molt tard el mes de juliol de 2022. La resposta diu: "ACUERDA no admitir a trámite la solicitud formulada porcuanto la informaciónsolicitada, de acuerdo con lodispuesto por el articulo18.1, letra a), de la Ley 19/2013, ya citada, se encuentra en fase de estudio, no pudiendoconcretarse en estemomento la fecha exacta en que culminaran lostrabajos".

Entenem que els Gobierno ens veta l'accés a una informació vital i significativa perquè el Tribunal de Cuentas considera que el deute de l'Estat vers la Seguretat Social seria superior als 103.000 M d'euros. No és, però, un estudi global perquè es centra en un període concret i en uns conceptes limitats que hauria d'haver assumit l'Estat i que es van carregar a les cotitzacions socials. Si això és així, no caldria cap mena de reforma de les Pensions: es sostenen i serien sostenibles en un futur. I encara més, un treball d'Economistes Davant de la Crisi parla d'un valor de desviament de cotitzacions de la Seguretat Social a l'Administració central de l'Estat de més de 800.000 milions d'euros.
Això pot ser la nostra opinió parcial, però hi ha més informacions. Seguim el fil...

Quarta informacióEl ministre Escrivá va reconèixer que en el darrer exercici tancat, corresponent a 2021, les cotitzacions utilitzades per finançar les anomenades despeses impròpies superaven els 22.000 milions d'euros. Es tracta d'unes pràctiques que van contra el patrimoni de la Seguretat Social, ja que les cotitzacions socials no es poden destinar a fins diferents dels reconeguts a la llei.

A la sessió de 2 de novembre, el diputat d'ERC Jordi Salvador, va preguntar a la ministra d'Hisenda i Funció Pública quan, el Gobierno, pensava fer l'auditoria, i quan es transferirien els més de 103.000 M d'euros que el Tribunal de Comptes havia reconegut que el Gobierno devia a les pensions. La seva resposta de la Ministra Maria Jesús Montero va desviar la qüestió, però davant la insistència del diputat Jordi Salvador va acceptar que els qüestionaments que alguns grups de pressió fan a l'entorn de la sostenibilitat de les pensions són falsos. I va acabar dient:"Y por tanto reafirmo que nuestro sistema de pensiones es sostenible".

Lliguem informacions? Quins interessos hi ha darrere d'aquest incompliment de les lleis esmentades, tant dels terminis com dels conceptes? La banca interessada en gestionar els diners de les pensions? Els defensors de les Pensions Privades d'Empresa?

Davant el que considerem incompliment de la llei 21/2021 per part del Gobierno, Unitat Pensionista.cat planteja la situació en la qual es troba la seva demanda i està estudiant la presentació d'un contenciós administratiu contra el Gobierno de l'Estat. Nosaltres, Iai@flautes Garraf, com a membres d'Unitat Pensionista.cat volem posar en coneixement de tothom la situació que es produeix i la necessitat de defensar les pensions i tot el que és públic: quan tot s'hagi privatitzat ens trobarem privats de tot.

 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!
SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local