Sequera

Que la Moreneta hi faci més que el govern i l’oposició junts

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Efemérides villanovesas i 14 de abril de 1788. -Llueve copiosamente hoy y los dos días siguientes después de las rogativas públicas que se hicieron para implorar el agua del cielo. No sabiendo como remediarlo aquí en la tierra, se dirigieron nuestros antepasados a los poderes celestiales, donde esperaban hallar piedad para sus males; y el día 2 de abril se expusieron las reliquias de los santos mártires Justo, Vicente y Clara en la Iglesia de San Antonio Abad de Villanueva Los de la Geltrú fueron en busca de la imagen de San Cristóbal, que gasearon en procesión; y entre sus preces, pidiendo misericordia... Tanta agua cayó en los tres días, que se dieron por más que satisfechos nuestros agricultores, y agradecidos a las bondades celestiales, y el domingo siguiente, 20 de dicho mes, cantaron el «Te Deum» en acción de gracias

Del Diario de Villanueva y la Geltrú, el 14 d’abril de 1931

El proto-folklorista penedesenc Pere Sadurní i Vallès persona vinculada a l’activisme cultural, social, polític i emprenedor d’Olèrdola té un llibre deliciós  que porta per títol Retalls del Folklore Penedesenc, editat el desembre de l’any 1981, és un llibre on es recullen, llegendes tradicions, menges populars, oracions, supersticions, medecina popular, refranys... Tot allò que forma part de la tradició oral i també aquells elements que conformen part de la tradició de les nostres terres.

Entre les oracions n’hi ha un parell que es resaven a la molt futura vegueria   per reclamar la pluja quan la sequera era forta.

Salveu-nos Déu i maria,

Verger aimada del Roser,

Deu-nos salit i pluja,

Vos que ho podeu fer.

Una simple jaculatòria que sembla que resaven els nostre avis i besavis quan veien que la cosa no anava bé, que no plovia ni quan tocava i els polítics del moment miraven cap una altra banda.

Ara estem en una sequera alarmant. Tant és així que en alguns indrets sota la protecció pastoral del Bisbe de Solsona s’han fet algunes processons que ell mateix, com no podria ser d’altre manera, ha encapçalat. L’han organitzat els feligresos de l’Espunyola i Montmajor al Berguedà. Es va pregar a la Mare de Déu dels Torrents, una figura a la qual els veïns de la zona han recorregut històricament en episodis de sequera i esperen que aquest cop també els concedeixi el favor.

Segons explica l’alcalde "Antigament amb la marededéu que es va trobar als torrents ja s'havien fet diverses misses. Una de les invocacions que se li fan és demanar-li que plogui". A l’any 2008 ja van fer accions semblants i segons un veí del poble “Es va anar al santuari, es va fer una pregària demanant que plogués i la veritat és que va funcionar. No sé si van ser les pregàries o la casualitat, però la veritat és que va ploure".

A veure si aquets cop també, ja sia per intervenció celestial o per causalitat acaba plovent.

Els meteoròlegs són una mica optimistes ja que segons les previsions dels mapes tant europeus com americans diuen que els propers mesos poden estar dintre de la “normalitat” és a dir amb les pluges habituals.

Si no és així els passarem canutes…

Tothom que pugui (i vulgui, clar) que aixequi les pregàries als deus perquè ens sigui benefactors de pluja.

I des d’una posició de “descregut” matisada ens apuntem a aquesta crida després d’haver vist l’actitud dels grups polítics que han estat incapaços d’arribar a un acord per prendre col·lectivament acords conjunts per afrontar de manera unitària la complexitat de l’emergència per la sequera.

Molta broma es va fer quan el Conseller Baltasar va anar a Montserrat als funerals de l’antic Abad Cassià. Just i ho va aprofitar per demanar a la Moreneta que fes arribar al pluja. Ell mateix va explicar que s'havia encomanat a la Moreneta perquè fes ploure i ho va fer dient-li: "Saps que sóc agnòstic, però si pots fer-hi alguna cosa, fes-la"

El cert és que va ploure.

Però si hem de conjurar les forces celestials mentre les forces reals, les terrenals, les representatives es barallen absurdament i sense cap lligam amb la realitat del que passa i amb el precipici al que estem arribant, ho farem sense cap mena de reserva ni complex.

I aquí es van repartint les culpes, des del govern acusen directament al PSC (obvi, és el seu competidor electoral i primer partit del parlament i també és esport nacional) i reclamen que les propostes que ha fet siguin assumides pel demés. I des de l’oposició els hi diuen que fer un decret llei, tenint una minoria  evident i pretendre que tothom te’l compri, no és ja prepotència, sinó imprudència. Que hagués costat abans de fer el decret consensuar tot allò que s’hagués pogut?.

I s’acaba traslladant que el gran desacord és que es vol imposar sancions als ajuntaments que no han complert les mesures contra la sequera que ja el 2020 es van reclamar, el nostre inclòs Au!, que no ens mamem el dit!. Això és el que impedeix l’acord?

Però resulta per més “inri” que els ajuntaments, que són els que toquen territori de veritat, no han estat convidats a la cimera contra la sequera, malgrat demanar-ho insistentment. I en el fons els ajuntaments són els que hauran de prendre les decisions més impopulars, a la gent no els hi expliquis qui és el govern, la consellera (el 99% no sap qui és) o el totarreu. A qui veuen és a l’alcalde o alcaldessa o al regidors. I no els deixen dir el seu parer a la cimera. Osti noi! Quina sensibilitat. No n’aprendrem mai.

Massa vegades els ajuntaments han de pagar allò que els diputats o el govern aproven des de la seva competència però traslladen els costos als ajuntaments i ja s’ho faran. El tema de les gosseres fa anys, quan no hi havia encara tants amics i amigues del gossos, va ser un exemple evident de legislar i traspassar els costos a altres. I aquí estem ara en el tema de l’aigua.

I clar quan sibil·linament i hi podíem afegir deslleialment, després dels desacords pel tema de sancions als ajuntaments l’ACA explica ara que Catalunya perd una quarta part de la seva aigua per problemes de fuites a les canonades, i resulta que aquestes són competència municipal i quan es diu sense matisos és llençar un missatge clar, ajuntament culpable. Però naturalment qui diu això, l’ACA, estaria bé que algú, entès en el tema, analitzés la seva actuació en els darrers deu anys i ben segur que es conclouria que és manifestament millorable no ho dubtin. I ningú els sancionarà.

Que no!, que així no anem bé.

Va començar el 2021 amb un 85 % d’aigua al pantans de mitjana. El govern d’avui, aquest que ara reclama acords i fa bé de fer-ho, va començar també el 2021 i en dos anys estem al 27% de mitjana dels pantans. I fins ara no s’ha adonat que calia fer una cimera... Diuen que governar és també preveure el futur...

En fi vist el que hem vist del govern i de l’oposició de la nostra incredulitat tornem al llibre de Pere Sadurní i resarem una més de les oracions per reclamar la pluja....

Al cel alcem la vista

per si podem “lograr”

que aqueixa vida trista

sigui de benestar

Jesús obriu els braços

doneu-nos vostres mans

I feu brollar les aigües

que reguin nostre camps

(Dels romeus, anat a Piera, per implorar pluja,1905).

Doncs això, a veure si es posen les piles els que tenen responsabilitats i ens eviten haver de posar-nos a resar permanentment mirant el cel...

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local