Eleccions municipals

Presentem una bateria d’accions en l'àmbit del medi ambient i el territori

Roda de premsa de la CUP de Vilafranca. Eix

Roda de premsa de la CUP de Vilafranca. Eix

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La CUP de Vilafranca ha presentat avui una bateria d’accions en l’eix ecologista. En un acte a l’entrada del Camí de la Vinya, i acompanyada per diverses persones que configuren la llista a les eleccions municipals, la candidata a l’alcaldia, Marta Soler, ha destacat el compromís de la candidatura amb una Vilafranca verda i ecologista: “Hem d’afrontar radicalment el repte de la transició ecològica des de l’òptica local per garantir una vila acollidora i respectuosa amb el medi ambient per a nosaltres i per a les futures generacions”. “Perquè quan parlem d’ecologisme parlem de vida i per això, volem barris i pobles més verds, saludables, vius i participatius com a espais de construcció social col·lectiva”, ha assegurat Soler. 

Així, la candidatura parteix de la premissa que calen canvis profunds en la quotidianitat perquè es produeixin impactes positius a una escala més gran i per això, ha presentat un pla d’accions locals que passen per un Pla Local Residu Zero, amb participació dels diferents agents socials, polítics i econòmics per aplicar l’Estratègia Residu Zero es concretaria amb el treball per generar un consens ampli entre els grups municipals i la població per implementar un sistema de recollida porta a porta que s’adapti a context de la nostra vila, amb la promoció d’un circuit de reutilització i reparació de productes a empreses i particulars, i, amb campanyes d'educació i sensibilització ambiental a tots els àmbits. A més, els anticapitalistes també proposen aprofitar l’aprovació del Pla de Mobilitat Urbana i Sostenible de Vilafranca per implementar mesures concretes i repensar l’espai públic per reduir l’ús del vehicle privat i donar prioritat a la mobilitat activa i sostenible (a peu, en bicicleta, patinet…) i amb transport públic col·lectiu per construir una vila més sostenible, amable i respectuosa amb el medi ambient i les persones que hi viuen, a més de millorar i apostar per un transport públic i de qualitat que ens connecti amb les diferents poblacions de la comarca, les capitals de la Vegueria i centres poblacionals importants com Barcelona i Tarragona. 

En l’actual context de canvi climàtic i amb els episodis de sequera més llargs i freqüents, la CUP també aposta per la continuació de la gestió de l’aigua 100% pública i municipal, així com que es gestioni amb criteris de transparència, control democràtic, popular i des de la perspectiva social i ecològica, per assegurar l’aigua i els recursos hídrics com a dret comunitari a tota la població. En aquest sentit, també destaquen el seu ferm compromís per la preservació de les rieres, de l'entorn natural i l’impuls de zones verdes. 

A més d’altres mesures que es concreten al programa, la candidatura mostra la seva oposició frontal als grans macroprojectes que especulen amb la terra i s’allunyen de les necessitats del territori, com la MAT. En aquest sentit, la CUP de Vilafranca, juntament amb altres candidatures de la vegueria, s’han compromès a defensar i incloure les reivindicacions i propostes de la Plataforma No a la MAT als programes electorals i a treballar per una alternativa als macroprojectes impulsats per l’oligopoli energètic. 

L’aliança passa pel compromís d’impulsar comunitats energètiques locals, d'abast municipal, a través d’empreses de serveis creades des dels diferents ajuntaments i participades per la ciutadania, que facin possible una transició energètica sostenible i planificada, de control públic i democràtic. A més, també es promouran les reformes necessàries als POUM per a impedir la construcció de torres MAT o subestacions de distribució elèctrica provinents d’aquests macroprojectes, als municipis. 

La CUP defensa que la transició energètica i sostenible és necessària, però que aquesta no es pot basar en la concentració de grans plantes eoliques i fotovoltaiques en zones d’ús agrícola. La formació també critica que la privatització de la producció i la comercialització energètica no només destrueix el territori, sinó que és la principal causant de l’augment progressiu del preu dels subministraments energètics. 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!
SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local