Habitatge

Així que dius que 50.000 habitatges?

Habitatges de la SAREB. Eix

Habitatges de la SAREB. Eix

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L'habitatge social a Espanya es va crear entre els anys 50 i 60, com una forma d’assegurar l'accés a l'habitatge per a la classe treballadora en un moment de creixement econòmic i demogràfic. Es van realitzar múltiples projectes d'habitatges socials a tot el país, i es van establir les bases d'un sistema que va funcionar durant diverses dècades.

Posteriorment les polítiques de vivenda van derivar cap a la promoció de la propietat privada, de manera que als anys 80 i 90 els governs afavorien l'adquisició d'habitatges mitjançant incentius fiscals i polítiques de tipus d'interessos baixos. D’aquí deriva la creació d'una bombolla immobiliària que va esclatar el 2008, deixant milions de persones endeutades i un gran nombre d'habitatges desocupats.

L'inici del segle XXI va ser decisiu. Les retallades pressupostàries i la privatització de nombroses empreses públiques d'habitatge van conduir a disminuir el nombre de vivendes socials al país, i es va produir un increment en la demanda de lloguers assequibles.

La crisi econòmica del 2008 també va tenir un impacte significatiu en l’accés a l'habitatge social: disminució de la inversió pública,  desocupació, reducció dels ingressos familiars... Tot això va crear un context complicat per a moltes persones que cercaven una vivenda assequible, i va desembocar en l’increment dels desallotjaments. Arran de la crisi econòmica i l'elevat endeutament de les famílies, moltes persones van caure en processos de desnonament que les van deixar amb deutes i sense llar, mostrant cruament el problema de la manca d'habitatge social.

Conscients de la gravetat del moment, diferents grups socials i polítics han proposat possibles solucions per millorar la situació de manca d'habitatge no especulatiu. Aquestes propostes no demanen paraules, impliquen fets:

- Incrementar la inversió pública en vivenda social i la rehabilitació d'habitatges existents.

- Promoure el lloguer social mitjançant polítiques fiscals i regulació del mercat de lloguer.

- Establir límits als preus de lloguer a àrees amb alta demanda per evitar l'encariment excessiu i garantir l'accés a vivendes assequibles.

- Fomentar la col·laboració entre el sector públic i privat per desenvolupar projectes de construcció social i facilitar la disponibilitat d’habitatges assequibles.

- Millorar les polítiques de protecció per als llogaters amb l'objectiu de prevenir desallotjaments i garantir l'accés a l'habitatge.

El president Pedro Sánchez ha anunciat l’aprovació de 50.000 habitatges de lloguer social a través de la Sareb. És la solució? No! La promesa és irrealitzable perquè la majoria d’habitatges o bé són en zones que no tenen res a veure amb les necessitat de la societat, o estan en mal estat, o ocupats ja o a mig construir.

Fem memòria? Fa uns dos anys ell mateix va prometre la construcció d’un parc de 100.000 habitatges socials a tot l’estat espanyol, i que 30.000 serien per a joves. Una promesa que encara no s’ha complert. Però prometre surt de franc… L’anunci d’aquests habitatges sona a promesa electoral, és a dir, a enganyifa, perquè ni són tants com diu ni, en realitat, són tots fets.

Hi ha 21.000 vivendes que la Sareb posa a disposició de les comunitats autònomes i els ajuntaments per a la venda, però únicament 9.000 ja són a punt per ser traspassades als governs autonòmics i municipals que vulguin fer aquestes adquisicions. Unes 12.000, segons la Sareb, estaran disponibles en un termini teòric entre sis i nou mesos. I els altres 29.000 que ha promès? Uns 14.000 dels habitatges de lloguer social, actualment ja són habitats. Finalment, els 15.000 que resten fins als 50.000 promesos - gairebé una tercera part- seran els que més es faran esperar, perquè encara s’han de construir.

I què ha fet Feijóo, l’esperança diuen, d’alguns? A Galizia únicament ha invertit en habitatge un de cada tres euros que tenia pressupostat. Fum també...

La construcció és un terreny especulatiu essencialment, i la solució del problema de manca de vivenda social demana realitats no paraules pronunciades en una precampanya. És un problema massa seriós.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Últims articles publicats


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local