Pacifisme

Què volem, la cultura de guerra o la cultura de Pau?

Presentació de l'ADN Autodefensa Noviolenta. Eix

Presentació de l'ADN Autodefensa Noviolenta. Eix

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Un pioner de la Noviolència, va ser Gonzalo Arias, que l’any 1968 va escriure, a París, on vivia, la novel·la Los encartelados. Novela programa. A la novel·la es presenta a Eusebio una persona que testimonialment es penja uns cartells al pit i a l'esquena en què es demana unes eleccions lliures en un país i en una situació ficticia, però que fàcilment concordaven amb l'Espanya franquista, Eusebio és detingut i sempre va donant raó de les seves accions: ser testimoni de la veritat. El mateix Gonzalo Arias farà realitat aquest personatge de ficció en ell mateix, el 20 d'octubre de 1968 a Madrid. Degut a això se'l detingué i se'l condemnà a set mesos de presó i a una multa de deu mil pessetes. Aquesta va ser la primera acció explícitament no violenta que es dugué a terme a Espanya. 

A partir dels anys 70 del segle passat l'objecció de consciència va fer molta feina amb l’objectiu de reduir els exèrcits i les guerres. Ja en democràcia, durant el mandat del ministre Serra es va «instaurar» el certificat de no apte per al servei militar per als que no volien fer-lo.

Tot i així els objectors van seguir lluitant pel seu objectiu però amb la desaparició del servei militar obligatori, es va diluir aquella lluita. 

Durant el Procés ningú s’interessava per aquests temes. Ara, amb la guerra d’Ucraïna, veiem les orelles del llop (intuïm perill) i potser és el moment i llencem aquestes idees: qüestionar la legitimitat de les guerres; cap guerra és una solució, ni a curt ni a llarg termini, per tant hem de trobar una altra via; dir «NO» a les guerres no és suficient, nosaltres també hi col·laborem i hem de veure com deixem de fer-ho, de pagar impostos, de justificar-ho i com comencem a posar les bases d’un sistema civil amb el que puguem fer front a una hipotètica invasió sense haver de justificar un exèrcit.

En què s’inspira l’AutoDefensa Noviolenta (ADNcat)?

Vol posar les bases d’un Sistema Civil de Defensa Noviolenta inspirat en les experiències històriques, i en les diferents propostes elaborades per Gonzalo Arias i Gene Sharp (Defensa civil noviolenta) així com estudis fets a Catalunya, com Un estat segur i en pau, tots ells publicats, en gran part, per l’Institut Català Internacional per la Pau.

És una proposta d’organització ciutadana inspirada en iniciatives com l’«Arbre de les assemblees» (Xirinacs), «Som poble i decidim», la «Sociocràcia», el  «Convivialisme», el «Manifest Re-evolució noviolenta o extermini» o la  «Democràcia Comunal». Les ADN vetllen pels equilibris en les relacions humanes i amb la natura de la que formem part, i renuncien per tant, a emprendre tota mena d’agressions i violències per aconseguir els seus objectius.(1)

De tot això ens en parlarà Martí Olivella, promotor de la innovació social i de la lluita noviolenta. Va ser un dels iniciadors del moviment per la pau a Catalunya a la dècada  del 1970 en formar part del primer grup d'objectors al servei militar.

Joan Inglada Roig
Membre d’ECOL3VNG

(1) Fragments del llibre AutoDefensa Noviolenta. Ed. Montaber, 2023, i del vídeo

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local