Política municipal

Nou cartipàs opac i increment de les dedicacions

Ple de l'Ajuntament de Sant Pere de Ribes. Eix

Ple de l'Ajuntament de Sant Pere de Ribes. Eix

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L'Ajuntament de Sant Pere de Ribes ha aprovat, aquest dimarts 4 de juliol, la configuració del nou cartipàs municipal amb un augment de les dedicacions i un canvi important de l'organigrama i les regidories. Una modificació que no ha estat exempta de polèmica donat el considerable augment de les retribucions del govern, i que a més, el govern ha ocultat per a quines regidories són les dedicacions. Com diu la dita: “El que mal comença mal acaba…”

I és que el nou cartipàs suposa un augment de les dedicacions de les regidories i un increment del cost polític del govern en retribucions d'un 73% (de 238.722,58 € a 412.999,48 €) respecte al mateix cartipàs aprovat ara fa quatre anys, a l'inici del mandat 2019-2023.

Una modificació que segons ha denunciat l’oposició, ha estat envoltada d’opacitat, doncs, el govern no només va presentar el nou cartipàs i noves retribucions fins a darrera hora sino que a més, no ha explicat ni a que respón el nou organigrama ni quines seran les regidories que es beneficiaran de dedicació.

Des de Fem Poble consideren que per justificar aquestes designacions "el govern ha hagut d'inventar-se noves regidories fins a arribar a l'absurd". En aquest sentit, i tall d'exemple exposen que "a qualsevol Ajuntament de Catalunya ens trobem que hi ha un únic regidor de cultura. En canvi, a Sant Pere de Ribes no. Es veu que aquí som diferents, i, si abans ja teníem dos regidors de cultura (un per Ribes i un altre per a Les Roquetes), ara a sobre tindrem un tercer, el regidor d'equipaments culturals." El portaveu de Fem Poble, Daniel Carabantes, ho va definir al ple amb molta ironia: "Ja podem anunciar que el nostre municipi a partir d'ara tindrà dues bèsties de tres caps: el drac de Ribes i la regidoria de cultura." Per tot plegat, conclueixen que per “aquest govern les regidories són cromos i al final l'important no és el projecte sinó tenir als regidors contents cadascun amb la seva joguina”.

Fem Poble proposa un sistema d’assignacions als grups polítics més just, sostenible i transparent

Per altra banda, Fem Poble tampoc està d’acord amb la proposta d’assignacions als grups municipals i van presentar un document d’anàlisi i debat amb el qual proposem un sistema alternatiu més just, sostenible i transparent, i que encara que es tracata d’una proposta intermèdia per intentar arribar a un acord, suposava un estalvi de recursos públics.

A grans trets, el grup va denunciar que l’actual sistema comporta:

  1. Un repartiment injust en favor dels partits grans.
  2. Un excessiu cost públic.
  3. I una manca transparència i rendició de comptes.

Exposen que el sistema de repartiment de les assignacions econòmiques és profundament desigual. Premiant de forma excessiva als grups més grans, un sistema de repartiment injust que és el més desigual del Garraf i tot el Penedès. Per a Fem Poble es tracta d’una desigualtat injustificable que no respon a la despesa i costos de manteniment de les responsabilitats dels grups municipals i que són equivalents per a tots independentment del nombre de regidors, com per exemple el pagament del lloguer d’un local o la difusió impresa de la seva activitat.

Per altra banda, Fem Poble ha explicat que aquest sistema provoca que l'Ajuntament de Sant Pere de Ribes tingui una despesa excessiva en grups polítics (més de cent mil euros l'any). I per acabar, també han posat sobre la taula la manca de transparència que hi ha en la gestió d'aquests recursos. Ja que, aquesta assignació està tipificada per llei i ha de servir únicament per a l'activitat local dels grups municipals. Però, ara mateix, cap grup passa compte respecte a com es gasten aquests diners. I amb l'entrada de VOX ens trobem, a més, amb l'aparició d'un grup que ha sigut denunciat per exregidors de tots els indrets d'Espanya per l'ús fraudulent d'aquests recursos, els quals presumptament s'estaria finançant de manera il·legal el partit nacional extraient els recursos que haurien d'anar destinats als municipis. És per això, que seguin els consells de l’Escola d’Administració Pública de Catalunya plantegen un sistema de retenció de comptes al ple municipal al final del mandat, amb la justificació de despesa d’aquesta assignació i el retorn dels diners que no s’hagin fet servir.

Malauradament, el govern es va negar a incorporar i debatre cap d’aquests canvis i la proposta de noves retribucions i indemnitzacions va ser aprovada només pel grup del PSC i VOX, amb el vot en contra de la resta de l’oposició.

Més informació a encomu.fempoble.info/cartipas2023.

 

*La figura de gerència és una figura de direcció política reconeguda com alt càrrec que va ser incorporada i aprovada pel govern el 26 de novembre de 2019.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!
SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local