Cultura popular

Comunicat sobre la necessitat de garantir la protecció i preservació del nostre patrimoni cultural

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Esquerra Republicana de Catalunya de Vilanova i la Geltrú manifestem la nostra sorpresa respecte la situació generada pel Correfoc. Fins al 16 de juny, data en què s'acaba el mandat 2019-2023, l'ambient entorn la festivitat resultava estable: des de la regidoria de Cultura es va contractar el servei d'un enginyer i muntatge estructural del Sostre de Foc per garantir la seva viabilitat. En la valoració conjunta del Correfoc del 2022, van sorgir reflexions sobre la massificació de participants i espectadors sobretot a la plaça de la Vila, on el temps d'espera fins al Sostre de Foc es va dilatar en excés. En cap cas es van qüestionar els itineraris, entenent que el Correfoc de Vilanova i la Geltrú forma part del nostre patrimoni cultural per la seva qualitat, comptant amb punts emblemàtics que formen part de l'imaginari col·lectiu.

La Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural de la Generalitat de Catalunya ens expressa que, a principis d'aquest mes de juliol, els Diables de Vilanova i la Geltrú es van posar en contacte amb la Direcció, per informar dels problemes amb què es trobaven per la celebració del Correfoc. Segons la conversa mantinguda s'havia arribat a un acord amb l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, però els preocupava el futur del Correfoc. El compromís per part de la directora general, va ser el de convocar-los al mes de setembre per tractar aquesta preocupació expressada, un cop passada la festivitat. En especial, pel que fa a la seguretat.

Defensem que és important obrir un procés de diàleg i de consens entre els organitzadors (els centenaris Diables de Vilanova i la Geltrú) i l'Ajuntament de la ciutat. La Direcció General està compromesa en aportar tota la seva capacitat i experiència per afavorir aquest procés necessari, tenint en compte el valor patrimonial d'un dels correfocs més antics del país. Tanmateix, la proposta del govern de Vilanova i la Geltrú de declaració o de catalogació és un element a considerar, però la preservació del Correfoc no passa necessàriament per aquest tràmit que, a més, cal tenir en compte que no és fàcil, ni ràpid, sinó per la voluntat d'acord i de consens per preservar-lo.

Tant l'alcaldessa Olga Arnau i Sanabra, com les dues regidores de Cultura del mandat 2019-2023, han vetllat per la viabilitat dels actes més emblemàtics del nostre cicle festiu, fins i tot, en els moments més adversos i fent un treball conjunt amb les entitats. És, per tant, negociat del nou govern, tenir una actitud proactiva que garanteixi la protecció i preservació del nostre patrimoni cultural.

Amb tot, us desitgem un bon Correfoc i bona Festa Major!

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!
SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local