Platges

Ens estan robant el mar!

Eix

Eix

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Escric aquest article com a veïna del Barri de mar i usuària de les platges de Vilanova i la Geltrú, des de fa 35 anys ni més ni menys. Soc banyista habitual de la Platja del Far, que és a 10 minuts de casa, tot un privilegi del que gaudim cada dia que podem: la meva parella i jo agafem la tovallola i el barret, ens posem les xancletes i en 10 minuts estem a l'aigua.

Però, malauradament, ja fa uns anys, concretament des del 2020, l'any de la pandèmia, la deixadesa en la neteja de la platja és tan evident que fa mal. La sorra està endurida i bruta de totes les petites restes que no s'han recollit des de fa tres anys (i això es literal): centenars de burilles, plàstics, trossets de fusta, de vidre, envasos, xapes d’ampolla de cervesa, embolcalls... I és que la neteja brilla per la seva absència. La sorra no s'ha tamisat a màquina ni una sola vegada en aquests tres anys i la porqueria s'ha anat acumulant fent una mena de pasta enfortida que ja sembla fang.

Un altre problema és l'ocupació de la platja per les guinguetes: el bar, les taules a la sorra, els para-sols i les gandules de pagament, ocupen mitja platja... I tampoc ells netegen gaire la sorra, de manera que la porqueria es va acumulant dia rere dia. I no diguem de l'espai en "renaturalització", tancat per protegir la flora i la fauna de la zona..., elegantment esquitxat, també, de rates i escombraries.

Tampoc no vull deixar d'assenyalar l'estat d'abandonament dels WC, dels quatre lavabos només en funciona un, i tota la caseta on s'ubiquen està esquerdada i feta una porqueria per dins i per fora. Una altra dada interessant és que des que se'ls va acudir això de "renaturalitzar" la platja, també es va reduir sorprenentment el nombre de papereres, deixant només algunes al costat de les passarel·les de sortida, per la qual cosa si vols llençar un paper cal fer una excursió a través de la sorra abrasadora, o guardar acuradament el paper o el plàstic per llençar-lo en sortir de la platja, cosa que no facilita precisament un comportament cívic, així que la gent acaba tirant el paper o el plàstic allà on els hi es me fàcil.

Altres vegades prenem la motxilla amb les tovalloles i caminem per tota la riba de Ribes Roges fins arribar a la platja de Sant Gervasi, o dels Capellans. Llavors, entrant pel costat Est de la platja, ens trobem els negocis nàutics "Roc Roi", el "Club de Mar" i altres serveis turístics per practicar kayac, pati de pedals, pàdel-surf, patÍ català, etc. que ocupen una part molt important de la sorra, i amaguen totalment la vista de la bella badia de Ribes Roges. I ja quan baixem fins a la riba podem gaudir de nou d'una llarga vora plena de restes de tota mena: de nou la sorra endurida i guarnida amb abundants burilles, plàstics, taps, capses de tabac, embolcalls i palets de gelats, etc. Durant el recorregut podem gaudir de les diferents guinguetes: "Havana Blue", "Chiringuito Eivissa", "Chiringuito L'U", Chiringuito Zero, que ocupen metres i metres de sorra, amb zones d'hamaques i para-sols i que cada estiu són més extenses i sorolloses. Però aquestes ocupacions comercials de la platja no es limiten a comercialitzar begudes, menjars, i a llogar hamaques i para-sols a preu d’or; sinó que ofereixen, també, tota mena d'activitats per a esports nàutics, cadascuna amb la corresponent zona d'entrada a l'aigua assenyalada amb boies: són espais de platja on llueix un gran cartell prohibint l'accés als banyistes. Ah...!!! i aquesta prohibició ens la recorden de tant en tant a través d’uns pèssims altaveus instal·lats per tota la platja.

Així que cada cop ens queda menys sorra d'aquella endurida i bruta on posar les tovalloles, els para-sols i les hamaques pròpies per gaudir una mica del mar Mediterrani, perquè amb tota aquesta explotació turística insostenible, i pèssimament camuflada amb la falsa defensa del medi... ens està robant el mar!!!!

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!
SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local