Projecció de futur

Voluntari de la Copa Amèrica

Els voluntaris de la Copa Amèrica, a la cloenda de l'esdeveniment esportiva. Ajuntament de Vilanova

Els voluntaris de la Copa Amèrica, a la cloenda de l'esdeveniment esportiva. Ajuntament de Vilanova

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

És la primera vegada que soc voluntari d’un esdeveniment tan elitista i vaig tenir els meus dubtes doncs amb la quantitat de diners que remenen be podrien haver pagat als “voluntaris” i deixar el voluntariat per coses més socials i menys glamuroses. Però vaig anar a la formació i vaig entendre que era més una forma de fer participar a la gent local  d’un esdeveniment bastant desconegut que no pas la necessitat de cobrir unes posicions. Totes estaven cobertes per treballadors, la majoria joves, i nosaltres hi érem de suport. També em va agradar quan se’ls va preguntar per la manifestació programada i van contestar que cap problema, tothom té dret a manifestar-se. La realitat va ser una mica diferent. Hi va haver durant tots els dies un desplegament policial exagerat. Semblava una cimera del G8 i no un acte esportiu.  I tothom té dret a manifestar-se? Però si no els van deixar ni accedir al Passeig.. Lleig. Haurem de parlar i molt de que es pugui deixar el Passeig lliure de cotxes per un esdeveniment d'aquest tipus. Quedava bé, sí però a quin preu? Voleu dir que no van fer malament els càlculs d’afluència? I, en canvi, quan el veïnat demana que es redueixin els cotxes al Passeig (fins a sis fileres hi ha entre els aparcats i els que circulen), es posen a xiular. Lleig. I la pluja. Van caure només 49l/m2 i durant una bona estona i el Barri de Mar va tornar a quedar incomunicat durant una bona estona entre les inundacions dels passos sota via i el col·lapse que es va produir. Lleig.

Coses positives. Aquest esdeveniment et posa en un aparador mundial. Aquí, certament, ningú hi entén un borrall de la CA però al món hi ha moltíssima gent interessada i és un dels esdeveniments esportius més seguits després dels JJOO, la Copa del món de futbol i poca cosa més. Aquesta promoció, quan ens hagués costat si l’haguéssim de pagar? Impossible. Dit això, també és veritat que m’agradaria veure els comptes clars del que l’Ajuntament ha pagat.

L’organització va cuidar molts detalls, per exemple, la llengua. Per ser voluntari calien tres idiomes: català, castellà i anglès. Ningú doncs va aixecar la mà dient “en castellano, por favor”. Tot en català i ni un problema. Qui volia parlar en castellà o anglès, cap problema. El tracte envers els voluntaris, exquisit. M’agrada la vela, soc soci de l’APMA (ecologistes) i no comparteixo l’escrit en contra de la CA i em pregunto si  també estan contra la Vuelta i la Volta, amb milers de cotxes i helicòpters i carreteres i carrers tallats i equips que cobren una millonada? I la majoria d’esdeveniments esportius no amateurs? La ciutat s’ha gastat diners en fer equipaments només per la Copa Amèrica? I el retorn publicitari? I salvant una excepció, on són els signants del manifest quan demanem accions contra la discoteca que és una indústria molesta doncs funciona de nit, tota la nit, al mig del barri, sí sí al mig, perquè no és als afores; tothom: cotxes, motos, borratxos, botellots d’abans i de després, curses, clàxons, ..., només tenen una via d’accés: el Passeig i el Barri de Mar. Tota la nit. On són aquestes organitzacions signants d’aquest manifest quan la gent del barri els necessita?

No hi ha res perfecte i la Copa Amèrica és elitista, cert, però el resultat per Vilanova és positiu o no? Perquè la immensa majoria de les voluntàries i voluntaris hi érem per ajudar  en un esdeveniment que podia ser bo per Vilanova.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!
SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local