Pressupost municipal

Un pressupost de consens ampli: un bon inici d’any per Vilanova i la Geltrú

Imatge aèria de la façana de Vilanova i la Geltrú. Eix

Imatge aèria de la façana de Vilanova i la Geltrú. Eix

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Acabem el 2023 amb l’aprovació del pressupost municipal per al 2024, una notícia positiva, ja que permetrà a l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú començar l’exercici amb els comptes actualitzats.

Des del govern municipal pensem que és el millor pressupost possible per Vilanova i la Geltrú, tenint en compte la situació financera de l’Ajuntament, que ha d’acomplir un pla de sanejament a causa del dèficit generat el 2022. En aquest sentit, el pressupost s’ha elaborat de forma minuciosa, amb gran esforç polític i tècnic: calia confeccionar un pressupost de contenció, però sense retallar ni en quantitat, ni molt menys en qualitat, els serveis i l’atenció a les necessitats dels ciutadans i les ciutadanes.

El resultat d’aquest treball de mesos és una previsió de 101 milions d’euros de pressupost municipal per al 2024. Com no pot ser d’altra manera, s’ha basat en l’acord de govern entre el Partit Socialista i Vilanova en Comú, i preveu les dotacions econòmiques per iniciar la implementació del Pla d’Actuació Municipal 2023-2027, que es presentarà públicament al gener.

En aquest primer pressupost del mandat, volem començar a marcar els trets identificadors del govern municipal. Per una banda, el nostre compromís amb les polítiques que donen oportunitats a tothom, que pensen i construeixen els barris i la ciutat per a viure, que estan al servei de les persones i alhora preserven el seu patrimoni cultural i natural.

De l’altra, s’hi evidencia la prioritat que atorguem a les polítiques per tenir una ciutat neta i ordenada, amable amb tota la ciutadania, amb un millor transport públic i un ferm compromís amb la transició energètica. I finalment, és també una mostra de la voluntat del govern municipal de buscar el diàleg i el consens amb totes les forces polítiques, malgrat l’aritmètica no ens hi obligui. Perquè tenim el convenciment que, en les qüestions estratègiques, si sumem diferents mirades la ciutat hi guanya.

Una ciutat més neta i ordenada

Entrant en el detall, tenint presents les prioritats mencionades, es contempla un creixement d'1,4 milions d'euros en les quantitats destinades a l'espai urbà, per millorar serveis com la recollida d'escombraries, tot mantenint el reforç vigent actualment i fins a la nova licitació del servei. També s’inclou la creació d’una nova partida per un pla de manteniment de ciutat, dotat amb 300.000 euros per l’arranjament de voreres, i que es preveu mantenir-la en futurs pressupostos. Altres xifres en aquesta línia són l’increment en el servei de jardineria de 200.000 euros i els imports per a licitar el nou socorrisme a les platges, amb 90.000 euros.

En l'àmbit de la mobilitat, el pressupost per l'any vinent inclou 750.000 euros per la millora del transport públic urbà (les actuals L1 i L2). Hi ha altres previsions importants relacionades amb la mobilitat, com els projectes de millora de la ronda Ibèrica, del passeig del Carme i l’avinguda de Vilafranca, amb un total de 600.000 euros. També s’han consignat inversions de millora de l’asfaltat de diversos vials, per 450.000 euros.

Atenció a les necessitats socials

Pel que fa a polítiques socials s’han reordenat les diferents partides destinades als projectes d’acció comunitària i se n’han dotat de noves, amb 47.000 euros, per impulsar el nou model de consells de barri. El pressupost contempla també una partida extraordinària a l’organisme municipal AISSA per cobrir tots els serveis d’atenció sociosanitària que presta. Així mateix, s’han augmentat els ajuts a infants amb necessitats especials per la realització d’esports com a suport terapèutic.

Aquests mesos estem visitant les escoles de la ciutat, i totes ens manifesten les necessitats de manteniment que tenen, algunes amb importants endarreriments. En aquest pressupost ja hem incorporat inversions per 155.000 euros, per fer front a algunes d’aquestes necessitats, amb la voluntat de seguir en els propers anys. Per exemple, el 2024 es canviaran les persianes de l’escola Sant Jordi, es farà una reforma integral a la cuina de l’escola Llebetx i es construirà la sala d’actes de l’escola Arjau, com a projecte comunitari per al barri de Mar. Així mateix, es destinaran 100.000 euros a dotar de material nou els equipaments esportius.

Un pressupost per mirar al futur

Tot això són exemples de necessitats immediates que ha de cobrir el pressupost del 2024, però també és un pressupost que mira al futur i posa les bases a projectes del mandat. Per una banda, des del govern municipal es considera fonamental la preservació i divulgació del patrimoni cultural, començant per les seves festes populars, per això s’ha ampliat en 100.000 euros l’aportació municipal a la Festa Major i el Carnaval.

Igualment, s’hi conté l’aportació de 2 milions d’euros per a la rehabilitació de l’edifici les Calderes, més 200.000 euros per a la redacció del projecte. Així mateix, més de 800.000 euros es destinaran a l’arranjament del parc de Ribes Roges en el marc del projecte Vilanova Cromàtica, que inclou diferents actuacions, entre altres la nova Oficina de Turisme.

A dia d’avui encara no hi ha finançament per la nova prefectura de la Policia Local, però es disposen 200.000 euros per realitzar-ne el projecte executiu, i mentrestant es realitzarà una actuació de manteniment a la caserna actual, per 60.000 euros. S’inclouen, així mateix, projectes d’energies renovables amb una partida de 30.000 euros i la climatització del Casal de la Gent Gran, amb 25.000 euros

Com deia, es tracta d’un pressupost de contenció, que no vol estirar més el braç que la màniga, que reflecteix la responsabilitat del govern municipal davant la situació financera de l’Ajuntament i el context econòmic general. Per tant, s’han previst únicament aquelles partides i inversions per les quals podem garantir el finançament, amb una previsió d’ingressos procedents de l’augment moderat dels impostos directes, l’augment previst de les transferències corrents de l’Estat i la recaptació, que preveiem minorada, per l’impost sobre construccions, instal·lacions i obres.

La voluntat de diàleg i la cerca d’acords és i serà una marca d’aquest govern. En aquest sentit, vull agrair expressament a la formació de Transformem VNG la seva implicació i vot afirmatiu en aquest pressupost, amb aportacions que s’han pogut negociar i incorporar. Així mateix, no renunciem a ampliar aquest consens amb la resta de forces polítiques, tal com ja vam expressar en el sí del Ple municipal, i de fet amb aquesta voluntat de recollir propostes de la resta de formacions, ERC i PP van manifestar un vot de confiança en abstenir-se en la votació de la proposta del govern.

Valorem com una notícia molt positiva que la ciutat de Vilanova i la Geltrú compti per a 2024 amb un pressupost que només ha obtingut quatre vots contraris, dels 25 del Consistori. És un pressupost amb un ampli consens, que demostra el tarannà dialogant que vol mantenir el govern municipal i que dota l’Ajuntament d’eines i recursos per fer una Vilanova i la Geltrú millor.

Juan Luis Ruiz López
Alcalde de Vilanova i la Geltrú

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local