Dia Internacional de les Dones

8M. Amb corresponsabilitat, tothom hi guanya

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El 8M és un moment crucial per reflexionar sobre els avenços assolits i els reptes que encara enfrontem en la lluita per la igualtat efectiva i real entre dones i homes. La lluita feminista està al punt de mira dels discurs d’odi de l’extrema dreta. Volen acabar amb el seu rol protagonista, capacitat reivindicativa i d’esdevenir altaveu d’injustícies, discriminacions i opressions. 

Vivim un moment de grans i profundes transformacions i caldrà que la defensa dels drets de les dones, la promoció de la igualtat, l’impuls de polítiques feministes, l’oposició frontal a les discriminacions i l'eradicació de les violències contra les dones, continuïn al centre de l’agenda i de les prioritats socials.

El feminisme forma part del nostre ADN i com a tal està incorporat a la nostra acció sindical. Aquesta visió ens ha permès introduir avenços destacables els últims anys, tal com la pujada de més del 54% del SMI (actualment 1.134€), que beneficia a 300.000 persones de les quals 2 de cada 3 són dones. També s’observen efectes reals de la reforma laboral a sectors molt feminitzats i sovint amb perfils molt precaritzats, i es constata una clara disminució de la rotació i més estabilitat laboral. Des de l’any 2019, les taxes de temporalitat i parcialitat de les dones han baixat 7.8 i 2.4 punts respectivament. Son dades que van en la bona direcció, tot i que la parcialitat involuntària continua afectant de manera molt accentuada a les dones, comportant menys cotització i major vulnerabilitat davant qualsevol tipus de prestació social i/o jubilació.

La bretxa retributiva persisteix. Les dades de l’Agència Tributària per a Catalunya de 2022 reflecteixen una bretxa salarial de gènere del 27,2%, presentant una diferència mitja de més de 5.000 € bruts anuals a favor dels homes. 

Fomentar la correponsabilitat és una de les grans prioritats immediates. S’ha d’empènyer des de l’acció legislativa i persistir en altres mesures que promocionin mesures que incentivin que ambdues persones progenitores facin ús dels permisos de manera  igualitària i no simultània. 

Els plans d’igualtat a les empreses són l’eina més poderosa del feminisme sindical per posar fi a les desigualtats de gènere i implementar nous drets de conciliació i corresponsabilitat al món laboral. Continua topant amb resistències empresarials i per això, exigim que els plans d’igualtat siguin el fruit d’una negociació real i rigorosa amb els sindicats i no un tràmit administratiu fraudulent, massa present a les nostres relacions laborals. 
 
Aquest 8M, CCOO com a sindicat feminista de dones i homes, exigim reduir de manera progressiva la jornada laboral setmanal a tots els sectors, sense reducció de salari, que permeti treballar menys, distribuir les feines i viure millor. Cal avançar en polítiques de conciliació corresponsable amb temps social i del temps laboral, amb permisos per conciliar la vida laboral, personal i familiar amb garanties i sense penalitzacions, posant èmfasi en les famílies monoparentals. Reclamem que el permís de 8 setmanes per cura d’infants fins als 8 anys, sigui remunerat íntegrament. No vincular l’aplicació del permís de lactància al permís de 8 setmanes per cura de menors fins als 8 anys. Acordar un gran Pacte estatal i integral de les cures dotat de recursos, que incorpori cures a la infància, de llarga durada per a persones dependents, amb diversitat funcional i cures indirectes. Exigim un canvi en les polítiques de cures, per dignificar la vida de les persones a les residències de gent gran, millorar les polítiques de salut i les condicions de vida de la gent gran amb perspectiva de gènere. Crear un registre públic i obligatori dels protocols d’assetjament sexual i per raó de sexe. Impulsar, increments salarials, especialment en aquells sectors més feminitzats a través de la negociació col·lectiva. Endegar polítiques preventives de salut laboral amb perspectiva feminista i per últim, formació i coeducació (integral i obligatòria) per sensibilitzar i erradicar els estereotips que discriminen i estigmatitzen.

CCOO continua sent un espai de trobada i suport per a totes les treballadores. Un lloc on comprometre's en aquesta lluita col·lectiva. Animem a la participació activa als actes i manifestacions d’aquest 8M. Nosaltres ho farem amb el lema: “Amb la corresponsabilitat, tothom hi guanya” per combatre els mandats del gènere i construir, juntes i junts, un món més lliure per a tothom. 

#8Mcorresponsabilitat

Lourdes Sindreu, secretària de Coeducació i Plans d’Igualtat 

de CCOO a l‘Alt Penedès, l’Anoia i el Garraf

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Últims articles publicats


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local