Sanitat pública

Comunicat del Comitè d’Empresa de l’Hospital de Sant Camil

Hospital de Sant Camil. Eix

Hospital de Sant Camil. Eix

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Després de la fusió i la conseqüent creació del CSAPG esperàvem una equiparació real entre tots els centres. La realitat és que, a nivell de càrregues, ràtios i complexitat assistencial ens trobem en una situació deficitària dins del conjunt del CSAPG.

Cal tenir en compte que amb la fusió Sant Camil va assumir i segueix absorbint un major volum de pacients i amb més complexitat que els altres centres que abans eren derivats a Centres de 3r nivell.

A més, fins a l'arribada de les obres tan anhelades, seguim amb unes instal·lacions obsoletes que dificulten executar l'activitat creixent que necessita la comarca del Garraf.

A títol d'exemple, la situació actual del servei d'urgències de l'HRSC és absolutament preocupant i per això, la representació de les persones treballadores, com a treballadors i alhora usuaris, volem expressar la nostra preocupació profunda per la situació actual del servei d'urgències de l'HRSC i de la postura de la Direcció del CSAPG.

Segons dades recents publicades pel Departament de Salut, el temps d'espera a les Urgències del nostre hospital està substancialment per sobre de la mitjana de Catalunya, a més a més l’increment de reclamacions pels temps d’espera dels pacients de l'any passat reflecteixen la sobresaturació i la infra-dotació de personal.

Les dotacions dels nostres serveis no han acompanyat els canvis demogràfics de la comarca i això és visible en el col·lapse constant del servei d'Urgències.

A més, s'objectiva una degradació del flux intra-hospitalari de pacients agreujada pel tancament constant de plantes i unitat de semi-crítics que generen acumulacions de fins a 20 pacients ingressats a urgències amb diferents nivells de gravetat, incloent-hi pacients que  requereixen cures diferenciades o intensives.

Davant aquestes dades les decisions de Direcció han estat:

-Prescindir d'un metge adjunt d'urgències a partir del proper mes de maig. Aquesta decisió, presa sabent que empitjorarà substancialment els temps d'espera i la qualitat assistencial, ens sembla irresponsable i injustificable.

- Disminuir els reforços de personal administratiu al Servei d'Urgències malgrat que la pressió assistencial segueix extremadament elevada

- Mantenir unes ràtios d'Infermeria absolutament precaris al servei d'Urgències, basant les seves preses de decisió en meres dades estadístiques i no en la realitat del servei.

És irònic que, alhora que el CSAPG (Consorci Sanitària de l'Alt Penedès i Garraf) celebra el cinquè aniversari, la direcció insisteixi a prendre mesures que van en contra del benestar dels pacients, de la qualitat del servei que se'ls presta i de les condicions laborals, obviant els informes nefastos de riscos psicosocials dels treballadors.

Els temps d'espera a urgències ja són excessivament llargs, les retallades en personal només empitjoraran la situació. Els pacients hauran d'esperar més temps per ser atesos, i la qualitat de l'atenció que rebin se'n veurà ressentida.

Sant Camil i especialment el Servei d'Urgències fa anys que té greus problemes per captar i fidelitzar personal, ni tan sols aquells treballadors que s'han format a la nostra institució.

A tot això, els treballadors d'urgències ja estan fent tot el possible per atendre els pacients de manera eficient i eficaç, i entenem que les decisions preses tindran repercussions absolutament nefastes en la qualitat assistencial i un empitjorament de les condicions de treball

Per tot això, és lamentable que la direcció ignori els advertiments de la RLT i es mantingui inamovible en la seva decisió de no adequar les ràtios i a sobre prescindeixi de treballadors del Servei d'Urgències.

La salut dels pacients i la qualitat del servei que se'ls presta haurien de ser el més important.

A tall de conclusió la valoració que fem del 5è aniversari del CSAPG és que:

Tot i que la fusió era inevitable a nivell econòmic atesa el infra-finançament existent a nivell sanitari a la nostra comarca, aquest fet ha incrementat la pressió assistencial al nostre centre amb més càrrega de treball i pacients més complexos. Tenint en compte que Sant Camil patia i segueix patint unes pèssimes estructures hospitalàries no podem més que opinar que no s'ha gestionat d'una manera equitativa entre els diferents centres aquesta fusió.

RLT HRSC CSAPG (Consorci Sanitari del Alt Penedès i Garraf)

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Últims articles publicats


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local