Política

Comuns pregunta al Govern per l’estat de seguretat i conservació de l’embassament del riu Foix

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El grup parlamentari de Comuns ha registrat una  pregunta al Govern de la Generalitat sobre l’estat estructural i ambiental de l’embassament del riu Foix, situat al municipi de Castellet i la Gornal (Alt Penedès), arran dels riscos detectats durant les fortes pluges d’aquest mes de juliol. 

Aquest embassament, en funcionament des del 1928, acumula des de fa dècades una gran quantitat de sediments al fons, fet que ha deixat inoperatives les comportes de fons i ha limitat la seva capacitat de desguàs. Això fa que, en situacions de pluges torrencials com les recentment registrades, l’únic mecanisme per reduir el cabal sigui el sobreeixidor, amb el consegüent perill d’inundacions aigües avall. 

Durant els darrers episodis de tempesta, el riu Foix es va desbordar a municipis com Cubelles i es van activar diversos protocols d’emergència. Tot i que l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha defensat que l’embassament va contribuir a reduir el cabal del riu, la manca de capacitat operativa plena genera preocupació tant per la seguretat com pel manteniment dels cabals ecològics. 

A més, ecologistes i experts reclamen una millor gestió del pantà per tal de recuperar la qualitat ambiental del riu i evitar el col·lapse de l’ecosistema a la desembocadura, protegida sota la Xarxa Natura 2000. 

Per tot plegat, Comuns pregunta al Govern: 

Quin perill representa actualment l’embassament del Foix en episodis de pluges intenses? 

Quin ha estat el resultat dels estudis batimètrics encarregats per l’ACA el 2023?

• Té previst el Govern actuar per recuperar la funcionalitat de les comportes  inferiors? 

Com es garanteix el cabal ecològic i la qualitat de l’aigua aigües avall?

• Quines actuacions de seguretat i restauració mediambiental s’han planificat i  amb quin pressupost? En concret, està prevista alguna actuació de neteja i retirada de sediments acumulats al tram final del riu per evitar efectes de tap i minimitzar els riscos d’inundació en cas de riuades?

Des del grup parlamentari es considera urgent abordar aquesta situació per garantir la seguretat de les poblacions riberenques i preservar un entorn natural d’alt valor ecològic.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local