VNG

Sí al tren orbital ferroviari, però no a qualsevol preu

D’entrada, creiem que la LOF és un projecte positiu que s’ha d’endegar conservant al màxim les poques zones naturals que encara resten a la comarca, defugint les desproporcions i els macroprojectes. Al cap i a la fi, el Garraf és una comarca afectada ja per moltes infraestructures i amb un nombre de població molt important que està exercint una pressió demogràfica prou forta sobre els diversos espais naturals. És per tot això que des de la CUP:

No creiem que hi hagi d’haver 3 connexions entre l’actual línia C-2 i la LOF. No trobem cap justificació que determini l’existència d’una connexió a la zona de la Platja Llarga – La Millera – L’Ortoll, una altra que travessi part de les Roquetes i la zona d’Els Colls-Miralpeix i un tercer tram a l’Est de Sitges. Des de la CUP proposem la reconsideració del projecte i que es faci un únic traçat soterrat paral·lel a alguna de les infraestructures ja existents.

No volem que es faci un gran nus ferroviari a la zona de la Platja Llarga – La Millera – L’Ortoll com el que hi ha plantejat al pla perquè tallaria totalment la connexió entre la zona humida de la Platja llarga i el Parc del Foix. Tampoc no entenem que es plantegi un altre nus en una zona natural com Els Colls – Miralpeix.

No entenem que, a més del nus ferroviari, a la zona propera a la Platja Llarga s’hi faci una gran reserva de sòl per a la construcció d’unes cotxeres i tallers. Des de fa dècades, Vilanova i la Geltrú ja disposa d’uns tallers i cotxeres. Pensem, per tant, que la nostra ciutat ja col·labora prou en aquest sentit amb la resta del territori i, en tot cas, si aquestes instal·lacions fossin imprescindibles, s’haurien de situar en una zona industrial, però en cap cas en una zona no urbanitzable tal com està plantejat actualment.

Creiem que no té sentit, després que s’hagi aturat la construcció d’habitatges a la Platja Llarga i l’alt cost que això tindrà per a l’Ajuntament de la ciutat, que s’hi facin tant a prop infraestructures d’aquest tipus que, a més de l’impacte directe, impediran la connectivitat amb altres zones naturals, deixant l’espai sense sentit, com un oasi enmig del desert.

L’estació que s’ha plantejat construir a la zona dels Cards de Sant Pere de Ribes, anomenada “Park&Ride”, que consisteix en una estació amb un gran aparcament en mig del no-res, no contribueix al foment del transport públic que ha de representar la construcció de la LOF. Cal enllaçar tots els nuclis de la comarca amb les principals estacions de tren apostant pel transport col·lectiu.

Creiem que abans d’aprovar definitivament aquest pla s’ha de consensuar un projecte de LOF amb un model de participació exemplar que no consisteixi a anar passant processos d’al·legacions a plans molt tècnics. Demanem un debat real on entre tots decidim la resposta a preguntes tan importants per a la ciutat com ara: què s’ha de fer amb l’actual línia de tren que travessa Vilanova? S’ha de soterrar? S’ha d’eliminar i fer-la passar més al Nord? S’ha de mantenir l’estació actual? Quantes estacions creiem que ha de tenir Vilanova? Quina ha de ser la seva situació?

Per tant, a part de les al·legacions que abans hem esmentat, la CUP de Vilanova ha demanat que es paralitzi l’aprovació del pla fins que no hi hagi un projecte clar sobre com ha de ser la LOF i com se solucionen els problemes que provoca l’actual línia de tren a la ciutat. Creiem que la LOF és un projecte positiu que pot ajudar a descentralitzar el Principat i a millorar la mobilitat entre comarques properes, però no la podem acceptar a canvi de destruir de forma irreversible gran part del nostre patrimoni natural.

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!

També et pot interessar

SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!