OPINIÓ

UOC: 'Alto, esto es un atraco!'

Per començar hem de saber que les assignatures es composen de crèdits i que pot haver assignatures de 4,5 crèdits o de 6. Això normalment depèn de les hores de formació planificades per a cada matèria.

A l'hora de cobrar-te la matrícula, has de pagar per crèdit –segons els que sumen les assignatures a les que et vulguis matricular-, com en totes les universitats. Ara bé, la UOC té uns preus que tiren enrere qualsevol intenció d'estudiar.

Per al tipus d'estudi que jo vull fer –llicenciatura- el preu ordinari del crèdit és de 13,89 euros. Però dic ordinari, perquè a mi concretament, com a llicenciada, se'm fa un recàrrec del 40% en concepte de titulada. És a dir, per matricular-me, com que ja tinc un títol, he de pagar 19,44 euros per crèdit.

Però això no és tot. A més, per cada crèdit també s'ha d'afegir 8,70 euros en concepte de recursos i material d'aprenentatge. Així que per a mi, cada crèdit em costa 28,14 €. Per tant, si vull matricular-me de 4 assignatures (només quatre) de 4,5 crèdits (de les més petites), he de pagar 506,52 euros.

"Suma y sigue". En concepte d'"Altres despeses" també he de pagar 95,62 euros més PER MATRÍCULA (per cada semestre que s'ha de fer una matrícula de noves assignatures). Amb aquests euros pagues la "gestió de la matrícula i expedient acadèmic" (44,44), el "servei de suport a la docència" (50,06) i una assegurança escolar obligatòria (1,12)! Suposo que la llei els obliga a fer aquesta assegurança, perquè si no, no ho entenc. Perquè encara que és un simbòlic euro, fa riure que per un estudi a distància hagis de tenir una assegurança feta.

PERÒ AIXÒ NO ÉS TOT. Quan decideixo preparar la matrícula per començar l'aventura de l'estudiant a distància veig que a la primera matrícula en concepte de "Serveis i recursos d'acollida" s'ha de pagar 104,05 euros.

I encara no he acabat. Per a més INRI falta parlar de les convalidacions. Si et passa com a mi, que véns amb una altra carrera, potser trobes algunes assignatures que s'assemblen amb alguna que ja vas fer, per tant aquells crèdits no cal que els tornis a fer.

Aquí pensava que em podria estalviar una mica, però no. Per a fer efectiva una convalidació has de pagar per cada crèdit –de cada assignatura acceptada per convalidar- un 25% del cost del crèdit (sobre 19,44, és clar). És a dir, el 25% del cost del crèdit és 4,86 €, per tant, hauria de pagar aquests quasi cinc euros per cada crèdit convalidat. Si, per exemple, són tres assignatures de 4,5 crèdits i una de 6 (un total de 19,5), hauria de pagar 94,77 euros per unes matèries que no he fet amb ells! Ells no m'han donat la formació, però si me la cobren?

Però podeu pensar que aquest preu és perquè han hagut de utilitzar recursos i treballar per a fer la comparació de l'assignatura que jo plantejo com susceptible de convalidar amb el programa acadèmic de les seves. Doncs no. Aquesta taxa d'"avalucació d'estudis previs" ja l'has d'haver fet abans de lliurar cap programa de la carrera anterior.

Diuen que amb el pla Bolonya la universitat patirà una mena de privatització i si més no, un sistema educatiu que impossibiliti o compliqui la integració de la vida d'estudiant i de treballador –una característica habitual en les alumnes de classe baixa-mitja per poder fer front a les despeses de ser universitària-. Ara bé, sembla ser que la versió de universitat del futur (a distància o online) tampoc va tan allunyada de ser elitista. Però del pla Bolonya, si cal, en parlem un altre dia...

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!Últims articles publicats


També et pot interessar

SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!