OPINIÓ

La guerra 2.0 per les municipals ha començat

El Twitter, segons Viquipedia, traduït al català com piular, és un servei de microblogging que permet als seus usuaris enviar i llegir missatges de text d'una longitud màxima de 140 caràcters. Aquestes actualitzacions es mostren en la pàgina de perfil de l'usuari, i són també enviades de forma immediata a altres usuaris que han triat l'opció de rebre-les.

I en aquesta plataforma de microblogging hi podem trobar bàsicament dues tipologies de comptes d'usuari que representen a una persona real: Els més informals, qui han traslladat el seu àlies de la vida real per crear el seu propi noma la xarxa. Així podem trobar @Kueski's, @Eduardiko's, o @Kikukumba's. O els qui, un xic més seriosos, utilitzen el resultat de fusionar el seu nom i cognoms, trobant per exemple en @Moimaigi.

Però la política vilanovina no deixa d'aportar-nos curiositats i és que el nostre Nàtius, en el moment d'accedir a Twitter, va decidir anomenar-se @alcaldeVNG. Tenint en compte que el seu càrrec acabarà d'aquí a poc temps (evidentment amb opció a ser reelegit), agafar aquest nickname només pot voler dir una escassetat de visió de futur. I si ara jo fos de l'oposició afegiria: “així van les polítiques municipals”. O una autoestima, mancada de prudència, que frega el narcisisme. I si ara jo fos tripartidaire afegiria: “estem convençuts de lo bona que és la nostra feina”.

El nom d'usuari, o nickname, al Twitter serveix per respondre a qui ets, i no a què ets o què fas, ja que el primer pots especificar-ho al perfil, i el segon ho expliques en els propis tweets.

Tenint en compte que les alcaldies, en bé de la democràcia, no acostumen a ser eternes, si el Sr. Helena ha fet servir un nickname directament relacionat amb el seu càrrec polític, em sorgeix una pregunta: què passarà quan ja no sigui alcalde? Cedirà el nom, juntament amb la vara i la clau de la ciutat,al seu successor (o successora)? Haurà de canviar-se'l provocant errors entre els seus seguidors que vulguin retwittejar-se? No seria millor seguir a la persona (perdurable) que no pas al polític (temporal)?

Però si aquest nom d'usuari ja tenia controvèrsies, el 30 de gener vaig piular la descoberta del nou perfil de la lider del principal partit de la oposició: @alcaldessavng.
Què representa aquest nom? Una cosa és dir què ets, però d'aquí a dir què pretens arribar a ser hi ha un bon tros. Si en el primer cas l'autoestima ja era exagerada, aquesta mostra d'amor propi pot arribar a confondre's amb la follia.
Entre aquest nou perfil de Twitter i el grup al Facebook “Jo també penso que ja és hora que VNG tingui una alcaldessa” sembla que la única aportació que pot fer-nos el grup municipal de CiU sigui el canvi de gènere de qui estigui al capdavant del consistori.

Una mostra, amb un toc d'humor, de que al Twitter qualsevol pot ser @alcaldeVNG, @ReidelsPocasoltes, o el @GegantdelaPorra, és el nou perfil twittaire aparegut fa uns dies. El @SecretatiPrimer ironitza dels perfils 2.0 dels nostres polítics municipals. [Estem a l'expectativa de veure com evoluciona].


¿Creuen els nostres representants que les noves aplicacions digitals són una eina per acostar-se a la ciutadania, o només en fan un ús relatiu per poder-se penjar la medalla de “polític 2.0”? Què passarà amb aquest twitters passades les municipals? Què és el més proper: @neuslloveras, o @alcaldessavng? ¿Interactuen amb les persones que els segueixen i els hi fan aportacions, o només fan servir el Twitter per fer propaganda?

Sens dubte dóna més confiança piular amb un @SantiRodriguez o un @GFigueras, que no pas amb l' @alcaldeVNG, perquè no saps si darrere hi ha el sr. Elena, o algú que es dedica a posar-li els tweets.

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!Últims articles publicats


També et pot interessar

SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!