OPINIÓ

Atac de 'lumbago' que he de fer i que no?

VD.

VD.

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Ens imaginem que un bon dia ens aixequem amb una lumbàlgia aguda, no doloret, el que normalment es diu "estic clavat".

Què faig?
Em quedo al llit? Vaig al metge? o Vaig a treballar i m´automedico amb antiinflamatoris, antiàlgics, etc?
Em faig un massatge? o vaig al osteòpata, al acupuntor, al fisioterapeuta, etc?
No faig res i ja es passarà aquest dolor?
Hi ha moltes preguntes que ens fem i normalment tenim molts dubtes.


Dolor agut:

- Anar al metge o que el metge vingui a casa per descartar sempre patologies més series com la Síndrome de compressió de la cua de cavall que explico més abaix i seguir la medicació que segurament ens donarà( paracetamol -primera opció-, antiinflamatoris i relaxants musculars).

- Símptomes d´alerta: irradiació radicular als 2 costats( sensació de suro o cremor), debilitat muscular ( gluti major, bessons), incontinència vesical i anèstesia del sacre o lumbar baixa; tots aquests símptomes s´anomenen: la síndrome de compressió de la cua de cavall.

- Farem repós relatiu sense forçar l´esquena, si hem de fer repós absolut no més de 48 hores al llit perquè el dolor augmenta, es pot cronificar i per cada dia enllitat hi ha una pèrdua de força muscular d´un 2%.

- Les primeres 48 hores ens posarem gel durant 10´ a la musculatura -no als óssos- amb una freqüència de 2-3 cops al dia( el millor són unes plaques de cold-pack que venen en forma de cinturó per la zona lumbar que a qualsevol ortopèdia es poden comprar).

- A partir del 2ºn dia ens posarem calor sec en comptes de fred. El millor una bossa de llavors de lli o sègol durant 10´ amb una freqúència de 2-3 cops al dia( també es pot utilitzar una manta eléctrica). Com a complement després de posar-nos el fred o l´escalfor ens podem posar una crema d´àrnica a nivell muscular ja que té un efecte antiinflamatori, antiàlgic i antiespàsmic.

- Des del primer moment farem els banys per relaxar la musculatura que vaig explicar a l´entrada de "estrès" conjuntament amb la respiració per la panxa.

- Les faixes quan s´utilitzen alguns mesos s´ha demostrat que no hi ha una pèrdua de força ni de massa muscular, ara bé, si la hem d´utilitzar que sigui a partir de les 4-6 setmanes i de tota manera jo recomano utilitzar-la el mínim de temps possible.

- Hem d´evitar els moviments bruscos com aixecar pesos i vigilar a l´hora de seure( ho aniré explicant en properes entrades).

Si vull combinar amb altres tècniques, el millor i amb alta evidèndia científica en fase aguda és l´osteopatia( hi ha 5 criteris influents en que els resultats ens anirà molt millor).Aquests criteris són:

- Dolor menys de 16 dies.
- No tenir símptomes per sota el genoll, en cas de ciatàlgia o lumbociatàlgia.
- Una puntuació baixa en un qüestionari sobre les idees que tenim del dolor.
- Tenir almenys un segment de la columna vertebral que no es mou de forma normal.
- No tenir problemes de mobilitat al maluc.

Aquesta tècnica sempre serà d´una bona ajuda per el "Método Mézières". La resta de tècniques en fase aguda avui en dia no hi ha estudis rigurosos ens poden anar bé però repeteixo no hi ha estudis a lo millor demà es fan estudis i haurà una evidència científica.

Normalment en un temps de 2-3 setmanes aquest dolor ja ha millorat i a mida que vagi millorant aniré fent més activitats, valorar si puc anar a treballar, etc.

Quan el dolor passa a moderat/ crònic:

- Es calcula que un 8 % dels dolors lumbars es cronifiquen.
- Calor superficial: si (llavors de lli o sègol)
- Tècniques de fisioteràpia: microones, TENS, traccions, ultrasó i laser no hi ha evidència científica.
- Massatge: té un efecte placebo.
- Osteòpatia: a partir de les 6 setmanes no hi ha evidència científica.
- Antidepressius no evidència científica.
- Les infiltracions epidurals en les articulacions sacro-ilíaques o facetàries, intradiscals o en els punts gatell no són eficaços amb lumbàlgies inespecífiques.
- Les infiltracions epidurals de corticoides són efectives amb hèrnies discals que no surten cap a fora, cap al canal medul.lar.
- Només s´opera un 1% del dolor lumbar crònic.
- Plantilles, sabates tobes, faixes lumbars i alces, no hi ha evidència científica.
- Exercici: Hi ha una alta evidència científica a partir 2-6 setmanes no abans, recomanat per: 1) evitar que tornir a passar( recurrències) 2) hèrnies discals 3) lumbàlgies cròniques idiopàtiques( inespecífiques, es calcula que són aproximadament un 80% del total).
- Aconsello quan el dolor ja ha disminuït fer estiraments globals de la cadena posterior de l´esquena mitjançant el "Método Mézières".

Penso que aquest 80%, molts cops es degut a desequilibris musculars a nivell del sacre ( el ós a on anys enrere teniem la cua, al final de l´esquena) provocant inestabilitats; per això és tant important els estiraments musculars per tornar tot al seu lloc( requilibrar-nos i evitar aquestes descompensacions musculars ).

El millor exercici aeròbic per l´esquena és caminar amb pujada.
Per què ?
Als 18 anys l´arteria que nutreix el disc intervertebral es seca; aquest disc s´alimenta mitjançant un mecanisme de compressió/ descompressió provocat pels mobiments rítmics moderats que fem al caminar( córrer no és moderat i la natació enforteix l´esquena i ja em dit que l´esquena s´ha d´estirar no enfortir, ho podriem fer quan ja tenim una esquena flexible i després estirar, però en un principi gairebé tothom està retragut i es millor començar per caminar).

Molts cops el metge ens ha demanat una resonància( RMN) per si hi ha patologia més greu sobretot hèrnies i protusions discals:

- El 30% de la gent normal ens donaria alteració en la resonància( hèrnia, protusió discal, etc) i no té dolor.
- Un disc intervertebral quant sobresurt al canal medul-lar es calcula que el 20% no donaria simptomes de dolor i una vegada quan ha sortit el 25% ens farien unaltre RMN al cap d´un temps i no sortiria res, això es diu una reabsorsió espontània.
- Les lumbàlgies repetitives i als 2 costats( extenses) és indicatiu de patologia del disc.
- Dolor lumbar i de cama durant 1 mes és sospita de hèrnia discal.

S´ha d´intentar descomprimir aquesta zona sempre estirarant mai tonificant i recordar que hi ha només un porcentatge molt petit d´hèrnies que s´operen aproximàdament un 5% i la resta els primers 3 mesos milloren per això hem d´esgotar totes les possibilitats terapèutiques durant aquest temps abans de revalorar una operació.

Dintre del 80% que he explicat abans també podem incloure la insuficiència discal.
Què vol dir insuficiència discal?

Durant tot el dia el disc perd aigua( per la nit medim 1-1´5 cm menys) i per la nit al llit aquest disc es torna a rehidratar, però si estem contracturats li costa més.

I que passarà?

Al matí es torna a deshidratar el disc però només en 1-2 hores( en comptes de durant tot el dia) i per això mols cops tenim aquests dolors d´esquena, un dolor caracteritzat per què no està ben localitzat i apart notem un cansament que ens obligaria a estirar-nos al llit, és important beure aigua per ajudar a hidratar el disc i no fumar.

Fent un resum, el primer que hem de fer és disminuïr els símptomes (dolor, inflamació, etc), i després la causa d´aquests símptomes, la gran majoria deguts a un excés crònic de tensió muscular de l´esquena i per aixó hem d´estirar-la mitjançant el "Método Mézières".

La medicina occidental sempre tracta els símptomes (dolor) i s´oblida de la causa, si no tractem aquesta causa al cap de poc temps tornaré amb el dolor.

Si voleu entrar a la meva pàgina de facebook (a la dreta hi ha el link) per a completar la informació busqueu 3 videos en 3D molt bons:

- Low back pain- Disc herniation, sciatica.
- Disc protusió.
- Mal de dos.....EPSpage

Fins la propera.

 http://www.metodomezieresmiro.com  

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Últims articles publicats


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local