EDITORIAL

Un cap de setmana de no Trapezi a Vilanova

Carles Castro. Trapezi a Vilanova

Carles Castro. Trapezi a Vilanova

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La història de Vilanova amb el circ s’oficialitza l’any 1997 quan, juntament amb Reus, es crea la Fira de Circ de Catalunya, sense precedents en aquell moment en tot l’Estat. La iniciativa és fruit d’una reflexió àmplia que parteix de la necessitat de col∙laborar amb la base de la indústria de la cultura. Dóna com a resultat que un dels sectors de les arts escèniques més desatesos, i amb diferència, és el circ. Entre d¡altres mancances, el sector es troba amb la incongruència que els espectacles de circ que es fan a Catalunya giren per tot Europa, però no tenen circuit al propi territori. Trapezi es contempla també com a un mitjà
per promocionar
la
imatge de la
ciutat en el camp
dels
festivals monogràfics i el
turisme cultural.

Amb aquest punt de partida neix Trapezi, amb una aportació municipal notable, però que amb els anys va anar sumant més complicitats i ajuts econòmics, com el del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya o el la Diputació de Barcelona. Anys més tard i amb un canvi de govern pel mig, justament quan el Trapezi entra a formar part de la relació de certàmens internacionals de l’INAEM (Instituto Nacional de las Artes Escénicas) -cosa que suposa una considerable aportació econòmica per visibilitzar el Festival-, l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú decideix baixar-se del tren. El rebuig ciutadà a la decisió fa que el govern s’ho repensi, però l’aportació de l’INAEM se l’emporta Reus. Trapezi Vilanova passa a convertir-se en el Festival de Firarires i Trapezi Reus és avui una fira consolidada i reconeguda internacionalment. La Vela, un projecte que creix i es desfà

Vilanova torna a posicionar-se de valent en el món del circ i la cultura l’any 2006, amb la posada en funcionament de La Vela, un centre públic pioner en tot l’Estat dedicat a la creació d’espectacles, que havia d’esdevenir una peça clau per al desenvolupament i el creixement del circ català, i un referent internacional.

El 2008 se signa el Pla Integral del Circ (Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat), que inclou La Vela com a una de les accions prioritàries a desenvolupar. El 2008 i 2009 destina per conveni 653.000 € a l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú per col•laborar en el desenvolupament del centre i el consistori vilanoví es compromet a invertir al llarg del 2009 i 2010, 257.000 €.

Però la crisi econòmica i la marxa del tècnic municipal que havia liderat el projecte des del seus inicis provoquen l’any 2010 un nou punt d’inflexió en la història del circ i Vilanova. El festival sembla intuir la seva fi, entre d'aaltres motius, perquè no es fa mai una convocatòria per a la direcció artística del festival.

Davant l’amenaça, dos artistes residents de La Vela, Johnny Torres i Manuela Gracián, s’autoproposen com a directors artístics del Trapezi i el Festival finalment es fa, com es pot, en menys de tres mesos per trobar espectacles disponibles en un mes de maig que, amb els anys, s’ha anat farcint de festivals de carrer i de circ per tot l’Estat espanyol. L’any passat, la història es repeteix: es torna a confiar a Torres la direcció del Festival que, en aquesta ocasió, s’acompanya de Jordi Gaspar, actual director artístic del Trapezi Reus - Fira de Circ de Catalunya. També s’acaba fent, un cop més, en menys de tres mesos.

Un nou canvi de govern i una crisi més accentuada fan que els nous responsables polítics optin per suprimir definitivament Trapezi i La Vela. I s’acaba així un projecte pel qual han passat prop de 100 artistes que han creat espectacles que han girat per tot Europa, un festival, i diversos festivalets, a càrrec dels artistes residents, al llarg de l’any.

Després de 15 anys de circ a la ciutat, l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú ha decidit posar fi al Festival Trapezi, sense tenir en compte que per fer o desfer cal aturar-se per valorar, corregir errors i optimitzar els esforços i recursos que s’han abocat en el projecte, que no han estat pocs. Sembla difícil de rebatre que Vilanova i la Geltrú no ha estat capaç de treure rèdit del seu patrimoni cultural.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Últims articles publicats


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local