OPINIÓ

III Congrés Internacional de la Llengua Catalana (2014)

VD. Recordatori del II congres internacional de la llengua catalana

VD. Recordatori del II congres internacional de la llengua catalana

L'Honorable Conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya Ferran Mascarell hi vol iniciar un nou procés per al III Congrés Internacional de la Llengua Catalana, a celebrar l'any 2014, una data força històrica per als Països Catalans,amb especialitat.

El Conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya, en un col·loqui, organitzat pel diari El Periódico hi va anunciar una nova ofensiva a favor de la llengua catalana,bo i veient viable aquest "III Congrés de la Llengua Catalana per al 2014", que, personalment readmiro, ja que en tinc feta la recerca i estudi del Primer i del Segon Congrés, a través de la meva recerca "Trajectòria de l'Escola Pública a Sitges, vista des d'una Perspectiva Local (1775-2012)". L’Honorable Ferran Mascarell, ja va anunciar que, a principi de l'any 2013, el seu Departament de Cultura iniciarà “una nova ofensiva” a favor de la Llengua catalana, i que el vol situar en el mateix nivell que el debat sobre el "Pacte Fiscal", tot i demanant-ne per a la Llengua i Literatura catalanes el suport d'un “eficient Estat català”.

El Conseller considera que la Llengua catalana en té “notables fortaleses, algunes debilitats i oportunitats” però també “importants amenaces” en el camp tecnològic i en els àmbits de l'empresa i la comunicació.És per aquest motiu que va desgranar una quinzena de propostes, que vol posar en marxa a partir del 2013 i amb la vista posada en el 2014,per un " III Congrés Internacional de la Llengua Catalana",un cop celebrats els anys 1906 i 1986 amb força esperances.

En primer lloc, l'Honorable Conseller de Cultura en considera molt important el compromís dels Països Catalans amb el català, a la vegada que s'ha mostrat convençut que és necessària “una Agenda Internacional” pel bé de la Llengua,la Literatura i la Història de Catalunya tant als Països Catalans com a escala europea.Com altres vegades, el Sr Ferran Mascarell entén que les polítiques de l'Estat espanyol sempre “han estat profundament contràries als interessos del català”, de manera que aquest punt ha de canviar en el futur. D'altra banda, en aquestes Agendes per als propers mesos el Departament de Cultura de la Generalitat, vol millorar relacions amb altres Comunitats dels Països Catalans envers la Parla catalana i que la Llengua catalana hi acabi sent de tothom i “no només Patrimoni d'aquells que porten noms catalans o valencians”.

Personalment i com a docent,Sr Conseller de Cultura ,us n’hi agraeixo de la millor notícia del seu Missatge: “Que el Tercer Congrés Internacional de la llengua catalana és l'any 2014" i que el millor de vosté és no demanar la supressió del Ministeri de Cultura, sinó que la Conselleria de Cultura de la Generalitat iniciï un Avantprojecte sobre el Tercer Congrés Internacional de la Llengua amb la finalitat que tant els seus continguts com el personal assistent superi el 1r i 2n Congrès, de feliç memòria.

N’espero que tant l'IEC com Òmnium Cultural s'hi posin en contacte amb les Universitats catalanes i les Escoles Catalanes "ja" perquè l'any 2014,a més de "celebrar la derrota" els 300 anys de submissió a l’Estat espanyol,en facin brillar la Llengua Catalana com el Sol de la Mediterrània,justa la fusta,quan més atacat és el català arreu dels Països Catalans.Tots els Centres Docents dels Països Catalans han de vibrar no per trencar la societat en dos bàndols:independentistes i els altres catalans,sinó perquè la llengua i literatura catalana "ocupin les ments de tots,catalans i no catalans". Visca la Nació Països Catalans i Visca el Tercer Congrès Internacional del Català-2014 !.

Froilan Franco, àlies El Mestre. Sitges
Ploma d’Or de les Lletres Sitgetanes -1995

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!

També et pot interessar

SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!