Comunicació

Glocal: globals i locals

Gràfica publicitària d'una campanya duta a terme per The Gazette Montreal el setembre de l'any 2008.

Gràfica publicitària d'una campanya duta a terme per The Gazette Montreal el setembre de l'any 2008.

"Qui no s’arrisca, no pisca",  diem en català. En l'actual context socio-econòmic trobaríem mil excuses per no fer-ho. Per no arriscar. Però he tingut l'oportunitat de topar-me un equip que ha deixat de banda mil i una possibles excuses, i ha decidit arriscar.

El passat mes de juny em convidaven a debatre sobre la comunicació digital en l'àmbit de la comunicació local. Estaven estudiant la possibilitat de fer créixer un projecte farcit d'il•lusió i professionalitat. Avui, tot just quatre mesos després, el projecte és una realitat.
Estic parlant de l'evolució del Vilanova Digital cap a l'Eix Diari. Del pas d'un diari que abraçava un sol municipi i rodalia a un diari digital que abraça un ampli territori. D'un diari digital que vol fer créixer els lligams que hi ha entre totes les localitats veïnes del Garraf, l'Alt Penedès i el Baix Penedès.

Trenquen tòpics. De la comunicació local hem pogut sentir-ne un munt d’inconvenients. Que no és professional, que està massa lligada als interessos poders governants, que li manca credibilitat, i així podríem seguir. Pot ser cert en alguns casos. Però fa temps que la comunicació local està experimentant grans canvis. Professionals tan formats com els que treballen en territoris o empreses més visibles estan arribant a l'àmbit de la comunicació local. Es nota. I no oblidem que a més d'haver estat criticada com cap altra, la comunicació local, tenint en compte el que explica Lluís Costa al llarg llibre "Comunicació local", és clau en tres grans àmbits –sobretots per als que vivim en petits municipis: informació de servei, informació directa i informació propera. Un tipus de comunicació que exerceix una funció vertebradora de la societat local en diferents vessants com la social i la cultural.

He acceptat formar part de la seva nova aventura: a partir d’avui ens podrem trobar a la secció d’opinió. Ho faré sota el paraigües “Visió Glocal”. Un espai on, sense perdre de vista el concepte Glocal descrit per Manuel Castells, parlaré de com institucions, organismes i persones del territori viuen la comunicació digital. En definitiva, com la nostra societat local s’enfronta al nou món digital d'abast global.

No ho perdem de vista. En la societat de la informació, gràcies a les noves tecnologies, qualsevol empresa, individu i territori –per petits que siguin- pot arribar a tenir una difusió que en un antic moment no haguéssim imaginat ni en el millor dels casos. Parlem i parlarem de ser globals i locals a la vegada.

 

Foto: Gràfica publicitària d'una campanya duta a terme per The Gazette Montreal el setembre de l'any 2008. L'agència: Bleublancrouge. Director creatiu: Gaetan Namouric.

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!Últims articles publicats


També et pot interessar

SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!