Carta oberta als representants del Consell Rector del Consorci dels Colls i Miralpeix – Costa del Garraf

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Amb aquest escrit us volem recordar que la creació del Consorci dels Colls i Miralpeix – Costa del Garraf va ser conseqüència d’una demanda social, portada amb insistència al llarg dels anys i culminada amb una proposta de protecció, en forma de moció, per part d’entitats de defensa ambiental i dirigida als ajuntaments implicats. Aquesta moció va ser aprovada a Sitges el desembre de 2003, i a Vilanova i a Ribes, el gener de 2004.

El Consorci dels Colls i Miralpeix - Costa de Garraf es va dotar des de la seva creació a l’any 2006, d'uns estatuts que establien la creació del Consell Consultiu amb un reglament (publicat al BOP de 26/4/2007) per tal de vehicular la participació ciutadana a través de les entitats actives en el camp medioambiental, cíviques, culturals, professionals, naturalistes, científiques i esportives. Però aquest consell, que havia de ser un òrgan de consulta, participació i informació en les qüestions pròpies de l’àmbit d’actuació del Consorci ha quedat pendent de constituir-se. Un cop es va aprovar el seu reglament, es van enviar cartes a més de cinc-centes entitats i associacions dels municipis de Sitges i de Vilanova i la Geltrú. En aquesta carta es demanava que es difongués el Consorci entre els membres de cada entitat i se’ls convidava a participar dintre del Consell Consultiu. A aquesta crida hi van respondre força entitats de la comarca les quals van rebre una carta del President, Jordi Baijet, el 2007 que expressava l’agraïment i assegurava que es constituiria durant el mes de juny del mateix any.

Aquesta voluntat inicial del Consorci coincidia afortunadament amb la idea, expressament recollida en el principi número 10 de la Declaració de Río de Janeiro sobre el Medi Ambient i el Desenvolupament, el qual estableix que la millor manera de gestionar els assumptes ambientals és comptar amb la participació de tots els ciutadans, basada en plantejaments democràtics que postulen la participació activa, real i efectiva de la societat civil com a única via per legitimar, en primer lloc, les decisions que s’hagin d’adoptar i, en segon lloc, garantir el seu encert i la seva eficàcia en el terreny pràctic.

De fet, el Conveni d’Aarhus, firmat l’any 1998, diu que les administracions han de garantir els drets d’accés a la informació, la participació pública en la presa de decisions i l’accés a la justícia en qüestions mediambientals, amb l’objectiu de contribuir a la protecció dels drets individuals de les generacions presents i futures perquè puguin viure en un medi adequat per a la salut i el benestar. Reconeix, també, que tota persona té dret a viure en un entorn adequat per a la seva salut i el seu benestar, i té el deure, individual i en associació amb d’altres persones, de protegir i millorar el medi ambient en interès de les generacions presents i futures. Això també coincideix amb la llei 27/2006, per la qual es regulen els drets d’accés a la informació, de participació pública i d’accés a la justícia en matèria de medi ambient, la qual diu, en la seva part expositiva, que la llei estableix les garanties i principis que han de ser observats per totes les autoritats públiques i que constitueixen una eina decisiva per reforçar la participació de la societat civil en el procés polític de presa de decisions, perquè la implantació d’un model de desenvolupament sostenible depèn, en bona mesura, de l’efectiva participació de la societat civil en el procés polític decisori.

Ara, al 2012, lamentablement estem assistint a un retrocés democràtic, quan hauria de ser a l’inrevés. Aquest retrocés té uns protagonistes clars.

Nosaltres, com a membres de la societat civil, reclamem que les persones que en representació dels Ajuntaments o del govern de la Generalitat, o com a representants de diferents partits polítics, participen en els òrgans de govern del Consorci, actuïn d'acord amb la responsabilitat que tenen de complir les normes i les lleis que possibiliten la participació. Creiem que la participació ciutadana és un mecanisme democràtic que permet l'aportació d'idees, la coordinació entre xarxa social i institucions i la dinamització de les iniciatives i activitats que es duen a terme en aquest espai. La democràcia i la participació ciutadana no han de ser virtuals i sobre el paper sinó reals. Diu molt poc dels polítics que no compleixin allò que ells mateixos han establert.

En els temps actuals és molt important que les persones que pretenguin gestionar la política ho facin seguint els principis que constitueixen la base d'una bona governança: obertura, participació, responsabilitat, eficàcia i coherència. Cadascun d'aquests principis resulta essencial per a la instauració d'una governança més democràtica. No només són la base de la democràcia i l'Estat de Dret, sinó que poden aplicar-se a tots els nivells de govern: mundial, europeu, nacional, regional i local.

Cal que els ajuntaments de Cubelles, Sant Pere de Ribes, Sitges i Vilanova i la Geltrú s'impliquin plenament en la conservació i adequació dels Colls i Miralpeix i de la costa de Garraf. És imprescindible que els ajuntaments i partits polítics de la comarca es pronunciïn i actuïn en defensa d'aquest espai i estiguin a l'alçada de les demandes de la societat per a evitar una degradació que pot arribar a ser irreversible.

Esperem, per tant que, en el termini de 30 dies, a comptar a partir de l’endemà de la data de publicació d’aquesta carta, siguin convocades les diferents entitats per tal de constituir, inequívocament el Consell Consultiu del Consorci dels Colls i Miralpeix – Costa del Garraf, tal com disposen els seu estatuts.


Vilanova i la Geltrú, 4 de desembre de 2012.

Signat:

Agrupació per a la Protecció del Medi Ambient (APMA)
Agrupació Excursionista la Talaia
Associació d’Amics UNESCO – Garraf
Centre Excursionista de Sitges
Grup d'Acció Cultural de Ribes (GACR)
Institut d’Estudis Penedesencs

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local