Moviment contra la incineració

Coordinadora Catalana contra la incineració de residus a les cimenteres

APMA. Coordinadora Catalana contra la incineració de residus a les cimenteres

APMA. Coordinadora Catalana contra la incineració de residus a les cimenteres

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Amb data 24 de maig de 2014, les entitats: Moviment Contra la Incineració a Uniland, l'APMA de Vilanova i la Geltrú, Plataforma Antiincineració de Montcada i Reixac, Aire Net de St Feliu, A.VV. de Pallejà, A.VV. El Trébol (Can Ros) de St Vicenç dels Horts hem constituït a Sta. Margarida i els Monjos, Alt Penedès, la Coordinadora Catalana Contra la Incineració de Residus a les Cimenteres. Aquesta coordinadora neix amb l'objectiu d'impulsar la conscienciació dels ciutadans i ciutadanes de Catalunya contra la incineració de residus i subproductes a les cimenteres pels danys que provoca a la salut i al medi ambient. També per esdevenir una corrent d'opinió i d'acció contra les multinacionals cimenteres que actuen a Catalunya .

Reiterem que la incineració és la forma més insostenible i perillosa que existeix pel tractament dels residus, genera emissions que perjudiquen greument la salut de les persones, animals i plantes, la qualitat de l'aire i de l'aigua, i davant seu no hi ha un nivell segur d'exposició.

Aquests últims anys hem vist com s'ha generalitzat la producció de preparats provinents de residus per a ser cremats en plantes cimenteres, que per interessos econòmics propis i amb el suport de les administracions, estan suplint les plantes de valorització energètica (incineradores) previstes en els plans de Residus, per així portar endavant aquesta activitat sota eufemismes com valorització de residus, substitució de combustibles, etc.

La Generalitat està donant permisos per cremar nous productes per la via de canvis no substancials posant més traves als ciutadans i ciutadanes per personar-se com afectats i afectades, saltant-se les vies establertes per donar permisos ambientals, com l'exposició pública dels impactes ambientals, o desestimar al•legacions, per estar presentades per Associacions de Veïns/es o altres entitats contràries a la incineració.

Actualment, a Catalunya, operen 6 cimenteres que estan situades molt a prop de zones altament poblades a menys de 100 metres d'escoles i zones habitades. En l'actualitat, aquestes cimenteres estan cremant fangs de depuradores, farines càrnies, plàstics, CDR (residus urbans), pneumàtics, escòries, cendres volants, productes farmacèutics,.... El producte final del ciment conté residus d'aquestes cremes i són utilitzats en la construcció de les nostres cases.

Denunciem l'escandalosa política sobre la concessió d'emissió de CO2 que assigna quotes d'emissions superiors a les que realitzen i que suposen unes subvencions encobertes a aquestes empreses, que porten a no tancar instal•lacions per no perdre aquests drets d'emissió, o obrir fàbriques com la de Vallcarca dos mesos a l'any.

Denunciem que els nivells d'exposició al PM10 és de 40 mg / m 3, quan l'OMS aconsella que sigui de 20 mg / m 3 i està estudiant la rebaixa d'aquests nivells d'emissió doncs causen un gran nombre de morts : 14.938 persones mortes en l'any 2010 a Espanya per causa de la contaminació ambiental (creixement d'un  4% el nombre de morts) i amb un cost de 3,5 bilions de dòlars en els principals països industrialitzats. Segons l'OMS es produeixen 7 milions de morts a l' any a tot el món a causa de la contaminació ambiental.

Demanem un estudi rigorós sobre l’impacte que l'activitat de les cimenteres-incineradores tenen en la qualitat de vida i la salut de la població, així com en l'àmbit agrícola i medi ambiental i quina despesa suposa per a la Seguretat Social. Afirmem que no tenen en compte aquest cost quan parlen de la contribució econòmica que fan aquestes fabriques en el teixit industrial català.Demanen estudis epidemiològics i un control del nombre de COPS, FURANS i METALLS PESATS, que hi ha en la sang dels veïns i veïnes que viuen al costat d'una cimentera, per comprovar la incidència d'aquestes fàbriques en la salut de la població.

Considerem inadmissible que es prioritzi l'interès econòmic d'un sector industrial, com el cimenter, a la protecció de la salut i el medi ambient del país.

El TSJ de Castilla y León (La Vanguardia 02/06/2014) ha anul•lat l'autorització otorgada el 2010 per la Junta de Castilla y León, a la cimentera Portland Valderribas (Uniland) de Venta de Baños, Palencia, per incinerar residus no perillosos. Aquesta és la tercera sentència dictada pel TSJ on declara il•legal la incineració de residus a les tres cimenteres de Castilla y León.

Exigim a l'administració que denegui els permisos que converteixen les cimenteres en gestors finalistes de residus, com és l'últim cas de donar permís a la cimentera Molins de Sant Vicenç dels Horts per cremar pneumàtics usats quan aquest material pot ser totalment reciclat i utilitzat.

Que s'inverteixi en models alternatius basats en les 3R: Reducció Reutilització i Reciclatge més respectuosos amb la salut de les persones, el medi ambient i amb altres formes de desenvolupament que creen més ocupació que la incineració.

Volem fer una crida a tota la ciutadania, col•lectius i associacions, a donar suport aquest manifest deixant clar el rebuig a la incineració en cimenteres i en general a tot model de gestió de residus basat en la crema dels mateixos i proposem no donar suport a partits que defensin la incineració de residus ja sigui en plantes específiques o en cimenteres.

Per tots aquests motius demanem una reunió amb Conseller de Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya perquè atengui les nostres propostes.

Perquè la nostra salut no té preu i no està en venda, continuarem lluitant fins aconseguir acabar amb la incineració a les cimenteres.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local