Dia per a l'eliminació total de les armes nuclears

Declaració de Mont-real per un món lliure de la fissió nuclear

Dia internacional per a l'eliminació total de les armes nuclears. EIX

Dia internacional per a l'eliminació total de les armes nuclears. EIX

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

"Visc a Catalunya, a les rodalies de Barcelona. El reactor nuclear més allunyat de casa meva és a Almaraz, a Extremadura, a uns 700 quilòmetres de distància. Si a Almaraz hi hagués un accident i fos una catàstrofe nuclear, les seves conseqüències —els productes radioactius alliberats— arribarien al lloc on visc en qüestió d'hores."

Així comença l’article de Miguel Muñiz, membre de Tanquem Les Nuclears-100% Renovables i del Moviment Ibèric Antinuclear a Barcelona. Ens demana

A l’Estat espanyol funcionen 7 centrals nuclears defensades per actors molt poderosos que volen aconseguir allargar el seu funcionament fins als 60 anys amb el perill que comporta. Per altra banda tenim les un dels estats més nuclearitzats del món (França) com a país veí.
Totes les centrals nuclears són potencialment bombes nuclears d’incalculables conseqüències. Si ens atenim a criteris de proximitat, les que estan més a prop (del Penedès) són:

Vandellòs, Tarragona (77 km)
Ascó, Tarragona (96 km)
Cofrents, València (324 km)
Trillo, Guadalajara (367 km)
Marcola, França (406 km)
Phénix, França (408 km)
Garoña, Burgos (442 km)
Cruas, França (454 km)
Golfech, França (454 km)
Tricastín, França (485 km)

Pel que fa a les armes nuclears, el món està en un punt d'inflexió. Els Estats Units i altres estats nuclears estan invertint molts diners (1 bilió $ només per als Estats Units) per tal de "modernitzar" els seus arsenals nuclears, el que retarda, pràcticament per sempre, l'assoliment d’un món lliure d'armes nuclears.

La societat civil ha d’agafar el timó per aconseguir que els estats nuclears abandonin aquesta dependència nuclear. No ens podem permetre esperar altres cinquanta anys per començar el que s'ha de fer: eliminar les armes nuclears, com legalment requerits per l'article 6 del Tractat sobre la no proliferació d'armes nuclears, reforçats per la decisió de la Cort Mundial .

Davant d’aquesta amenaça internacional i intergeneracional l’Agrupació per a Protecció del Medi Ambient, conscients del perill que representa l’energia nuclear ens hem adherit a la declaració de Mont-real i convidem a totes les persones, tots els grups i organitzacions que hi participin, per anar junts pel camí d'un futur lliure de la fissió i l'explotació d'urani nuclear. Us demanem que us adheriu a aquesta crida i la difongueu àmpliament.

Nosaltres, ciutadans/es d'aquest planeta inspirats pel II Fòrum Social Mundial per a un món sense la fissió nuclear, que s’ha celebrat a Mont-real del 8 al 12 d'agost de 2016, fem una crida col·lectiva per una mobilització global:

- Per obtenir l'eliminació de totes les armes nuclears,
- Per finalitzar totes les activitats globals de l'extracció d'urani i
- Per posar fi a la producció en sèrie contínua de residus nuclears d'alta intensitat mitjançant l'eliminació de tots els reactors nuclears.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!
SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local