La nutrició dels infants i adolescents

Què mengem avui?

Aliments

Aliments

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La nutrició és un dels temes que hauria de preocupar més a les famílies i als centres educatius, com a agents principals en el creixement òptim dels infants i adolescents, essent els responsables dels bons hàbits alimentaris.

Els productes envasats i prefabricats industrialment són protagonistes a l’esbarjo de les escoles, essent perjudicials pel creixement davant un consum desmesurat que s’anteposa als  productes saludables. Sota aquesta perspectiva, l’esmorzar no pot estar predominat per  productes amb  alts continguts de greixos saturats i valor nutricional inadequat, sinó que ha de aportar vitamines i nutrients que garanteixin poder seguir el ritme que depari el dia.

Són recursos que utilitzen les famílies per la falta de temps, però ben mirat, potser preparar l’esmorzar no requereix tanta feina. Preparar un entrepà són 5 minuts, que pot deixar-se fet per la nit o bé, fer-se a primera hora del matí. De vegades, igual que s’atura al forn a comprar un croasant o una berlina, és més convenient comprar un entrepà ja elaborat amb embotits baixos en greixos, garantint l’esmorzar saludable.

Els altres dies, poden estar compensats amb peces de fruita o sucs naturals, làctics i cereals, galetes integrals... que afavoreixen el creixement sa dels infants i adolescents.

Un àpat que fan la majoria fora de casa és el dinar, essent responsable, en aquest cas, l’escola.  Hi ha centres que compten amb cuina pròpia, elaborant el seu menú amb un control i equilibri d’una dieta saludable, partint d’aliments frescs i combinacions que aporten valors nutricionals adequats.

Per una altra banda, hi ha una altra opció que són els serveis de càtering, que tenen un menú establert, i que un cop fet el menjar, el transporten a les escoles amb neveres i caixes que ajuden a la conservació dels aliments. És cert que són empreses que abasteixen a diversos centres i, que d’alguna manera, garanteixen el disseny d’un menú adequat a les necessitats i  creixement dels infants i joves.

He denotat que encara que els fulls informatius amb el menú mensual per les famílies, solen posar-se noms vistosos als plats que serveixen a diari, segueixen essent dietes que no s’ajusten  al valor nutricional adequat i, predominen els fregits, productes cuinats que són forts per l’estomac, falta d’aliments rics amb fibres naturals, poc ús d’aliments frescos, així com  productes congelats o envasats industrialment, suposant més econòmics. Davant aquesta idea, cal fer un seguiment periòdic per veure si els menús s’ajusten a la realitat.

La solució en aquest sentit, és que en els menús tant a l’escola com a casa, tant al dinar com al sopar, es composin de més quantitat de verdures i hortalisses, aliments a la planxa, al vapor o al forn, racions recomanades de pollastre, gall d’indi i altres carns o varietats de peix, ous,  llegums elaborades de forma més senzilla, brous casolans, pasta amb salses naturals, complements com patates al forn, amanides completes i finalment, varietat de fruites i làctics.

De quant en quant, prendre un àpat fora de la dieta equilibrada no és un inconvenient, inclòs pot ser un esbarjo pels infants i adolescents. La qüestió és que la dieta diària sigui adequada habitualment, i sota aquesta premissa, un àpat menys nutricional ocasionalment no afectarà tant negativament al creixement i desenvolupament.

Per últim, si és necessari ampliar les vostres receptes, les següents recomanacions del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya us poden ajudar i comprovar que menjar sa també és deliciós.

 

Aina Flores Hidalgo
afhpedagogia@gmail.com

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local