Proposta pedagògica

Documenta’t: The dawn wall

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Estava desitjant tornar a donar-li vida al blog.

Amb aquest primer post després d'una llarga aturada, torno a saludar a la meva estimada comunitat educativa. Continua sent una motivació per mi poder oferir propostes que impulsin oportunitats d'aprenentatge a través de recursos i eines innovadores, disseny d'activitats competencials i, que es percebi un clar objectiu pedagògic en el meu redactat.

Per a la tornada, he treballat en un monogràfic titulat DOCUMENTA'T, conformat per diversos articles que expliquen el benefici de comptar amb curtmetratges o llargmetratges documentals com a recurs educatiu per al foment de la capacitat crítica en les persones i, en general, en el conjunt de la societat.

L’objectiu és presentar una selecció de documentals que siguin bones oportunitats didàctiques per alumnat, tant de l’últim cicle de Primària com d’Educació Secundària Obligatòria i postobligatòria. Activitats que fomenten, principalment, la capacitat crítica i d’anàlisis de l’alumnat.

Amb intenció de deixar-vos amb un bon sabor de boca ja des del primer lliurament, el documental The dawn wall serà el magnífic punt de partida d’aquest monogràfic:

Títol: The dawn wall
Any: 2017
Direcció: Josh Lowell, Peter Mortimer
País: Àustria
Durada: 100 minuts

Sinopsis: Biografia de Tommy Caldwell, escalador professional nord-americà. Quan intenta aconseguir un dels majors reptes d'ascens en història de l'escalada, guiat per les escarpades formes dels murs del Parc Nacional de Yosemite, la seva idea acaba tenint una repercussió mediàtica espectacular i posterior producció d'aquest material audiovisual.

Proposta pedagògica:

El respecte que transmet en Tommy vers la natura, és un dels primers aprenentatges que s’extreuen del visionat. L’escalador aconsegueix mimetitzar-se amb la biosfera, preservar i respectar l’estat original del medi natural, connectar emocionalment amb el paratge i, mirar l’alçada des de la humilitat.

Es passa anys estudiant les propietats de la zona rocosa, la temperatura i els canvis meteorològics, valorar objectivament aquelles barreres immensament difícils de traspassar de camí cap al cim, però, amb igual importància que prepara la seva gestió emocional davant possibles episodis de frustració. Perquè sense que ho mencioni, dins l’equipatge també hi posa, metafòricament, la intel·ligència emocional, les competències bàsiques, les transversals i les tècniques. Seran, precisament, les que l’alumnat haurà de deduir i diferenciar durant el visionat.

Aprendre a transformar cada un dels errors en oportunitats de millora és posar en pràctica el capital competencial. D’aquí que, a través del Tommy, l’alumnat pugui reflexionar sobre els coneixements, habilitats i destreses que es requereixen per arribar als objectius, encara que calgui començar una i una altra vegada.

Com es pot extreure d’aquestes últimes línies, en Tommy no treballa més la seva musculatura que la seva ment. Sap que la psique és la més fracturada, perjudicada i afeblida al llarg de l'experiència pel gran mur. En canvi, les ferides a les mans, als peus i als braços, es curen i cicatritzen pràcticament soles.

Superar les adversitats generarà un sentiment d'impotència, malestar i tensió en l’alumnat, especialment en els punts més costosos de la pujada al cim.  És on treballarà en els seus valors personals, tals com la perseverança, la constància, el compromís i la solidaritat.

No deixeu de fer comentaris en el blog o a les xarxes socials per continuar compartint quin ha estat l’impacte educatiu en posar en pràctica la proposta de documental.

Aina Flores Hidalgo
Llicenciada en pedagogia. Nº de col·legiada 01528
Sexòloga.

Psicopedagogia.
Twitter: @caixa_dainas
LinkedIn: Aina Flores Hidalgo

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local