Proposta pedagògica

Documenta’t: revolució feminista

L'alumnat de Primària, Secundària Obligatòria i Formacions postobligatòries està vivint en primera persona la revolta feminista. Amb més raó, és bo que sàpiguen més sobre l'origen del moviment i els beneficis de seguir amb la lluita per aconseguir la igualtat.

 

Podríem pensar que amb el confinament l’alumnat és més improbable que visqui situacions masclistes o de desigualtats per raons de gènere, però estan confinats amb un context virtual que obre portes a paradigmes de relació social i cultural que podria propiciar situacions per les quals han d’estar preparats per continuar la revolta des de casa.

 

Han de saber com actuar davant missatges a les xarxes socials, accions o converses tòxiques a casa i, escenes de programes o sèries de televisió que fan de menys a la dona, pel simple fet de ser dona. Per aquest motiu, la proposta és treballar amb documentals basats en fets reals, amb l'objectiu de seguir impulsant l’esperit crític de l’alumnat.

 

Primer documental: ‘Retratos del feminismo’ (2018), de Johanna Demetrakas.

Alumnat: 3r i 4t de l'ESO i Formacions postobligatòries.

Objectiu didàctic:

 

Les fotografies del llibre Emergence, de Cynthia MacAdams, donen pas a brillants testimonis de dones nord-americanes. Amb la publicació, l'autora de les fotografies va fer trontollar els cànons estètics a finals dels ‘70 i, Demetrakas, ho recupera a través dels testimonis, per fer evident que aquests cànons encara ofeguen la llibertat estètica de la dona.

 

A través del documental, l’alumnat reflexionarà sobre la idealitzada perfecció física i l'impacte sensual o sexual de la imatge de la dona, que es converteix sovint en un producte o un servei molt cotitzat al mercat.

 

Els i les joves generaran la seva pròpia opinió sobre les exigències estètiques que promou el patriarcat i el capitalisme – consumista -? Saben que fan suport a aquestes exigències?

 

Segon documental: ‘¿Qué coño está pasando?’ (2019), de Carolina Bang

Alumnat: Formació Postobligatòria, ja que el nivell de coneixements previs és bastant alt.

Objectiu didàctic:

 

Aquest documental és producte nacional, encara que molt semblant - quant a muntatge - a ‘Retratos del feminismo’. L’explicació sobre el feminisme i les desigualtats a les quals s’enfronta la dona, o com ho entén Carolina Bang i els diferents testimonis d'il·lustres dones espanyoles, pot ser una gran oportunitat per comparar la visió entre documentals.

 

L'alumnat, després de veure ‘¿Qué coño está pasando?’, sortirà crispat, alçat i indignat. Desconec si amb el documental o amb la societat.

 

Sota el meu parer, és interessant que vegin com les representants espanyoles triades, de gran nivell intel·lectual, a moments s’allunyen d’una realitat social i que possiblement les persones escollides no són mostra representativa de totes les dones que conformen la nostra societat.

 

Marejat de conceptes tècnics, cal que l’alumnat es faci la següent pregunta: com estem explicant a la nostra població que és feminisme, heteropatriarcat, desigualtats i masclisme? Som realment clars i clares? Creiem que tothom ens entén?

 

Tercer documental: ‘Una revolución en toda regla’ (2018), de Rayka Zehtabchi

Alumnat: últim cicle de Primària i 1r i 2n curs de l'ESO.

Objectiu didàctic:

 

Hi ha dos titulars clars que deriven d’aquest documental: el primer que, a l'Índia, milers i milers de noies deixen d’anar a l'escola pel fet de tenir la menstruació i, el segon, que els homes amb els quals conviuen, són desconeixedors de la resposta biològica, considerant la menstruació una malaltia.

 

Però un grup de valentes dones índies, comencen a fabricar, clandestinament, compreses per controlar el sagnat vaginal. És quan neix el projecte social que s’explica al documental: les que es fabriquen, es venen, de porta en porta, per cobrir les necessitats de les dones durant el seu període menstrual, respectant la higiene íntima. Mai deixar els seus somnis i objectius, per tacar la seva roba interior.

 

L'alumnat, que creix en un ampli mercat de productes d’higiene i control del sagnat vaginal, reflexionarà sobre què es considera un producte de primera necessitat i quin preu es paga per aquest producte?

 

Aina Flores Hidalgo
Llicenciada en pedagogia. Nº de col·legiada 01528
Sexòloga.
Psicopedagogia.

Twitter: @caixa_dainas
LinkedIn: Aina Flores Hidalgo

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!

SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!