Llengua catalana

Res de bo

Eix. Definició res

Eix. Definició res

La paraula res del català actual prové de la paraula RÈS del llatí. Fins aquí no hi ha res de sorprenent, la veritat. El tema és que aquest res llatí significava ‘cosa’, és a dir just el contrari del que significa actualment, ‘absència de cosa’ —ja té collons! Perquè esclar, una cosa és que el significat variï, però una altra és que passi a significar just el contrari. Sincerament, no crec que hagi passat en gaires llengües.

Ara bé, el català, per demostrar com en som, de recargolats, en aquest país, encara ho enreda més; ja que res també pot significar ‘alguna cosa’. Segurament us heu perdut.

Situem-nos: entrem en un bar i el cambrer, amb un somriure d’orella a orella (informació irrellevant) ens diu «bon dia!, que vol prendre res?». Aquí el tenim! Aquest res significa ‘alguna cosa’. És el res que manté el significat que tenia en llatí.

La qual cosa encara ens fa quedar més esquizofrènics, ja que tenim una paraula que significa ‘cosa’ i ‘absència de cosa’ alhora. És graciós.

 

Om Hil
Assessorament lingüístic i correcció de textos  
 

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!Últims articles publicats


SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!