Procés educatiu

Respectar el ritme de creixement

Eix. Primers passos

Eix. Primers passos

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Monogràfic dels hàbits fonamentals a l’etapa de 0 a 3 anys (part 1)

1. L’infant com a protagonista d’aprenentatge.

L’etapa de 0-3 anys està plena d’aprenentatges que tenen com a característica única, sumar-se coneixements als quals ja es tenen, tractant-se d’un aprenentatge significatiu, valorant aquest primer cicle com a etapa educativa en constant canvi i millora.

Des d’aquesta perspectiva, és important situar al nen/a com infant actiu, conscient del seu procés d’aprenentatge, donant l’oportunitat de ser responsables de les seves pròpies accions, i permetre la recerca de nous coneixements.

Fins al moment, l’educació dels nens/es se centrava en el que NO podien fer, en el que NO sabien, en el que NO volíem que aprenguessin. Aquestes premisses deixaran de ser la base educativa a l’etapa,  si pensem en el nen/a com a protagonista indiscutible del seu aprenentatge, per començar a fomentar un canvi de rol, on les accions tinguin en compte al nen/a com a principal motor del procés. Donarem pas al:  SI puc fer, SI sé coses, SI vull aprendre, SI puc fer-ho sol/a.

L’adult en aquest cas queda en un segon pla, com a guia en el procés educatiu.

Cal reflexionar si el rol que portàvem a terme a casa és el de l’adult com a protagonista o el nen/a com a principal eix en l’adquisició dels hàbits. Desbancar el NO per donar pas al SI a la nostra llar.

Caldrà tenir en compte que el nen/a necessita l’ajuda de l’adult per aprendre, però sense que les accions les acabi fent per l’infant. De vegades, els nens/es tenen iniciatives pròpies que s’han de  tenir en compte, aquest principi d’autonomia que hem de permetre i donar lloc en el dia a dia.

L’etapa de 0-3 anys es divideix en tres períodes clau, que permet adaptar les mesures a cada nivell d’aprenentatge,  ja que un nadó no té les mateixes característiques que un nen/a de 2 anys. Per tant, no només estan en constant canvi els infants, sinó que els adults també hem de canviar la nostra visió al llarg de tot el cicle.

2. Respectar els hàbits de cadascú. Els hàbits són de cada infant.

En l’actualitat la desmesurada informació respecte a aquesta etapa i, sobretot en com afrontar els hàbits, marquen la pauta de com han de créixer els nens/es i, què han de fer a cada instant del primer cicle de la seva vida.

És important estar informat, però el què més interessa, és valorar quines informacions són adequades, i quines d’elles, valoren el creixement de cada nen/a com a ser diferent i únic.

Les comparacions poden ser un camí erroni dins una etapa en constant  canvi i millora, el qual ens permet arribar a l’aprenentatge abans o després, depenen de cada nen/a, tornant a fer èmfasi que l’infant és protagonista del seu aprenentatge i no pas els seus amics de l’escola o bé, algun familiar o, un simple article que marca les pautes clau.
Per tant, sempre hem de pensar en què els consells o experiències viuen en un context concret, i que cada nen/a és un món i també ho són les seves circumstàncies. Cal viure en primera persona recordant que cada infant és un punt i a part.

3. Llistat dels hàbits fonamentals

És interessant afegir que qualsevol conflicte que pugui sorgir durant l’adquisició de l’hàbit, no ha de ser el punt central de tot el procés. La por, la tensió i la frustració són amb els que cal lluitar cada dia per poder aconseguir que el nen/a assoleixi els hàbits correctament.

Equivocar-se forma part del procés d’aprenentatge, al cap i a la fi no han nascut ensenyats, sinó que és part de la nostra feina tenir la paciència suficient per explicar-los tantes vegades com calgui. Als pròxims articles es tractaran els diferents hàbits fonamentals i com treballar-ho adequadament en aquesta etapa tan important en el creixement personal.

Us convido a la lectura i participació dels pròxims articles, i ajudar a altres mares i pares des de la vostra experiència personal. Estic convençuda que l’experiència és un grau!

Aina Flores
Llicenciada en pedagogia
Nº de col·legiada 01528

@caixa_dainas
afhpedagogia@gmail.com

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local