Ajuntament Sant Pere de Ribes

Coneguem Lluís Giralt, proper alcalde de Sant Pere de Ribes

Claris Caldés. Lluís Giralt

Claris Caldés. Lluís Giralt

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Lluís Giralt i Vidal, nascut a Ribes l’any 1964, és el regidor de Promoció Econòmica, Hisenda i Organització Interna de l’Ajuntament i serà alcalde al juliol si obté el suport del Ple.

Enginyer tècnic agrícola i llicenciat en enologia ha treballat durant molts anys com a tècnic en els serveis d’investigació i desenvolupament de l’Institut Català de la Vinya i el Vi. Al municipi ha estat una persona molt activa: va ser president de l’entitat cultural Els Xulius; membre de l’AMPA de La Riera i del Consell Escolar; voluntari a l’entitat d’acollida Baula i membre de la Comissió de Balls Populars.També ha participat activament en activitats musicals com la Coral Bitxac i és el coordinador del cicle “Música al Castell”.

Va entrar en política l’any 2007, quan va fundar ViA. Regidor i conseller comarcal durant el quadrieni 2007-2011 i portaveu de CiU-ViA entre 2011 i 2013, va entrar al Govern al setembre de l’any passat en consolidar-se el pacte amb UM9 arran de la dimissió de Josep Antoni Blanco.

D’on t’ha vingut la vocació política, Lluís?

No tinc una especial vocació en el sentit de voler tirar endavant  això que en diuen “una llarga carrera política”. La meva voluntat ha estat sempre treballar pel poble on visc, assumint la seva àmplia diversitat. En un cert moment no em sentia representat a l’Ajuntament i crec que la democràcia parteix de la representativitat. Aquest sentiment va ser compartit per altra gent que tenia una concepció de la societat similar i així a néixer ViA, col·lectiu al qual pertanyo. Des de l’inici hem tingut una relació estreta de col·laboració amb CiU, que ens ha portat a ser la segona força del municipi i la primera en el poble de Ribes.

Durant prop de 30 anys has treballat al Departament d’Agricultura. Coneixes a fons l’Administració, però ara dediques el 100 % del teu temps a l’Ajuntament. Com has viscut aquest canvi?

L’entrada al govern segueix un procés de dedicació a la política local que vaig iniciar uns anys abans del 2007, moment  en què vaig entrar de regidor. Aquesta implicació anterior ha fet que, personalment, hagi viscut aquest canvi amb certa normalitat, com a continuïtat d’un procés.

Et planteges la política com un canvi d’ofici o com un servei amb data de caducitat? Quin és el teu objectiu professional a llarg termini?

No faig un plantejament a massa llarg temps, perquè entenc que no es pot fer. Per sort l’activitat política en democràcia depèn de molts factors, i els canvis són constants. Des del moment que vaig acceptar la responsabilitat i representativitat que ens van donar els votants, he estat treballant intensament i amb la voluntat de servei a la comunitat. Aquest període pot tenir caducitat per voluntat pròpia i, sobretot, per voluntat democràtica dels ciutadans. Si es dóna aquesta circumstància, l’acceptaré tal com he acceptat l’altra i seguiré amb la meva activitat professional habitual, que sempre m’ha enriquit molt.

L’alcaldessa, Anna Gabaldà, i tu, teniu en comú que sou dues persones amb llarga trajectòria d’activitat social i cultural al poble, però, en canvi, us heu presentat per dues forces ideològicament ben diferents. Com és la vostra relació?

La relació és bona. La signatura de l’acord per formar un govern es va fer amb tot el convenciment del que representava. No només en la darrera elecció d’alcaldia, sinó ja l’any 2011 en l’acord posterior a les eleccions. Aquesta prèvia fa que el treball del dia a dia es faci sobre la base que el treball comú ha de fer compatibles els diferents posicionaments polítics de partida. Les diferències polítiques hi són, però els objectius de millora de les condicions de convivència i benestar dels ciutadans, tant individual com col·lectivament, les compartim en la seva gran majoria.

En pocs mesos seràs alcalde del municipi. Això et suposarà un canvi important a la vida ja que, a més de les tasques de gestió, hauràs de representar els ciutadans. Com ho afrontes?

Cada dia soc més conscient del que representa la figura de l’alcalde. Ho afronto amb la màxima voluntat d’assumir aquest paper amb naturalitat i que la gent se senti ben representada, acollida i coparticipant de l’ajuntament com a principal institució municipal.

La situació en què t’has trobat l’Ajuntament, no és gens bona. Com t’agradaria deixar-la quan acabis el teu primer mandat?

No tenim gaires mesos per fer grans canvis. La gestió municipal és complexa i els canvis sobtats són complicats. Si que treballem per marcar canvis de tendències en el propi funcionament del consistori i en la relació amb la ciutadania. Així les sessions públiques i participatives prèvies a l’aprovació del pressupost van ser una acció que va mostrar la voluntat d’aquest equip de govern. No sé si, quan acabin aquests 19 mesos de govern podrem mirar enrere i veure grans obres, però ja ara podem veure que s’han tancat molts assumptes que feia temps que estaven oberts i enquistats.

I més a llarg termini: quins són els principals objectius del projecte que encapçales? Quant de temps necessitareu per assolir-los?

L’objectiu principal és la millora de les condicions de vida dels ciutadans de Sant Pere de Ribes, sobretot d’aquells que estan immersos en condicions de pobresa i de no millora. Això passa per tenir un ajuntament que pugui donar resposta a les necessitats individuals i col·lectives. En aquest moments vivim una realitat econòmica molt complexa i les possibilitats d’actuació dels ajuntaments cada cop més restringides. En aquest entorn cal prioritzar rigorosament les possibilitats d’actuació que es tenen. M’agradaria tenir temps per estabilitzar la situació del propi ajuntament, tancant temes de caràcter econòmic i de gestió per enfortir la capacitat d’actuació i la millora dels serveis municipals. El temps és difícil de dir, ja que hi ha molts factors externs que hi incideixen. Anem fent passos endavant.

Com encaixes els atacs de l’oposició? Des del PSC s’han fet afirmacions absolutament insòlites, és fàcil de digerir que et tractin d’aquesta manera?

El PSC ha marcat una estratègia electoralista, i m’atreviria a dir que en molts moments populista. La complexitat de la gestió municipal, i la nostra condició d’humans, ens obre la possibilitat de cometre errors. Però dóna tota la sensació que les crítiques del PSC estan fetes a priori de les nostres actuacions. Sembla que l’estratègia d’ara fins les properes eleccions età planejada, independentment de l’acció del govern. La campanya pels pisos de Garraf Promocions és el l’exemple més evident, amb una estratègia que han iniciat des de que van sortir del govern i que no té res a veure amb les decisions que ells mateixos havien pres quan governaven.

Per altra banda la crítica forma part dels càrrecs que ocupem, i del joc democràtic, i s’ha d’assumir com a part de la feina. Us haig de dir que personalment, la crítica que més greu em sap és aquella en la que assumeixo que es té raó. Fins al moment poques vegades m’ha dolgut.

Diuen que la política és molt solitària. T’has sentit sol? Consideres que tens un bon equip?

No. Considero que sempre he treballat en equip. Tant dins el meu grup com en el govern. Tots els equips, si es treballa obertament i amb confiança i s’assumeix les qualitats de cadascú, son bons.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local