Política municipal

PDeCAT-VIA vol un pla d'inversions més responsable i previsor

Els darrers dies hem analitzat els projectes que modifiquen el Pla d'inversions municipal i que n'incrementen la despesa. Els valorem bé des d’un punt de vista tècnic i hi hem fet propostes concretes per millorar-los ja que hi ha detalls absolutament descurats en temes sensibles com són el patrimoni i els esports. Volem, però fer dues reflexions globals.

En primer lloc, volem manifestar la falta d’informació que hem rebut per poder ser coneixedors que aquests projectes s’hagin fet tenint en compte la viabilitat econòmica global de l’Ajuntament. Hem demanat fa mesos reunions per valorar la situació econòmica de l’ajuntament i la seva possible evolució en els propers anys,  com a condició prèvia a valorar els projectes. El govern se n’ha resistit. Exigim aquesta reflexió ja que veiem més una prevalència dels interessos electorals per sobre de la prudència econòmica que les circumstàncies actuals exigeixen. La prova és que no s’han tingut en compte les previsions econòmiques aprovades al Ple, proposant increments de pressupost que les tripliquen. Per poder acceptar qualsevol inversió, el nostre grup vol tenir clar que es pot assumir i que no afectarà la viabilitat econòmica de l’ajuntament..

D’altra banda, no veiem que s’hagin previst les necessitats de manteniment i gestió que aquestes inversions poden requerir. Invertir sense preveure el manteniment és una mala praxi que la crisi ha posat sobre la taula: quantes infraestructures públiques no estan malmeses perquè no se n’ha previst adequadament la gestió i el manteniment? No voldríem que passés això en aquestes inversions tan importants. És un punt molt important, especialment a les portes de negociar pressupostos.

A continuació analitzem les inversions previstes i us expliquem quin és el nostre posicionament.

Millorem Sant Pau i el seu entorn amb participació i responsabilitat 

Ja fa anys que des de PDeCAT-ViA demanem una millora de l’entorn de Sant Pau. L’any 2008 vam presentar una moció en què proposàvem establir criteris d’actuació en tot l’entorn regulant usos i definint projectes sota criteris patrimonials, culturals, històrics, religiosos, paisatgístics i de promoció turística, en un punt identitari i de gran estima dels ribetans. Aquesta moció no va tenir el suport del PSC. Anys més tard i des del Govern vam arreglar l’habitatge de l’ermità perquè tingués unes condicions correctes.

Finalment, el PSC ha decidit invertir a Sant Pau en el Pla d’inversions. Des de PDeCAT-ViA pensem que és un projecte car, alhora que lamentem que sigui una proposta tancada, sense possibilitat de participació en un indret que la gent sent com a propi. Per tant, la nostra primera proposta és obrir el projecte a la participació d’entitats i ciutadania.

D’altra banda, creiem que no cal tocar de moment la part de darrere de l’ermita, que ja es va arreglar recentment. Trobem a faltar una intervenció a l’antiga bassa del costat del camí (actualment escales) de davant la porta de l’ermita. Trobem a faltar una regulació adequada i global de l’aparcament (per evitar situacions de saturació de vehicles en una zona amb us per vianants), i una millora dels talussos que es van fer per ampliar el camí i els actuals espais d’aparcament, com també la neteja dels voltants d’aquests espais (esbarzers, brossa…). Trobem a faltar també un arranjament del camí, que ha de continuar sent de terra, però que ha de permetre la pujada i baixada a peu i en vehicles en aquells punts amb més pendent.

Finalment, trobem a faltar una bona definició del cost de manteniment en aquells aspectes que superen les responsabilitats de l’ermità: jardineria, neteja, etc. També pensem que el pavimentat general es pot reduir tot destinant els diners en les millores que proposem.

Volem aprofitar l’ocasió per recordar la importància que el patrimoni històric té per a la dignitat cultural dels pobles. I som conscients de les mancances que tenim en el nostre municipi. Sense necessitat de costos tant alts com els de millora de sant Pau, proposem (a partir de possible estalvi en el projecte que es discuteix o com a proposta pel proper pressupost), treballar un acord amb la propietat per realitzar millores a l’Esglèsia Vella per fer les condicions de seguretat mínims per la realització d’actes culturals (que ja s’estan realitzant), destinats a tota la població: instal·lació elèctrica, prevenció d’incendis, millora accessos, etc.

Així mateix cal iniciar una línia de millora dels altars i altres elements mobles d’important riquesa patrimonial i artística. En aquest sentit vam reclamar al Ple una reunió de la Comissió existent entre Parròquia i Ajuntament per la gestió de l'Església Vella (segons conveni), i fins ara no se'ns ha dit res. També volem acordar les actuacions a fer al Castell i a la Casa de la Vila inclosos en els projectes del FEDER.

Cal un abordatge global i ambiciós de la situació del patrimoni cultural del municipi tenint en compte tots els agents implicats.

Per una revisió dels espais esportius de Les Roquetes

En els darrers anys, des de PDeCAT -ViA hem fet propostes diverses sobre les instal·lacions esportives de les Roquetes. El Govern proposa, ara, unes inversions a les pistes de l’escola Sant Agustí, però pensades per a un ús exclusivament esportiu quan en l’actualitat la pista permet usos diversos. En aquest aspecte creiem que s’ha de fer una revisió del conjunt d’espais esportius de Roquetes, tenint en compte que hi ha el projecte de Decathlon sobre la taula, el possible arranjament del camp de futbol obert al costat del camp actual, així com la voluntat d’obrir els patis de les escoles que inclouen instal·lacions esportives.

Recordem que el projecte supera les condicions que es presentaven en la moció que es va aprovar per unanimitat al ple que demanava un arranjament del que hi ha actualment. Tornem a veure un ús del diner públic d’ajuntament ric. Està per veure si realment som un ajuntament ric.

Valorem positivament el paper que pot jugar la Fundació Johan Cruyff, especialment pels objectius d’aquesta fundació de promoció de l’esport a les escoles i entre les persones amb  discapacitats, entre d’altres. Esperem que la instal·lació suposi una millora en aquest aspecte i que es faci amb participació de la comunitat educativa i dels clubs esportius del poble de Les Roquetes. Aquest és un punt que va més enllà de la gestió econòmica, però que creiem mol important que l’ajuntament hi dediqui esforços de coordinació i suport.

Pel que fa a detalls del projecte, només volem comentar que cal introduir elements que evitin actes incívics cap a la llar d’infants Els Tres Pins. També volem que es faci un pressupost dels costos de manteniment del conjunt de les instal·lacions: manteniment, neteja, jardineria, gestió, etc.

El pavelló de Ribes i la Llar El Cargol requereixen plans d'inversions propis

Des de PdECAT ViA volem la millora del Pavelló de Ribes i considerem que cal millorar el talús de l’Escola Bressol El Cargol. Són dos projectes importants i pensem que han de tenir el seu plantejament propi en el Pla d’inversions. No ens sembla correcte que el projecte del pavelló acabi assumint els costos de les obres del talús de l’escola bressol del Cargol. Creiem que s’haurien d’aprovar per separat les dues actuacions per deixar de manifest a la població la doble actuació.

Fem una valoració positiva del projecte del Pavelló, tot i que voldríem aclarir que cal valorar les possibilitats de les instal·lacions actuals en vestidors i serveis, per assumir el possible increment d’activitat en els espais. També cal fer una previsió real de la necessitat d’aparcaments a la zona, aspecte que ja es va comentar en un ple i del que no hem tingut resposta.

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!

SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!