mSchools, apropant-nos al futur

Eix. Sector Mobile

Eix. Sector Mobile

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El sector Mobile, sens dubte,  és el moviment que promou un canvi generacional a les escoles, que està avançant a passos agegantats cap a la innovació dins les aules, i que vol fer  l’acompanyament a l’alumnat des d’un aprenentatge més interactiu.

Hi ha dos mons confrontats en aquesta perspectiva, aquells enamorats de l’educació tradicional que no veuen cabuda dels telèfons d’última generació a les aules o tablets, i els que voldrien disposar de totes les possibilitats Mobile al dia a dia a classe. Potser la fórmula adient és no oblidar-nos dels mètodes que fins ara han estat prioritaris a l’ensenyança dels nostres joves, i afegir doncs la perfecta combinació amb les noves tecnologies; donar la benvinguda al m-learning.

Catalunya ha estat la primera comunitat que ha desenvolupat el programa mSchools, amb la introducció d’una assignatura a 4rt d’ESO que potencia la creativitat dels alumnes a través del desenvolupament i disseny de projectes pensats per aplicacions mòbil, fomentant el treball en grup des d’una visió més innovadora de la col•laboració, ús responsable del dispositiu,  i fer efectives les App a mida.

Ja en són gairebé 200 escoles que treballen amb aquesta assignatura i que ha estat una revolució educativa que de moment ha despertat la curiositat d’un alumnat que semblava cansat del de sempre, i també ha despertat a professorat que dóna suport a aquesta iniciativa.

Adaptar la pràctica educativa als interessos emergents ha estat un bon punt de partida per treballar aspectes tan importants com les competències transversals i altres coneixements fonamentals que s’estableixen a la programació de secundària.

Aquesta visió globalitzada de la programació d’aula aplicada a les noves tecnologies és a efectes, un open mind cap a l’educació del futur. Suposa també acceptar els dispositius  mòbils o tablets dins les aules des d’un tractament segur, responsable i que sigui únicament per treballar.

Voldria destacar que no cobra especial protagonisme la part més tècnica del desenvolupament de les App, per això ja hi ha un itinerari de formació especialitzat al que adreçar-se un cop finalitzada la secundaria, sinó que el que es pretén és aconseguir aprenentatges a través de metodologies diferents i que siguin atractives alhora que actuals. Volen fer sortir projectes creant Apps en grup, amb ajuda del professorat, buscant un reconeixement de l’usuari més pròxim, però també buscant certa repercussió mundial.

Per tant, l’alumnat comença a treballar trencant aquestes barreres geogràfiques per intentar arribar arreu del món, allà on hi hagi usuaris interessats en projectes que són fruit d’un esforç i dedicació de tots els membres de l’equip de treball. Les ganes i interès que posen els alumnes en crear idees de 0 aprofitant els coneixements que tenen d’altres classes i de contextos reals que viuen, és el motor que fa possible que surti qualsevol de les App. Al cap i a la fi, avui es necessiten emprenedors i bones iniciatives.

Els alumnes comencen a tenir contacte amb experts en m-learning, anàlisis de dades de la indústria Mobile, contacte amb pàgines especialitzades, i l’oportunitat de ser assessorats i reconeguts per empreses destacables del sector Mobile. Els grups escolars visiten el Mobile World Center per entendre aquesta influència que incideix en el dia a dia de l’usuari.

Aquells alumnes i professors més decidits, poden presentar els seus projectes al concurs  Mobile Learning Awards, on hauran de treballar l’exposició de la proposta i tenir tot a punt per promocionar el seu treball fent ús, és clar, del m-marketing.

 

Aina Flores
Llicenciada en pedagogia
Nº de col·legiada 01528
@caixa_dainas
afhpedagogia@gmail.com

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local