Dia Mundial contra el Càncer de Mama

Tatuatges per lluitar contra el càncer de mama (VÍDEO)

AMIC. Inga Duncan Thornell

AMIC. Inga Duncan Thornell

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El proper 19 d'octubre és el Dia Mundial contra el Càncer de Mama. Aquest any bellesa activa volem sumar-nos a la campanya del llaç rosa informant sobre una tendència que es va iniciar fa pocs anys i que s'està estenent amb força: el tatuatge de la zona mastectomitzada. Tant el tatuatge que "reconstrueix" el mugró i l'arèola amb micro-pigmentació com l'artístic que algunes dones llueixen com a símbol de la seva lluita contra la malaltia.

Kelly Davidson, la dona que encapçala aquesta sèrie de fotografies, va patir tres tipus de càncer, va decidir sotmetre a una doble mastectomia (extirpació de la mama) i, després, va cobrir les seves cicatrius amb un tatuatge. Quan va mostrar la seva fotografia a Facebook va estremir al món. "Vaig decidir donar volta del negatiu a positiu i posar una bella peça d'art sobre alguna cosa que per a molta gent és devastador", va explicar Kelly, canadenc, al diari Toronto Star. A Kelly se li va diagnosticar càncer de mama als 28 anys. Abans, als 11, havia superat un càncer del teixit limfàtic (limfoma de Hodking). I als 32 va superar un càncer de tiroide. "Visc i estimo la vida. No deixaré que el càncer em derroti. Si torna, seguiré lluitant com ho he fet abans. (El tatuatge) És la meva insígnia d'honor i força. Em recorda cada dia les batalles que he superat. He guanyat aquesta guerra i espero l'hagi vençut completament", ha assenyalat.

Com Kelly, moltes altres dones han decidit transformar les seves cicatrius en alguna cosa bella mitjançant el tatuatge. Un moviment que té campanyes i seguidores especialment als Estats Units i Gran Bretanya, però que també ha arribat al nostre país. Totes les fotografies que il·lustren aquest reportatge han estat extretes d'internet i han estat "penjades" a la xarxa per les seves pròpies protagonistes en reivindicació de la bellesa que resideix en elles, amb o sense pit, i de la força de la seva lluita contra el càncer .

A Facebook, per exemple, podem trobar la pàgina Why We Ink dedicada a les persones que han superat un càncer i s'han fet tatuatges per recordar-ho. Un projecte sense ànim de lucre que pretén aconseguir finançament per als grups de suport al càncer. P.ink és una pàgina d'internet que s'encarrega de posar en contacte a persones que han superat un càncer de mama amb artistes tatuadors als Estats Units. Segons expliquen, les persones que han superat una operació de càncer de mama tenen dues opcions: reconstruir o no. Però ells presenten una tercera opció: ink o tatuar (ink = tinta). L'any passat van celebrar el seu primer P.ink Day, del qual podeu veure un vídeo al final del post.

Són imatges dures i belles alhora que mostren a dones valentes, lluitadores i bellíssimes. I que demostren com el tatuatge pot ajudar a reforçar l'autoestima de persones que han patit una dura malaltia i s'enfronten a les cicatrius que aquesta ha deixat en el seu cos. En aquest sentit, també la micropigmentació pot ajudar a restituir l'arèola i fins i tot el mugró, proporcionant un aspecte natural a la mama. En aquest cas, ia diferència del tatuatge, els pigments s'implanten a l'epidermis, pel que és un tractament temporal ja que es van absorbint a mesura que passa el temps.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local