Sobrepès i COVID-19

Evita el sobrepès, és per la teva salut!

Evita el sobrepès, és per la teva salut!. AMIC

Evita el sobrepès, és per la teva salut!. AMIC

El passat 2020, amb les difícils condicions de vida per les quals passem va suposar, entre altres problemes molt greus, un augment de pes en una gran part de la població. El pack «sofà, tele i crispetes», units a una reducció d'activitat física, van deixar en el nostre cos alguns quilos de més que costen eliminar i, la qual cosa és pitjor, ha instaurat en el nostre dia a dia uns hàbits poc recomanables que perjudiquen la nostra salut... Així doncs, un any després del començament de la pandèmia, la meva recomanació és: controla la teva alimentació i evita el sobrepès, perquè no fer-ho suposa un risc per a la teva salut.

Sobrepès i COVID-19

Per a moltes persones menjar suposa una desconnexió o una manera de compensar els mals moments que estem vivint. Menjar ens aporta un plaer que ens ha llevat la COVID-19 en forma de problemes de salut, emocionals i econòmics. No obstant això, experts científics han conclòs que les persones amb quilos de més són més vulnerables al SARS-CoV- 2 i, si arriben a emmalaltir, tenen una major probabilitat de sofrir conseqüències més greus. De fet, segons la doctora Valle Fernández (especialista en Medicina Familiar i Comunitària i formadora en Tech España Medical School) «És molt important l'índex de massa corporal, però encara ho és molt més, prestar especial atenció al percentatge de greix (i on està) i de massa muscular. Si el greix està distribuït, el risc és baix, però és molt alt quan està embolicant els òrgans.

Necessitem menjar bé per a viure sans a llarg termini, per això, els especialistes insisteixen que és possible el tractament del sobrepès i de l'obesitat més enllà de la simple reducció del pes. La lluita contra el sobrepès cal afrontar-la a partir d'un enfocament global (o sistèmic com dirien els experts) i focalitzat en el reequilibri del metabolisme de cada persona.

A la recerca del reequilibri del metabolisme

Com diu la doctora, es parla de "teràpia del pes" perquè es refereix, precisament, al reequilibri dels principals paràmetres metabòlics, de la glucèmia al metabolisme dels greixos i a la producció de citocines inflamatòries, a través d'un plantejament específic basat sobre tres moments clau del metabolisme: fase de càrrega, fase de consum i fase de drenaje.

Com afirma la farmacèutica Silvia Sferlazzo, el pes és el resultat de les fases que detallarem:

Fase de càrrega

Aquesta fase té a veure amb el que ingerim. Després d'un menjar (especialment si és ric en carbohidrats) la concentració de glucosa en sang augmenta. Aquest increment estimula el pàncrees (glàndula de l'aparell digestiu) i li porta a segregar insulina, que s'encarrega de recollir el sucre de la sang i gestionar-lo. Aquest el reparteix pels òrgans que ho necessita per al seu funcionament i guarda el sobrant en forma de greix. Seguidament es produeix un descens en la corba de glucosa, per la qual cosa sentim gana i volem alguna cosa que ens aporti aquest sucre, la qual cosa suposa un nou pic glucèmic.

Són, precisament, aquests pics el que cal evitar. L'objectiu seria tenir una corba glucèmica més plana per a no acumular greix. Hi ha substàncies riques en fibres naturals (cel·lulosa, opuntia, glucògena i dels mucílags de malvavisco, lli i til·ler) que eviten pics glucèmics. Redueixen la velocitat d'absorció d'aquests nutrients, cosa que significa que eviten baixades ràpides del pic glucèmic. A més milloren la digestió, absorció i eliminació a través de la femta.

Fase de consum

Normalment, les reserves energètiques excessives, o les que no consumeix l'organisme, es dipositen en el teixit adipós. En condició de sobrepès/obesitat el teixit adipós tendeix a créixer en volum perquè els adipòcits blancs (que és un magatzem de greix) augmenten en número i dimensió.

Quan l'organisme –i en particular aquests adipòcits blancs– no poden gestionar l'excés de greix, alliberen àcids grassos lliures i citocines inflamatòries en la sang. Aquesta situació deriva en un bloqueig funcional de la totalitat del teixit i en una situació d'inflamació que tendeix a tornar-se general i provoca una reducció de la funcionalitat d'altres òrgans que intervenen en el metabolisme com el fetge i l'hipotàlem, en el qual també tenen un rol rellevant, a més del teixit adipós.

Per això, és necessari actuar sobre els òrgans involucrats per a reactivar aquest metabolisme. Estudis científics han identificat alguns complexos moleculars vegetals a base de prociclidines, àcids clorogènics, flavonolignans i flavonols del te verd, mat, card marià i llavors de raïm poden intervenir en la reactivació del metabolisme, aconseguint un reequilibri de la seva funcionalitat fisiològica.

Fase de drenatge

La major part dels casos d'excés de pes, especialment en les dones, s'acompanya d'una acumulació de líquids (proteïnes i lípids) en els teixits, que provoca inflor i edema. Això deriva en una reducció de la funcionalitat tant dels adipòcits, les cèl·lules que formen el teixit adipós, com dels capil·lars sanguinis i limfàtics. Per aquest motiu, la circulació limfàtica resulta menys eficient en el teixit adipós, tant que genera formació d'edemes.

Per a solucionar-ho, és necessari un drenatge de líquids i també de les proteïnes. Existeixen complexos moleculars naturals a base blat negre, rusco, vara d'or, ortosifón i dent de lleó que poden ser d'ajuda.

Tractament integratiu del sobrepès

La doctora Valle Fernandez recomana basar el tractament del sobrepès en quatre pilars que estan interrelacionats:
-Alimentació: ingesta d'aliments realment nutritius per a les nostres cèl·lules, fugint de productes ultraprocesats i molt refinats.
-Salut intestinal (microbiota): això ha de veure en com fem la nostra digestió, la periodicitat en les deposicions... Sense una microbiota equilibrada no aconseguirem una pèrdua de pes
-Salut emocional: els especialistes tenen clar que l'intestí és el segon cervell. Sense un equilibri emocional no hi ha pèrdua de pes
-Exercici físic: augmenta el sistema immune, produeix canvis metabòlics i ajuda a recuperar la massa muscular, que és fonamental per a una bona salut metabòlica.

En definitiva, i com a ajuda a la teràpia del pes, no hem d'oblidar-nos de modificar de manera substancial el nostre estil de vida, centrant-nos a reduir la circumferència abdominal augmentar l'activitat física i seguir una correcta alimentació.

-Així mateix, és possible intervenir sobre el control de la nostra alimentació incloent:
-Més fruita i verdura de temporada
-Bevent la quantitat correcta de líquid durant el dia, almenys 2 litres
-Procurant fer un mínim de 30 minuts d'activitat física al dia
-Adoptar hàbits culinaris correctes.

A més, quan es vulgui perdre pes, sempre és aconsellable comptar amb l'ajuda i reforç d'un professional mèdic especialitzat.

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!

També et pot interessar

SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!