Multiculturalitat

Persépolis

Eix. Iran

Eix. Iran

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

<<Persépolis>> és el títol d’un dels llibres de Marjane Satrapi, un interessant relat que ens endinsa en els seus orígens. Fa partícips als lectors de les seves inquietuds i, amb originalitat, posa imatge a la difícil convivència amb la política d’Iran dels `80.

A través de les il·lustracions en blanc i negre de David B., l’autora ens narra un immillorable  “spin off” d’una part de la història islàmica; un punt de partida per reflexionar sobre la cultura i el paper de la dona a Iran. A través dels ulls d’una joveneta Marjane Satrapi, el lector és part de la intensa revolució.

Puc dir que em va ser gairebé impossible no empatitzar amb la protagonista mentre llegia cada un dels capítols. Ara ja fa anys que vaig emprendre l’aventura d’acompanyar a la Marjane Satrapi durant la revolució islàmica. Recordo perfectament estar asseguda a les cafeteries de Sitges, amb una bona tassa de cafè en mà i evadir-me del soroll de converses i del vapor de les cafeteres.

Ara encara fullejo les pàgines del llibre buscant recordar alguns dels capítols que més em van fascinar. El canvi social brusc que es veu reflectit a cada pàgina és precisament el que fa més addictiva la historia i ben segur, no serà un llibre més de la llista de recomanacions, sinó que serà un punt de partida per reflexionar, pensar i posar imatge a repressions històriques, i malauradament, també actuals.

Destacaria la vinculació amb la seva família com un dels trets més entranyables, en especial amb la seva àvia. Per posar-vos en antecedents, es tracta d’una família amb ideals progressistes i occidental, amb l’objectiu d’educar a la seva filla amb accent a la llibertat, la tolerància i respecte ver els altres. És tal l’agreujada situació a Iran, que en el vell mig d’una revolució que res té a veure amb la seva pedagogia i ideal polític, prenen la decisió que Marji vagi a Àustria durant una temporada.

I què pot ser més entretingut que les converses de la petita Marjane amb Déu, quan busca un bon aliat durant la seva faceta com a profeta.

Sens ànims de parlar de tot el contingut del còmic, que vagi l’efecte sorpresa per endavant, us recomanaria no pestanyejar durant els canvis que viu a Àustria i la seva tornada de nou a Iran.

És una encertada lectura per adolescents, una forma d’aproximar-los a autors contemporanis, i a llegir històries que afloren amb la multiculturalitat. Un exercici de reflexió sobre la importància de la llibertat individual, la democràcia i el respecte.

És tal el missatge que hi ha a cada bafarada de les vinyetes, que amb poques paraules conquistarà  als lectors novells i els transportarà a un Iran que, ara per ara, els queda difuminat. No es queden endarrere els adults que vulguin llegir el llibre si encara no han tingut l’oportunitat.

<<Persépolis>> i la seva autora,  han estat guardonats amb premis que donen el reconeixement a l’obra, transcendint, fins i tot, al cinema. La pel•lícula, amb bones crítiques, és fidel al llibre (incloses les il·lustracions) i, podria ser oportú després de la lectura aprofitar per veure el film.

SATRAPI, Marjane (2003). Persépolis. Norma editorial.

 

Aina Flores
Llicenciada en pedagogia
Nº de col·legiada 01528
@caixa_dainas
afhpedagogia@gmail.com

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local