
-
Tribuna
-
Fran Moreno
- Sant Pere de Ribes
- 04-01-2015 20:53
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
A les Eleccions Municipals de 2011 van obtenir representació a l'ajuntament de Sant Pere de Ribes 7 regidors del PSC, 5 de CIU-VIA, 5 d'UM9, 3 del PP i 1 d'ICV-EUiA. Fora d'aquesta representació existeixen altres forces polítiques al municipi en puixança com ERC, Podem o la jove MES.
Fa temps que les xarxes socials representen un sector de la població activa, jove i en constant creixement que ha trobat un mitjà d'expressió i informació a internet. Les noves relacions del segle XXI passen per les telecomunicacions i això no s'escapa a les forces polítiques. Els/les nostres fills/filles veuran de forma anacrònica la penjada de cartells a l'inici d'una campanya electoral. Actualment, un meme a les xarxes socials pot tenir molta més difusió que qualsevol campanya publicitària en paper i a més generen interacció, per la qual cosa son una eina imprescindible per a la política, també per a la local.
Les xarxes socials analitzades són Facebook i Twitter. No vull entrar en detalls tècnics, però Facebook permet reflectir millor el seguiment dels simpatitzants, la difusió de textos, articles i fotografies de partit. Twitter, en canvi, amb els seus 140 caràcters, limita la difusió de textos (normalment es pengen en un link) i d'imatges, que estan limitades. En canvi, un bon tweet, amb un bon text o una bona imatge pot tenir una repercussió important. A més, si un tema està sent comentat a Twitter pot arribar a convertir-se en trending topic o tema del moment, cosa que pot fer que s'aconsegueixen difondre idees i conceptes d'una forma impressionant. Per tant, un mateix partit polític, a Facebook i a Twitter pot tenir estratègies ben diferenciades. Segons com els seus encarregats/des de comunicació ho plantegin poden donar la mateixa, més o menys importància a aquestes xarxes. La política local és un bon lloc per palpar aquestes estratègies.
Dos casos paradigmàtics en els partits amb representació: PSC i UM9
L'exemple de com no s'han de dur les xarxes socials el dona el PSC. Dedica molt poques entrades al seu Facebook, i en molts cops són tweets vinculats des del seu perfil de Twitter, que en la majoria de casos només utilitzen durant les sessions plenàries. Publiquen en dates importants, com el dia contra la violència de gènere i fan difusió dels seus pocs actes. És la única força política que ha perdut seguidors/es a Facebook. A l'agost tenia 731 seguidors/es, mentre que a data d'avui en tenen 722. També s'ha de dir que tenen unes Joventuts Socialistes amb perfil propi que publiquen amb certa regularitat però que, al ser una pàgina diferent, queden fora de la principal i no poden ajudar a refrescar i revitalitzar el perfil general. Realitzen una difusió, doncs, vertical, on l'apropament a la ciutadania que demostren al carrer no és reflectit a la xarxa. No obstant, són la tercera força a Facebook i la segona a Twitter, fruit, en la meva opinió, de la seva popularitat com a primera força política històrica del municipi.
En la banda contrària trobem a UM9. Són molt actius a Facebook i a Twitter, sobre tot a la segona plataforma, on són la formació política més seguida. Solen publicar els seus actes i compartir idees i articles vinculats al seus ideals, sobretot de premsa, tuiters catalans i polítics vinculats a les esquerres o al sobiranisme. També comparteixen molts tweets que parlen dels drets socials i de les desigualtats dels nostres temps. A ningú se li escapa, a més, que ha sigut l'any de la Consulta i que els partits polítics favorables a la votació han tingut un seguiment especial i el 9-N ha sigut un dels temes estrella. La participació activa a Twitter dona a qualsevol ciutadà molta informació de en que estan treballant i són un exemple del que és fer nova política a les xarxes, no només compartint informació de partit sinó fent difusió de les idees que poden ser d'interès social.
Les forces sense representació: ERC i Podem.
Si hi ha una força catalana que ha multiplicat les seves expectatives d'èxit ha sigut ERC des del moment que va entrar en debat, a partir de la gran manifestació de l'11 de setembre de 2012, el dret a decidir. Paral·lelament, ERC ha sigut un partit que no ha obtingut gaires èxits electorals a Sant Pere de Ribes. Hi destaca, sobretot, el fet de ser primera força política en nombre de vots a les passades Eleccions al Parlament Europeu de 2014. Els grans resultats a les europees i a les enquestes, la defensa del dret a decidir i la independència i ser l'alternativa clara de govern a CIU a Catalunya han fet que es dispari l'interés i el suport a aquest partit. Això s'ha reflectit en un gran nombre de seguidors a Facebook que han interactuat i compartit el dia a dia previ i posterior al 9-N i en el que s'han fet reso de les noticies sobre el tema. Això explica, en part, per que tenen un gran nombre d'amics a Facebook (1521) i són la primera força local en aquesta xarxa social. A Twitter, en canvi, tenen una representació més discreta (116 seguidors/es). Això és fruit de la gran dedicació als temes nacionals on molt sovint fan retweets d'altres perfils d'ERC i en els quals no es mostren com un element diferenciador. No obstant això, l'element fresc i reactiu, ha sigut la creació de les joventuts locals (JERC @JERCSPR) que ja tenen més seguidors/es que el perfil principal (128) gràcies a la seva feina de difusió local, donant-se a conèixer, publicant fotografies pròpies i plantejant temes locals (com l'ampliació dels horaris de les biblioteques).
Podem és la gran revolució a les xarxes socials. El Cercle Podem Ribes - Les Roquetes ha estat present a Facebook des de la seva creació al mes de juny, quan van ajuntar-se el cercle de Ribes i el de Les Roquetes. En mig any han aconseguit ser la segona força política a Facebook (primera fan page local). Els seus 762 seguidors/es a Facebook representen un 20% més del total de vots que van rebre a les europees (582). Aquesta tendència és significativa, ja que a les europees eren una força desconeguda per a gran part de la població i ara són freqüents els bons resultats a les enquestes i el fort debat que generen a televisió i al carrer. Des d'un primer moment, Podem Ribes-Les Roquetes ha donat a conèixer el partit alhora que donava a conèixer articles d'investigació locals i compartia informació de interès general. A tall d'exemple, van denunciar l'estat del Parc Central de Les Roquetes i l'ampliació de la Casa de la Vila, han realitzat enquestes on-line sobre la situació local, han donat difusió a iniciatives locals com la Plataforma de suport al 9-N o les manifestacions per la pau a Palestina, així com també han publicat amb les JERC una carta demanda d'ampliació dels horaris de les biblioteques. Les seves publicacions a Twitter han estat continuades, donant difusió a problemes locals, difonent les diferents assemblees, xerrades i actes que han fet i elaborant infografíes i creacions pròpies que han estat compartides per mitjans de comunicació locals i altres cercles Podem. Transparència, participació i democràcia han sigut les prioritats del cercle a les xarxes.
A on ens porta tot això?
El treball de les Joventuts Socialistes, les JERC, UM9 i Podemos a les xarxes socials està reflectint una realitat: Cada cop més gent està informada o vol estar-ho, llegeix, reflexiona i a més vol fer saber que està d'acord o en desacord de les polítiques dels partits. Demanden participació en el joc polític, proximitat i transparència. Si bé és cert que partits com ERC i Podem tenen el vent a favor per unes expectatives nacionals/estatals molt positives, quan mirem les seves publicacions amb lupa veiem que també tenen èxit aquelles vinculades al món local. Per això el perfil de les JERC i Podem tenen una força relativament important en tant poc temps. El poble té ganes de participar, de saber i d'expressar-se, com ho demostren les interaccions continues al perfil de la UM9 des de fa molt temps, el partit que, juntament amb Podem, més ha apostat per l´ús de les xarxes socials com a element d'empoderament ciutadà.
Mentre que alguns partits com el PP de Sant Pere de Ribes han promocionat actes i paellades un cop ja s'havien fet i han bloquejat seguidors, altres partits com UM9, ERC o Podem, han promocionat la participació en actes polítics i a les xarxes, no han defugit el debat i han tingut interessants discussions a Twitter. S'han mullat. I els seus seguidors hi han dit la seva. Són freqüents els intercanvis dialèctics entre UM9 i Podem, a vegades des de l'admiració, a vegades des del desacord, però això és la nova política. La interacció directe entre ciutadania i política és la tornada al debat i a l'intercanvi d'idees que s'ha havia perdut. Quan hom compara la vitalitat política que desprenen les xarxes amb la vella política de les sessions plenàries en les que frases i expressions com "i tu més", "l'ara m'aixeco per que estic en desacord amb vostè" o "posar pals a les rodes", són la tònica, un no pot més que esgarrifar-se. Les xarxes socials són la gent del demà trucant a la porta d'avui.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!