ELECCIONS MUNICIPALS 2015

Pactes postelectorals als ajuntaments

El nou mapa polític nacional i les sensibilitats locals transformades en candidatures fan preveure una gran fragmentació dels nous ajuntaments a partir de les eleccions de maig

Redacció 19-01-2015 22:00 Lectures 5601

Arxivat a:

L'any 2015 arrenca amb l'atenció posada en la política municipal i l'aparició de noves formacions disposades a fer-se un forat en la composició dels nous ajuntaments. El mes de maig hi ha una cita amb les urnes que dibuixarà el nou mapa local per als propers quatre anys, i fent cas a les enquestes d'intenció de vot, és prevista una fragmentació dels consistoris de forma generalitzada.

Les noves candidatures, fruit d'una societat en crisi i sorgides del descontent d'una ciutadania cada cop més exigent i amb ganes d'assumir un paper més actiu en la política, marcaran la composició dels nous ajuntaments. Primer va ser la Candidatura d'Unitat Popular, després Ciutadans i ara Podem i Guanyem. Aquestes formacions han començat a fer camí als municipis, a trobar suport entre ciutadans descontents amb altres opcions polítiques. I el món local està acostumat a que el neguit del ciutadà, el descontent amb les polítiques locals, el rebuig a projectes concrets, es tradueixi en candidatures municipals que es fan un forat als ajuntaments.

Ara els partits estaran obligats a entendre's perquè les majories absolutes ja han passat a la història. I el repte ja no és únicament l'entesa entre les formacions d'esquerra i les de dreta. Els acords obviaran la frontera tradicional de l'esquerra i la dreta i tindran més a veure amb la connexió que hi hagi entre els partits nous i els de sempre, i segurament també superaran la barrera dels independentistes i els federalistes.

Ja que estem abocats als pactes postelectorals en molts dels nostres municipis, seria desitjable que tots els partits mostressin les seves cartes ideològiques i expliquessin de forma transparens quins acords i pactes estaran disposats a dur a terme i quins no. Esperem uns programes clars i transparents, que no cridin a la confusió ni permetin la traició al votant a les poques setmanes. Volem que els pactes postelectorals representin per als nostres municipis uns govern estables i eficaços que els permetin prendre les decisions difícils que requereixen aquest temps complicats.


Ensenyament

Pam! El TDAH té una base genètica!

Jordi Larregola

Els alumnes amb TDAH necessiten un entorn regulat, amb límits. Els costarà seguir-los, es perdran sovint, però la seva absència els descontrola encara més

ENQUESTA WEB

Entitats ecologistes i animalistes demanen a les administracions públiques que es limiti l'ús de la pirotècnia per l'afectació a la salut de persones i animals per contaminació acústica i també per contaminació de l'aire.

Creus que s'hauria de limitar l'ús de la pirotècnia?


No